Marathon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om staden Marathon. För andra betydelser, se Maraton (olika betydelser).
Slättlandet vid Marathon

Marathon (modern grekiska: Μαραθώνας, antik grekiska:Μαραθών) är en stad i Attika i Grekland. År 490 f.Kr. stod där slaget vid Marathon.

Historik[redigera | redigera wikitext]

En persisk flotta landsatte trupper vid byn Marathon 40 km norr om Aten. Atenarna hade förgäves begärt hjälp från Sparta, men spartanerna ansåg att månen inte stod rätt för ett lyckosamt krig och avstod.

Atenarna var tränade i närkamp, de stred i härfyrkanter och använde långa lansar. Striden blev hård men vid dagens slut stod atenarna som segrare.

Feidippides[redigera | redigera wikitext]

Historien om att Feidippides utsågs att springa de 40 kilometerna hem till Aten och förkunna segern, är en myt. Denna myt blev i modern tid förebilden till maratonloppet. Dock fick Feidippides uppdraget att bege sig de cirka 200 kilometrarna till Sparta för att försöka övertala stadens ledning att sända trupper till Marathon, vilket han inte lyckades med. Om detta kan man läsa i Herodotos Historia, som i stort sett är den enda källan till vad vi idag vet om krigen mellan perserna och grekerna i början på 400-talet f.Kr.