Maria Beatrice d'Este

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ej att förväxla med Maria av Modena.
Maria Beatrice Ricciarda de Este

Maria Beatrice Ricciarda d'Este, född 6 april 1750 i Modena, död 14 november 1829 i Wien, italiensk adelsdam, arvtagare till Modena och Reggio och monark (hertiginna) av Massa och Carrara 1790-1797 och 1816-1829.

Maria Beatrice Ricciarda var enda barn och arvtagare till två italienska monarker; hertig Ercole III d'Este av Modena och Reggio och hertiginnan Maria Teresa Cybo-Malaspina av Carrara och Massa. Eftersom föräldrarna levde separerade och inte ville producera fler barn, erkändes hon som deras arvinge. Som sådan var hon värdefull på äktenskapsmarknaden, särskilt som faderns två hertigdömen, till skillnad från moderns, inte hade kvinnlig arvsföljd, vilket innebar att hon skulle ärva moderns riken Massa och Carrara, medan den man hon gifte sig med skulle ärva faderns riken Modena och Reggio.

Maria Teresia av Österrike arrangerade ett äktenskap med sin fjärde son, Ferdinand av Österrike-Este (I), för att utöka Österrikes inflytande i Italien och placera en medlem av sin familj på Modenas tron. Förlovningen proklamerades 1754, vigsel genom ombud inträffade 1763 och en direkt vigsel skedde i Milano 1771.

Då modern dog 1790 blev Maria Beatrice regent i Massa och Carrara, och då fadern dog, ärvde hennes son Frans IV arvsanspråken på tronen i Modena och Reggio. Efter den franska erövringen av Norditalien 1797 levde hon i Österrike och lämnade styret till administratörer. Hon återfick direkt styre då hon tillerkändes rätten till sitt morsarv genom Wienkongressen 1815.

Efter hennes död inkorporerades Massa och Carrara under Modena och Reggio.

Barn

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från italienskspråkiga Wikipedia