Marinens musikkår

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Marinens musikkår
Marinens musikkar in Toruń.jpg
Datum 1685–
Försvarsgren Marinen
Del av Försvarsmusiken
Förläggningsort Karlskrona
Ledning
Kårchef Tomas Hjortenhammar
Stf kårchef Anne-Charlotte Hartmann
Musikdirektör Vakant
Flagg-
trumslagare
Karin Svensson

Marinens musikkår, The Royal Swedish Navy Band, är en av Sveriges tre professionella militärmusikkårer och har 30 heltidsanställda musiker. Kåren, som är stationerad i Karlskrona, har anor sedan 1680-talet. Tidigaste bekräftade skriftliga omnämnande är inför Kungliga Amiralitetskyrkans, Ulrika Pia, med invigning 1685, då musikerna gick runt i staden för att informera om kyrkoinvigningen påföljande söndag. Orkestern har också benämnts Flottans musikkår och Flottans musikkår i Karlskrona.

Musikkåren verkar främst vid förbandsspelningar och konsertverksamhet i södra halvan av landet, men spelar även för hovstaterna och regeringen vid statsceremoniell verksamhet såsom högvaktsavlösningar, statsbesök och audienser. Marinens musikkår tillhör eliten av blåsorkestrar världen över, och har rönt stor uppmärksamhet, både i Sverige och utomlands. Orkestern har på sina turnéer framträtt i bl.a. Tyskland, Frankrike, Litauen, Finland, England, Norge, Ryssland, Kanada, Bosnien och Kosovo. Ett känt framträdande är medverkandet i den stora paraden på Broadway 1976 vid Förenta Staternas tvåhundraårsjubileum. Musikkårens chefsdirigent är Andreas Hanson och chef är Thomas Hjortenhammar.

Nedläggningshot[redigera | redigera wikitext]

I och med sparkrav på försvarsmakten ingick Marinens musikkår i en utredning 2008 om Försvarsmusikcentrums framtid. Uredningen föreslog bland annat att kåren skulle omlokaliseras från Karlskrona till Försvarsmusikcentrum i Stockholm.

Den 9 december 2008 bestämdes dock att Marinens musikkår skulle fortsätta att vara förlagd till Karlskrona och vara en av tre återstående musikkårer inom Försvarsmusikcentrum, medan Arméns trumkår, som var bemannad med värnpliktiga, skulle läggas ner. Försvarsmaktens produktionschef Jan Salestrand sa i en kommentar: "En flytt av Marinens musikkår till Stockholm medför uppenbara risker för kompetensförluster som vi inte med säkerhet kan omhänderta".[1] Flygvapnets musikkår las ner redan 1997.

Den 18 februari 2009 publicerade Blekinge Läns Tidning en artikel som menar att hotet mot musikkårens existens kvarstod. Enligt artikeln planerade Högkvarterets produktionschef Jan Salestrand och chefen vid försvarsmusikcentrum i Stockholm, Per-Erik Laksjö, att reducera antalet tjänster vid Marinens musikkår i Karlskrona för att istället förstärka Arméns musikkår i Stockholm. Dessutom planerades flytt av notbibliotek och producent från Karlskrona till Stockholm.[2]

Regeringens förslag i budgetpropositionen hösten 2009 innebar dock att Marinens musikkår tills vidare stannar i Karlskrona, men att Försvarsmusikcentrum istället avvecklades som fristående enhet och blev enheten Försvarsmusiken (FöMus) inom Livgardet den 31 december 2009.[3] Livgardet blev därmed administrativt hemförband för Marinens musikkår, Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår, även om Marinens musikkår fortsätter att vara stationerad i Karlskrona.

I september 2013 nåddes orkestern av ett nytt nedläggningshot. Ett förslag som innebär att Marinens Musikkår avvecklas och att försvarsmaktens två återstående musikkårer inlemmas i Livgardets livbataljon med syfte att i huvudsak svara för skydd av Kungliga Slottet och musik kring högvaktsavlösningar och statsceremonier lanserades. Marinens Musikkårs vänförening startade en protestinsamling, vilken nu (februari 2014) insamlat mer än 29.000 namnunderskrifter från Sverige och övriga världen.


Namn[redigera | redigera wikitext]

  • Flottans musikkår i Karlskrona, 1862-1957
  • Flottans musikkår, 1957-1960
  • Militärmusikkåren i Karlskrona, 1960-1971
  • Regionmusiken Karlskrona ("Flottans musikkår"), 1971-1993
  • Marinens musikkår, 1993-

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Marinens musikkår kvar i Karlskrona Avläst 14 december 2008
  2. ^ Musikkåren hotas – igen”. Blekinge Läns Tidning. 18 februari 2009. http://www.blt.se/nyheter/karlskrona/musikkaren-hotas-igen(1157673).gm. 
  3. ^ Försvarsmakten 14 januari 2010: Försvarsmusiken en del av Livgardet Länkad 2013-06-15

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]