Hoppa till innehållet

Media Access Control

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

MAC eller Media Access Control, är ett underlager som tillsammans med LLC-lagret utgör OSI-modellens datalänkskikt. Lagret styr hur nätverksnoderna får åtkomst till OSI-modellens fysiska skikt.

Begrepp

MAC-adress

Huvudartikel: MAC-adress

En MAC-adress eller Media Access Control address är en unik identifierare för nätverkskort och används typiskt i LAN av typen IEEE 802.3 eller WLAN av typen IEEE 802.11. MAC-adressen används vid kommunikation inom nätverket och sägs tillhöra lager 2 i OSI-modellen.

MAC-filtrering

Är en grundläggande form av säkerhet och ger ett skydd mot obehörigt utnyttjande av nätverksresurser. MAC-filtrering innebär att tex. en switch släpper in och tilldelar resurser som IP-adress etc. till klienter med kända och godkända MAC-adresser. Skyddet är relativt lätt att komma runt genom sk. spoofing.

Spoofing

Spoofing kallas det när man använder en annan MAC-adress än den som finns hårdvarulagrad i nätverkskortet för att lura filter som skall begränsa tillgängligheten till nätverksresurser.

Se även

Externa länkar