Nushuz

Från Wikipedia

Nushuz är ett begrepp inom islams teologi. Det betyder "resa sig mot" och handlar alltid om inomäktenskapliga situationer. Vad som är nushuz sig skiljer mellan olika tolkningar av Koranen och beror också på om det är mannen eller hustrun som utför den. Vad som dock är gemensamt är att det är en upprorisk handling.

Kvinnans nushuz (sura 4:34)[redigera | redigera wikitext]

Den medeltida tolkningen delas i huvudsak upp i två företeelser:

  • Att neka mannen hans rätt till sex.
  • Att kvinnan lämnar hemmet utan mannens tillåtelse.

De åtgärder som nämns i Koranen som svar på sådana handlingar av kvinnan är att mannen först ska påminna kvinnan om hennes plikter, sedan inte längre sova i samma sängkammare och som sista utväg slå henne (vilket dock endast är en av flera möjliga tolkningar av verbet daraba). Exegetik och tradition har dock framfört tolkningen att den kvinna som söker förlåtelse bör förlåtas. Hos kvinnan handlar handlingen om ett uppror mot mannens auktoritet.

Nutida tolkningar tenderar att mena att den springande punkten för vad som ansågs vara nushuz var kvinnans val av sexuell avhållsamhet inom äktenskapet och disharmonin som detta skulle skapa.

Mannens nushuz (sura 4:128)[redigera | redigera wikitext]

Även här delas termen in i två huvudsakliga handlingar:

  • Att vid ett flertal gånger eller med ”överdrivet mycket” våld slå sin fru, så kallat vanvårda henne.
  • Att ta avstånd från sin fru på grund av ogillande eller aversion mot henne.

Vid mannens nushuz menade de religiöst lärde under medeltiden att en uppgörelse var det minst onda av alternativen där förhandlingar om äktenskapliga rättigheter anses vara den vara som uppgörelsen gäller.