Personlig hygien

Från Wikipedia
Nordiska Kompaniets reklam för hår-, toalett- & tandvatten, pomada & brilliantine, 1905/1906.

Personlig hygien är att hålla människokroppen ren från smittämnen, skadliga kemikalier och smuts. Några viktiga moment är tvagning i bad eller dusch, handtvagning och tandborstning. Att använda lämpliga kläder är också en del av den personliga hygienen; vid matlagning och hushållsarbete bör exempelvis förkläde användas.

Händer

Detta avsnitt är en sammanfattning av Handtvagning.

Enligt västerländska etikettregler bör händer tvättas efter toalettbesök, smutsiga sysslor (exempelvis trädgårdsarbete, reperationsarbete, bakning och sysslor där händerna kan komma i direktkontakt med kemikalier eller kroppsvätskor), arbete i offentliga miljöer och före måltid och matlagning. Till handtvätt använder man tvål och vatten; möjligen desinfektionssprit avslutningsvis. För att förhindra uttorkning kan man använda hudkräm. För att ytterligare förbättra hygienen kan man ta av smycken eller armbandsur, och hålla naglar kortklippta. Händerna bör tvättas före och efter ett besök på en sjukhusavdelning.

Tand- och munhygien

Detta avsnitt är en sammanfattning av Tand- och munhygien.

Hygienen i mun och tänder sköts vanligen med tandborstning. Andra redskap och metoder är tungskrapa, tandtråd, tuggummi, munvatten och fluorsköljning. Vanliga åkommor är karies och tandsten.

Basala hygienrutiner inom vården

I Sverige gäller att "basala hygienrutiner ska tillämpas av all vårdpersonal vid undersökning, vård och behandling eller annan direktkontakt med patienter överallt där vård och omsorg bedrivs. Detta oberoende av vårdgivare och vårdform och om det finns en känd smitta eller inte". (SOSFS 2007:19)[1]

  • Handhygien, Kontaktsmitta via händer är den vanligaste smittvägen inom all vård. Handdesinfektion utförs för att avdöda Mikroorganismer och därmed bryta smittvägar. Huddesinfektion av händerna med alkoholbaserat handdesinfektionsmedel eller annat medel med motsvarande verkan.[2]

Referenser

  1. ^ Gunhild Rensfeldt et al. Basala hygienrutiner översikt, Vårdhandboken 2013-11-05. Läst 2014-07-02
  2. ^ Gunhild Rensfeldt et al. Basala hygienrutiner, Vårdhandboken 2013-11-05. Läst 2014-07-02