Pirnaischer Platz

Från Wikipedia
Pirnaischer Platz.

Pirnaische Platz är ett torg i Dresden som liksom Postplatz var en av portarna till den gamla stadsbefästningen som tidigare omgav staden. Förorten med samma namn börjar vid Pirnaischer Platz. Torget ligger precis öster om Neumarkt i stadsdelen Innere Altstadt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fram till och med att man rev den gamla stadsmuren i början av 1800-talet låg stadsporten Pirnaisches Tor intill torget mellan åren 1591 och 1820. I och med rivandet av muren frigjordes stora ytor, och området bebyggdes utifrån planer av Gottlob Friedrich Thormeyer. Från 1740 till 1758 låg Johann Georg Maximilian von Fürstenhoffs privata bostadspalats vid porten. Efter anläggandet av en ringväg som omgav den gamla staden, König-Johann-Straße, och byggandet av Grunaer Straße utvecklades torget till en viktig trafikplats. Under luftangreppet 1945 ödelades torget med alla dess byggnader, och under DDR-tiden återuppbyggdes området enligt socialist stadsbyggnadsplan. En gångtunnel byggdes under torget i början av 1970-talet i vilken en del av stadens gamla befästningar kunde beskådas. Efter en brand den 13 september 2006 stängdes tunneln och fylldes med betong i juli 2010.[1]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Pirnaischer Platz, 10 september 2021.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Feuer in Fußgängertunnel” (på tyska). Sächsische Zeitung. 13 september 2006. https://www.saechsische.de/feuer-in-fussgaengertunnel-1353594.html. Läst 22 januari 2022. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]