Portal:Tyresö/Aktuell artikel

Från Wikipedia
Tyresö kommunvapen enligt den så kallade blasoneringen: "I fält av guld en av vågskuror bildad röd ginbalk, belagd med tre vattenhjul av guld och ovan åtföljd av en röd oxpanna med horn och öron".

Tyresö kommun ligger i Stockholms län. Kommunens förvaltning är belägen i Tyresö centrum. Kommunen ligger i Södermanland vid Östersjöns kust. En del av kommunen ingår i tätorten Stockholm och hela kommunen ingår i Storstockholm. 1636 bröts Tyresö socken ut ur Österhaninge socken. Jämte 1862 års kommunalförordningar blev Tyresö egen landskommun, Tyresö landskommun. Tyresö påverkades inte av indelningsförändringar i samband med 1900-talets kommunreformer i Sverige. Dagens Tyresö kommun har samma omfattning som Tyresö socken.

I Tyresö finns lämningar av bosättning från 3000-talet f.Kr.. Platsen har haft en fastboende befolkning sedan 600-talet. Tyresö var ett något av ett industriellt centrum mellan 1500-talet och 1800-talet tack vare vattenkraften som kunde utvinnas i strömmarna mellan Tyresös många sjöar. Det fanns kvarnar, valsverk, pappersbruk, smedjor, sågar och tegelbruk. Inget av dessa gamla vattenkraftverk finns kvar. Uddby kvarn brann till grunden 1895 och i dess ställe byggdes ett vattenkraftverk. Elkraftverket finns kvar än i dag och är det enda av sitt slag i Stockholmstrakten. Under 1600-talet uppfördes Tyresö slott och Tyresö kyrka.

I början av 1900-talet började Tyresögodsets stora landarealer att styckas av. Exklusiva fritidshus uppfördes i Breviksområdet. Från 1950-talet och framåt upplevde Bollmora kraftig tillväxt, särskilt efter Lex Bollmora som innebar att kommunala fastighetsbolag kunde verka i andra kommuner än den egna. Uppförandet av Bollmora ingick i det så kallade miljonprogrammet och 1965 invigdes där ett nytt kommuncentrum. Under den expansiva fasen från 1950-talet och framåt har Tyresö kommuns befolkning vuxit från 5 000 till över 41 000.

Området Tyresta fick 1993 status som naturreservat. Delar av området är riksintresse för naturvården. I augusti 1999 eldhärjades cirka 15 procent av Tyresta nationalpark.