Tyresta nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Koordinater: 59°11′N 18°16′Ö / 59.183°N 18.267°Ö / 59.183; 18.267
Tyresta nationalpark
Nationalpark
Tyresta nationalparks logotyp med tjädern.
Tyresta nationalparks logotyp med tjädern.
Land  Sverige
Läge Södertörn
 - koordinater 59°11′N 18°16′Ö / 59.183°N 18.267°Ö / 59.183; 18.267
Area 1 970 ha
Inrättad 1993
Tyresta nationalparks läge i Stockholms län
Red pog.svg
Tyresta nationalparks läge i Stockholms län

Tyresta är en 1 970 hektar (19,7 km²) stor nationalpark inom Haninge och Tyresö kommunerSödertörn i Stockholms län, Södermanland, omkring 20 km sydost om centrala Stockholm. År 1993 inrättades Tyresta nationalpark som nummer 23 i raden av nationalparker i Sverige. Tyresta nationalpark bär, inte minst genom sin närhet till en huvudstad, likheter med Noux nationalpark väster om Helsingfors. Tjädern är nationalparkens symbol.

Nationalparken och dess kringliggande naturreservat förvaltas av Stiftelsen Tyrestaskogen som instiftades vid parkens grundande av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Stockholms kommun, Haninge kommun och Tyresö kommun. Förvaltningen finansieras av avkastningen från en fond på 39 miljoner kronor som avsattes av instiftarna.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Fram till 1900-talets början avverkades skogen av bönderna i Tyresta enbart för husbehov, medan andra skogar i Stockholmsområdet höggs hårt. På 1910-talet fanns planer till stor avverkning av Tyrestas skogar, men en av bönderna ville inte sälja sin skog, den förblev orörd och utgjorde kärnan i den blivande nationalparken.[2]

År 1929 gjordes ett nytt försök till avverkning när Torsten Kreuger ville förvärva skogen. Den då redan unika naturskogen inköptes 1936 av Stockholms stad, vars syfte var att söka skydda och värna om den oersättliga naturen och dess möjligheter till friluftsliv. På 1970- och 1980-talen hotades området igen av exploateringsplaner och 1986 bildades Tyresta-Åva naturreservat. 1993 ombildades naturreservatets centrala delar till nationalpark.[2]

Om reservatet[redigera | redigera wikitext]

Nationalparkens "centrum" är Tyresta by som består av äldre bebyggelse. Där finns även servering, lanthandel och parkering, samt Nationalparkernas hus, som förutom sin ordinarie utställning har temporära visningar, filmsal och föreläsningar.

Tyresta by når man lättast från Handen, Svartbäcken eller Brandbergen, med buss, bil, cykel eller till fots. Även vid Åva i områdets sydöstra del finns en parkering. Runt nationalparken ligger Tyresta naturreservat, vilket omfattar 2 700 hektar och totalt är hela det skyddade området cirka 5 000 hektar.

I Tyresta nationalpark samt i dess omgivande naturreservat finns stora areal med orörd urskog, höglänta hällmarker, vilda våtmarker och mossar, samt flera större eller mindre insjöar. Ett flertal välmarkerade vandringsleder cirkulerar inom området, varav en är anpassad för barnvagnar. Även Sörmlandsleden passerar genom Tyresta by och skog.

Branden 1999[redigera | redigera wikitext]

Brandområdet (brunt).
I brandens gränsområde, 24 augusti 1999.
Panorama från den utstakade sträckningen[förtydliga] genom brandområdet, maj 2012.

I augusti 1999 drabbades nationalparken och reservatet av en storbrand då cirka 450 hektar skog förstördes, vilket är cirka 10% av dess sammanlagda markyta. Branden var mycket svårsläckt eftersom brandområdet låg en kilometer från närmaste väg. Med hjälp av 18 mil brandslangar lyckades räddningstjänsten släcka elden. Först nio månader senare kunde brandområdet åter öppnas för allmänheten. Den stora branden förändrade området väster om Stensjön, kvar blev ett säreget, kargt och förkolnat landskap, som numera är under en ständigt förnyande utveckling och en av parkens sevärdheter.

I brandens spår fann man en del sällsynta arter, bland andra olika exemplar av brandnäva och svedjenäva. Tack vare branden kunde successionsordningen observeras, eftersom ett nytt ekosystem hade skapats. Vindburna växtarter som exempelvis tall och mjölkört etablerade sig först. En del arter såsom tjäder missgynnades av branden medan andra gynnades, däribland sotsvart praktbagge. Det har upptäckts ett antal helt okända insekter, bland dem en liten fältgallmygga, som döptes efter Tyresta nationalpark och fick namnet Tritozyga tyrestaenensis.

Branden medförde även ett utmärkt tillfälle för arkeologer att undersöka området. Eftersom torvskiktet avbrändes blev det lättare att hitta spår efter forntida människor. År 2000 genomfördes en arkeologisk specialinventering av brandområdet som ledde till över 120 nya fyndplatser. Dessa härstammade huvudsakligen från stenåldern och det man hittade var bland annat flisor av kvarts, som användes till olika verktyg och vapen.[3]

Tyresta by[redigera | redigera wikitext]

Tyresta by består av ett antal tätt liggande gårdar vars bebyggelse består av äldre knuttimrade hus, de flesta från 1800-talet. Byn existerade redan på yngre järnåldern, vilket en runhäll bakom en av gårdarna låter berätta, liksom de gravfält som ligger utspridda i anslutning till den gamla bytomten. Kring byplatsen finns hävdade ängar och beteshagar, likaså syns grunder efter ett flertal sen länge övergivna torp. På 1990-talet gjordes i samband med grävarbetet för vatten och avlopp, fyndet av ett vikingatida spänne, det så kallade Tyrestaspännet. På medeltiden bestod byn av endast en gård som snart utökades med flera.

Sjöar och dammar[redigera | redigera wikitext]

Bilder från området[redigera | redigera wikitext]

Bilder från bebyggelsen[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Förvaltning” (html). http://www.tyresta.se/om-tyresta/forvaltning/. Läst 26 mars 2014. 
  2. ^ [a b] ”Tyresta (broschyr)” (pdf). Naturvårdsverket och nationalparkens förvaltning. 2011. http://www.tyresta.se/pdf/folder_tyresta_sv_2010.pdf. Läst 5 november 2011. 
  3. ^ Informationstavla på platsen

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]