Riksmöte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Riksmötet är ett årligt politiskt möte för Sveriges riksdag, som börjar med ett särskilt sammanträde i kammaren man har varje höst, normalt sett i September. [1][2][3]

Riksmötet är den årliga sammanträdesperioden för Sveriges parlament - Riksdagen. Det vill säga att det pågår i ett helt år, från (vanligen) September till September nästkommande år.

Efter ett Riksdagsval är Riksmötet lite speciellt, och särskiljer sig något ifrån ett vanligt Riksmöte. Detta på grund av att en helt ny sammansättning av Riksdag och Regering sker. För Sveriges del är det första man ska göra inför och under ett Riksmöte att tillsätta Utskotten, Talman och sen Statsminister som i sin tur sätter samman en Regering.

Det finns 2 typer av Riksmöte, Lagtima riksmöte [4] och Urtima riksmöte [5]. Skillnaden dem i mellan är att ett lagtima riksmöte sker enligt lagstadgade former gällande tid på dagen och tid på året(datum). Medan ett urtima riksmöte alltså inkallats på en inte ordinarie lagstadgat tid och/eller dag.

Fram till 1975/76 användes ordet Riksdag även för det årliga verksamhetsmötet, men som efter detta nämndes om till Riksmöte. För att därigenom särskilja Riksmötet från Riksdagen, och därmed undvika missförstånd och förväxling.[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Ordbok/riksmote/ Sveriges Riksdags officiella hemsida med ordbok/ordförklaringar.
  2. ^ http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19740153.htm Sveriges Riksdagsordning (lag)
  3. ^ http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19740152.htm#K6P6 Sveriges Regeringsform (Grundlag)
  4. ^ http://www.ne.se/lagtima-riksm%C3%B6te
  5. ^ http://www.ne.se/urtima-riksm%C3%B6te
  6. ^ http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Ordbok/riksdagen/ Riksdagen, Ordbok