Rita Jenrette

Från Wikipedia
Rita Jenrette
Född25 november 1949 (74 år)
San Antonio, USA
Medborgare iUSA
Utbildad vidHarvard Business School
Harvard University
University of Texas at Austin
SysselsättningSkådespelare, journalist, modell
MakeJohn Jenrette
Nicolò Boncompagni-Ludosisi
FöräldrarC. Hunt Carpenter
Redigera Wikidata

Rita Jenrette, född 25 november 1949 i San Antonio, Texas, är en amerikansk skådespelare, TV-journalist och företagare. Hon började sin karriär som politisk utredare och kom att bli gift med politikern och ledamoten i representanthuset John Jenrette som 1980 fälldes för mutbrott i samband med Abscam-skandalen. Kort efter domen gjorde hon en uppmärksammad intervju i The Phil Donahue Show.

I Playboys aprilnummer 1981 gav hon en intervju med titeln "The Liberation of a Congressional Wife". Denna åtföljdes av en serie nakenfotografier.[1] Jenrette återkom i tidskriftens majnummer 1984, där hon förekommer på omslaget och en handfull fotografier. I flera år därefter var hon verksam som TV-journalist och fastighetsmäklare.

Jenrette gifte sig 2009 med den italienske prinsen Nicolò Boncompagni Ludovisi av Piombino (1941–2018). Efter makens död utbröt en arvstvist med prinsens barn från tidigare äktenskap. I fokus för tvisten stod parets privatpalats i centrala Rom, som innehöll omfattande konstskatter. I mars 2023 vräktes hon från palatset efter att de italienska myndigheterna funnit att hon misskött fastigheten.[2]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Rita Jenrette, 4 mars 2015.

Noter[redigera | redigera wikitext]