Robin Trygg

Från Wikipedia

Robin Trygg, född 28 september 1986, är en svensk äventyrare och föreläsare. Fredagen 13 maj 2011 besteg han Mount Everests topp som den då yngste svensken i historien.

Porträtt av äventyraren Robin Trygg 2017

Trygg har bestigit ett antal berg världen över. 2015 gjordes ett försök att klättra Cho Oyu och Mount Everest efter varandra, en expedition som fick avbrytas på grund av jordbävning.

Våren 2016 gjordes ett nytt försök som blev lyckat och bidrog till att Trygg nu är först i Sverige med att ha bestigit Mount Everest från både Nepal i söder och Tibet/Kina i norr. Samtidigt blev han först i Sverige med att klättra världens sjätte högsta berg Cho Oyu och Mount Everest efter varandra under en och samma expedition. Detta skildras även i filmen "Bortom Tingri"[1] som distribueras tillsammans med SF Studios. Filmen har biopremiär i Sverige 10 Juni.

Utöver äventyren arbetar Trygg som producent och har jobbat med produktioner så som Melodifestivalen och Idol.[källa behövs][2] Han var även producent till dokumentärfilmen som gjordes om hans expedition till Everest och som senare sändes i TV4-Gruppen.

Våren 2016 blev Robin Trygg utsedd till Årets äventyrare i Sverige.

Efter att under hela sin alpina karriär varit sponsrad av olika outdoor varumärken valde Robin under 2022 att starta ett eget varumärke som döptes till Trygg Traceable. Målet med produkterna är att ta fram kvalitativa och hållbara plagg med så lite klimatpåverkan som möjligt. Som ett led i detta och att bidra till viljan att laga istället för att köpa nytt, blev samtliga jackor som såldes under året även välsignade av en lama i ett kloster i Himalaya.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]