Hoppa till innehållet

Röjningsröse

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Röjningsröse är stenrösen som har uppkommit då man har röjt mark, i regel för odling men ibland även för annan verksamhet. När röset tillkommit vid stenröjning av odlingsmark benämns det även odlingsrösen. En äldre benämning på röjningsrösen i södra Sverige är hackerör (även hackarerör, hackhem) som etymologiskt antas härstamma från en avlägsen "hackaretid", då odlingen bedrevs med hacka. Hackerör kan också i vetenskapliga sammanhang avse röjningsrösen av äldre typ.

I Sverige är äldre röjningsrösen vanligast i Svea- och Götaland. De har tillkommit under hela det förindustriella jordbrukets tid då tidigare obrukad jord röjts upp för odling eller redan brukad jord anpassats för nya redskap, från brons- och järnåldern till in på 1900-talet. Äldre röjningsrösen räknas som fornlämningar och områden av röjningsrösen klassificeras av Riksantikvarieämbetet som fossil åkermark.

Se även