Svealand

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sverigekarta med Svealand markerat.
De landskap som ingår i Svealand.

Svealand är den mellersta av Sveriges tre landsdelar, och består av landskapen Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland. Landsdelen omfattar totalt 96 kommuner (2010-12-16).

Svealand har en area på 80 846 km². Den fastboende befolkningen utgörs av 3 830 454 invånare (2012[1]).

Liksom de andra landsdelarna (Götaland och Norrland) saknar Svealand egen administrativ betydelse, men begreppet används dagligen, till exempel i väderleksrapporterna.

Tidigare definitioner[redigera | redigera wikitext]

Åland ingick i Svealand fram till Freden i Fredrikshamn 1809, då Åland avträddes till Ryssland. Idre och Särna har räknats till Svealand alltsedan dessa områden införlivades med Dalarna på 1600-talet. Värmland räknades fram till 1815 som en del av Götaland. En flytt från Göta hovrätts domkrets till Svea hovrätts ledde till att man började uppfatta Värmland som en del av Svealand. Tidvis har även Gästrikland räknats till Svealand.

Enligt en teori ska även Närke ha tillhört Götaland under förhistorisk tid. Teorin baseras på att Närke i likhet med Götaland var indelat i härader, till skillnad från Svealand som var indelat i hundare. Dessutom förekommer det religiösa ortnamnet "Götevi" enbart i Närke samt i Väster- och Östergötland. De arkeologiska bevisen visar dock entydigt på att Närke ur ett kulturhistoriskt perspektiv var förenat med Mälardalen, och Närkes häradsindelning förefaller ha införts först under medeltiden.[källa behövs] En äldre indelning i tredingar överensstämmer dessutom i storlek med Svealands hundare.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Folkmängd i landskapen den 31 december 2012”. Statistiska centralbyrån. http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Statistik-efter-amne/Befolkning/Befolkningens-sammansattning/Befolkningsstatistik/25788/25795/Helarsstatistik---Forsamling-landskap-och-stad/Folkmangd-i-landskapen-den-31-december-2012/. Läst 18 mars 2014.