Särkilax kapell

Från Wikipedia
Version från den 30 juli 2017 kl. 08.46 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.5beta))
Särkilax minneskors vid lågvatten. Till vänster ses berget Aavasaksa. Korset finns vid riksväg 99 mellan Övertorneå och Kuivakangas.

Särkilax kapell var Sveriges nordligaste medeltidskyrka.[1] Kapellet stod vid älvstranden i Kuivakangas strax norr om Övertorneå. Läget är markerat med ett stort träkors och en minnesplakett. Byggnaden spolades bort av vårfloden i Torne älv våren 1615, eller möjligen 1617.[2] Särkilax kapell var helgat åt aposteln Andreas.

Vattendragen var viktiga transportleder såväl sommar som vinter. Särkilax kapell stod vid älvstranden så att besökarna lätt skulle ta sig dit med båt. Det finns inga uppgifter om byggnadsår. Kapellet omnämns första gången i skriftliga källor 1482 i ett förläningsbrev till ärkebiskop Jakob Ulvsson, men man tror att det kan ha uppförts redan under 1300-talet.[3] Under 1600-talet hade träbyggnaden förfallit på grund av bristande underhåll och det ogynnsamma läget på älvstranden. I en berättelse till kungen 1606 konstaterar kommissarien Daniel Hjort att kyrkan ligger "sijdt och olägiligt för vathen skull, begynner suårt bliffue nedrutten".[4] Kyrkan ligger sitt och olägligt för vatten, och börjar bli svårt nedrutten (sid = låglänt). 1615 mötte Särkilax kapell sitt öde i form av en ovanligt kraftig vårflod som slet med sig hela byggnaden som i stort sett i ett stycke kom att landa på någon holme nära den nu så kallade kyrkudden (Hietaniemi) i Hedenäset några mil söderut. 1617 uppfördes en ny kyrka på säkrare plats, vid foten av berget Särkivaara i Matarengi (Övertorneå) ett par kilometer söderut.

Särkilax är en försvenskning av Särkilahti med betydelsen mörtviken.

Kyrkobyggnaden

Det finns inga kända bilder bevarade av Särkilax kapell. Riksantikvarie Johannes Bureus besökte Särkilax år 1600 och lämnade anteckningar om kapellets utseende. Bureus skriver bland annat att kyrkan hade tre altare och många beläten. Antikvarie Hans Beskow tror att kapellet var utfört i gotisk stil med ett högt och brant tak och med ett brett långhus och ett smalt kor, i stort sett efter samma mönster som Gråträsks kapell. Det är även möjligt att kapellet var byggt på liknande sätt som gamla kyrkan i Sodankylä.[5]

Inventarier

Bland kapellets inventarier fanns en samling medeltida träskulpturer som donerats av Jakob Ulvsson. Dessa återfanns och finns idag att beskåda i Övertorneå kyrka. Det ovanligaste föremålet är en så kallad skåpmadonna, eller skrinmadonna, en madonnabild vars mantel kan vikas ut som ett skåp. Inne i skåpet hittas en traditionell gudsbild som utgörs av en gammal man med vitt skägg omgiven av tillbedjande. Det finns ytterligare bara en sådan i Sverige, i Misterhults kyrka.

Även kyrkklockan återfanns och sattes upp på den nya kyrkplatsen i Matarengi, men den bortrövades i januari 1717 av ryssar på plundringståg.

Källor och information