Severnaja Zemlja

Från Wikipedia
Version från den 9 maj 2016 kl. 03.51 av Strausszek (Diskussion | Bidrag) (upptäckande och namn. Obs. att Nordostpassagen hade varit kartlagd i minst hundra år före 1913 och hade genomseglats av Nordenskiöld trettio år tidigare.)
Karta över Ryssland med Severnaja Zemlja markerat

Severnaja Zemlja (ryska: Северная Земля, "Nordlandet") är en rysk ögrupp i Norra Ishavet vid 78 till 81° N och 90 till 106° Ö.

Geografi

Ögruppen har en areal av ca 37 000 kvadratkilometer och består av tre större öar (till stor del istäckta) och många mindre öar omkring dessa. Väster om ögruppen ligger Karahavet och öster om den ligger Nordenskiölds hav. De största öarna är:

  • Oktoberrevolutionön (Остров Октябрьской Революции, Ostrov Oktiabrskoj Revoljutsii), ca 14 204 km²
  • Bolsjevikön (о́стров Большеви́к, Ostrov Bolsjevik), ca 11 206 km²
  • Komsomoletsön (остров Комсомолец, Ostrov Komsomolets), ca 8 812 km²
  • Pionjärön (о́стров Пионе́р, Ostrov Pioner), ca 1 527 km²

Historia

Severnaja Zemlja var den sista ögruppen i världen att upptäckas; den påträffades först 1913 av Boris Vilkitskij under en expedition i nordostpassagens farvatten. Från 1930 till 1932 utforskades ögruppen av Georgij Aleksejevitj Usjakov. Den kallades från början Nikolaus II:s land, som en hyllning till den dåvarande tsaren och Romanov-dynastins 300-årsjubileum 1913.

Öarna är idag några av de sista mer framträdande exemplen i Ryssland på geografiska namn som givits efter uttalat kommunistiska symboler eller personer (ex. "Leningrad"), och från den rysk-ortodoxa kyrkans håll har det föreslagits att de istället borde uppkallas efter tsar Nikolaus och hans döttrar, som mördades av bolsjevikerna 1918, ett förslag som har avvisats av den ryska statsledningen och Vladimir Putin.