Sibirisk katt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sibirisk katt
Sibirische-Katze-Omega-1.jpg
Information
Vanliga smeknamn Sibirier
Ursprungsland Ryssland Ryssland
Rasstandarder (externa länkar) SVERAK
Övrigt Raskategori II och EMS-kod SIB enligt SVERAK.

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som norsk skogkatt och maine coon. Hanar väger normalt mellan 6–10 kg, honor 4–6. Likt många stora kattraser utvecklas den långsamt och är inte helt fullvuxen förrän vid 5 års ålder. Den sibiriska katten klassas som semilånghårig och ska ha en välutvecklad krage och svans, hårtofsar mellan tårna och god öronbehåring. Pälsen består av en tät underpäls, med längre täckhår som är vattenavstötande och känns något hårda vid beröring.[1] Pälsen brukar vara betydligt längre på vintern än på sommaren.

Alla färger och vita tecken är tillåtna av FIFe och de nordiska independentklubbarna utom maskade, choklad- och lilafärgade. Det finns dock en maskad variant, neva masquerade.

Det har hävdats av uppfödare att sibirisk katt är hypoallergen (mindre allergiframkallande) än andra katter.[2] Men inga säkra medicinska vetenskapliga bevis för det finns.[2]

Temperament[redigera | redigera wikitext]

Sibirisk katt.

Många menar att den sibiriska katten är så nära man kan komma en hund, utan att det faktiskt är en hund. Detta beror förmodligen på att den sibiriska katten är mycket människokär och gärna följer sin ägare överallt. Den vill vara med överallt och är mycket nyfiken. I övrigt är det en aktiv katt som anses vara intelligent och läraktig. I Ryssland används den exempelvis ofta som cirkuskatt.

I övrigt finns det många ägare till sibiriska katter som vittnar om att rasen har en förkärlek för vatten. De leker gärna nära eller i vatten och det finns även anekdoter som berättar om katter som frivilligt simmar en sväng om tillfälle bjuds.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Katten finns i Ryssland bland annat i Sankt Petersburg-området, och de västeuropeiska sibiriska katterna härstammar därifrån. Den sibiriska katten blev godkänd som ras i FIFe 1998[1] och år 2000 importerades de första sibiriska katterna till Sverige.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Raspresentation – Sibirisk katt”. SVERAK. http://www.sverak.se/SVERAK/Om_katt/Raser/SIB.htm. Läst 25 november 2013. 
  2. ^ [a b] ”The Show Cat Magazine - Siberian Cat”. http://web.archive.org/web/20120305202517/http://magazine.clymbers.com/apr03/siberian.html. Läst 2014-03-14. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]