Simson bländas

Från Wikipedia
Simson bländas
KonstnärRembrandt Harmenszoon van Rijn
Basfakta
Tillkomstår1636
Materialolja på duk
Mått (h×b)219,3 × 305 cm 
PlatsStädelsches Kunstinstitut, Frankfurt am Main.

Simson bländas (nederländska: De blindmaking van Simson) är en oljemålning av den nederländske konstnären Rembrandt. Den målades 1636 och ingår sedan 1905 i Städelsches Kunstinstituts samlingar i Frankfurt am Main.

Vid tiden för denna målnings tillkomst hade Rembrandt utvecklat en fullmogen högbarock stil och etablerat sig som den mest efterfrågade konstnären i Amsterdam. Här skildrar han Gamla testamentet som en värld av orientalisk glans och våldsamhet, grym men förförisk. Det effektfulla ljusskenet som plötsligt bryter in i det mörka tältet förhöjer dramatiken. Rembrandt var en ivrig samlare av orientaliska föremål, vilka tjänade som rekvisita i målningar som denna.

Simson var enligt Domarboken (13–16) en nasir och domare, det vill säga ledare i Israel, som bekämpade filistéerna. Han förråddes av Delila, som lockade av honom att avslöja sin nasirhemlighet – att hans styrka satt i håret. Sedan hon klippt av honom håret övermannades han och fängslades av filistéerna.

Relaterade målningar[redigera | redigera wikitext]

Berättelsen om den starke Simson är ett vanligt motiv i västerländsk konst. Rembrandt har målat åtminstone ytterligare tre tavlor på detta tema.

Källor[redigera | redigera wikitext]