Slaget vid Grebin

Från Wikipedia
Slaget vid Grebin
Del av Andra polska kriget
Ägde rum Juni 1627
Plats Grebin, söder om Danzig, Polen-Litauen
Resultat Svensk seger
Stridande
Sverige Polen-Litauen
Befälhavare och ledare
Åke Tott
Alexander Leslie
Styrka
700 man
Förluster
150 man

Slaget vid Grebin var ett slag under det andra polska kriget. Slaget stod mellan svenska och polsk-litauiska trupper i juni år 1627 vid Grebin, söder om Danzig.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Som en del av andra polska kriget marscherade den svenska hären under befäl av Gustav II Adolf mot Danzig för att erövra staden. Under detta fälttåg utsändes 200 ryttare under Åke Tott med 500 fotsoldater under Alexander Leslie för att rekognoscera de polsk-litauiska rörelserna söder om Danzig.

Slaget[redigera | redigera wikitext]

I trakterna runt Grebin blev de svenska trupperna inneslutna av numerärt större polsk-litauiska trupper vilka var Stanisław Koniecpolskis förtrupp. Tott manade sina ryttare att "gå på som ärliga svenskar" och ledde en attack emot fienden. Detta slag blev kort men blodigt och resulterade i att de svenska trupperna bröt sig igenom och trängde undan de polsk-litauiska trupperna samt erövrade fyra av deras fanor.

Följder[redigera | redigera wikitext]

Efter segern uppställdes den svenska hären framfor Tott och Leslies trupper vilka belönades för sin insats och Tott slogs till riddare. Den svenska hären mötte senare den polsk-litauiska hären två månader senare i slaget vid Dirschau.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Fryxell, Anders (1847). Berättelser ur svenska historien.