Slaget vid saltsjöarna

Från Wikipedia
Slaget vid saltsjöarna
Del av Sheshonk I's kampanj
Ägde rum 925 f.Kr.
Plats Bittersjöarna
Resultat Egyptisk seger
Casus belli Mindre räder vid Egyptens östra gräns.
Stridande
Egypten Nomadstammar
Befälhavare och ledare
Sheshonk I Okänt
Styrka
Okänt, större delen stridsvagnar Okänt
Förluster
Okänt Okänt, tunga förluster

Slaget vid Bittersjöarna var del av farao Sheshonk I's militära kampanj i Kanaan där han erövrade många städer och byar. Platsen för slaget var vid Bittersjöarna vilka är en grupp saltsjöar vid den nordöstra gränsen till nedre EgyptenSinaihalvön. Området verkar på den tiden varit del av en serie gränsfästningar som skyddade Egypten mot anfall från Asien.

Slaget[redigera | redigera wikitext]

Slaget skedde som försvar mot nomadstammar som börjat plundra de egyptiska gränstrakterna och Sheshonk kom sedan sannolikt att använda dessa räder som Casus belli för att fortsätta med sin armé in i Kanaan. Paul Ash föreslår att det hela var ett svepskäl för invasionen av Kanaan och att de nomadstammar som anfallit Egypten var de invånare som redan levde vid Bittersjöarna[1]. Med vid slaget var Sheshonks kungliga skirbent Hori och en armé av stridsvagnar. Hur själva slaget gick till är okänt men egypterna segrade genom ett överraskningsanfall mot nomadstammarna.

Skrifter[redigera | redigera wikitext]

På Sheshonks stele i Karnak står:

""Nu fick min majestät reda på att de dödat ... arméledare och hans majestät blev då arg på dem. Han drog fram med sina stridsvagnar utan att fienden visste om det. Han utförde en stor slakt bland dem vid de bittra sjöarnas stränder" Så berättar Hori, kunglig skribent som följde kungen på hans resa genom främmande länder"

Bibeln[redigera | redigera wikitext]

Sheshonk I antas vara den bibliske faraon Shishak som enligt kungaböckerna invaderade Juda rike under kung Jerovam. Första kungaboken kap 14 och andra krönikeboken kap 12 berättar om den judiska befolkningens syn på invasionen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ash, Paul S (November 1999). David, Solomon and Egypt: A Reassessment (JSOT Supplement). Sheffield Academic Press. sid. 52.