Somoza

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Anastasio Somoza García och Argentinas president Juan Perón.

Somoza var en familj med diktatorisk och stark ekonomisk makt i Nicaragua mellan 1936 och 1979, familjen innehade all den reella politiska makten i landet under denna period även om vissa presidenter som inte tillhörde familjen, men som var lojala mot dem, periodvis satt vid makten. Familjen Somozas tid vid makten blev ökänd för en utbredd korruption, omfattande smuggling av lyxvaror och var periodvis mycket våldsamt. Familjen stöttades av USA, som behövde dem som starka allierade i området.

Anastasio Somoza García, som var chef för Nicarguas Nationalgarde, en paramilitär styrka som upprättats av USA för att kontrollera de politiska livet i Nicaragua, tog makten i en statskupp 1936 och utropade sig själv till president. Under de kommande 20 åren styrde han Nicaragua med järnhand och förtryckte all politisk opposition. Han gjorde familjen Somoza till en mycket rik och mäktig maktdynasti i landet. Anastasio Somoza mördades 1956 men efterträddes av sin äldste son Luis som var president 1956-1963, han försökte införa vissa liberaliseringar i landets styre vilket gjorde att han kom på kant med flera av sina syskon, bland annat sin lillebror Anastasio som ville stärka familjens grepp om makten. Luis ställde inte upp för omval vid valet 1963 men innehade fortfarande makten i landet fram till sin död 1967. Senare samma år efterträddes han av sin lillebror Anastasio som var president mellan 1967-1972 och 1974-1979. Under Anastasio Somoza Debayles tid vid makten nådde korruptionen och våldet mot oppositionen sin kulmen under Somoza-dynastin.

Vändpunkten för regimen blev en jordbävning som drabbade huvudstaden Managua 1972 som krävde cirka 10 000 dödsoffer. Presidnet Anastasio Somoza tog själv hand om det mesta av biståndet och lät sälja det på den svarta marknaden, vilket ökade det folkliga motståndet i landet och upprörde omvärlden.[1] Under 1970-talet blev oppositionen mot Somoza-styret allt mer högljutt och välorganiserat och regimen fick allt svårare att tysta oppositionen. Ledande i kampen mot Somozafamiljen var den socialistiska sandiniströrelsen. Anastasio Somoza Debayle störtades slutligen av sandinisterna 1979 och tvingades fly landet, det blev därmed avslutningen på familjens 43 år i maktens centrum. När Anastasio Somoza Debayle tvingades i exil plundrade han landets statskassa så gott som helt. Han mördades året därpå i Paraguay.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Utrikespolitiska institutet: Länder i fickformat, 704 Nicaragua