Hoppa till innehållet

Sottungsby

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Sottungsby
Sotunki (finska)
Stadsdel
Stad Vanda
Storområde Håkansböle storområde
Folkmängd 644 (2019)
Stadsdelens nummer 98
Språk  
- finska 81,4 %
- svenska 16,6 %
- övriga 2,0 %
Vandakarta med Sottungsby markerat
Vandakarta med Sottungsby markerat
Vandakarta med Sottungsby markerat
Källa: Aluesarjat
Sottungsby syns uppe på kullen

Sottungsby [sått-] (fi. Sotunki) är en stadsdel i Vanda stad i landskapet Nyland.

Sottungsby omfattar det östra hörnet i Vanda och gränsar till Sibbo kommun. Stadsdelen täcker 13,7 km² och har cirka 600 invånare. Sottungsby är till ytan den näst största stadsdelen i Vanda och 16,6 % av befolkningen har svenska som modersmål. Stadsdelen ligger avsides från stora trafikleder och har bevarat sin lantbrukskaraktär.

Största delen av området består av gammal havsbotten som sträcker sig till bergsområdena i den norra delen av Sottungsby. Ur de stora åkrarna sticker små kullar upp och på en av dessa ligger Sottungsby by som varit känd sedan 1300-talet. Byns äldsta byggnader, gårdarna Nygård, Nygårds och Kullobacka, härstammar från 1700-talet. Byggnadsbeståndet med åkerlandskapet skapar en traditionell miljö som är kulturhistoriskt viktig också på nationell nivå. I mitten av stadsdelen finns kalkgruvor som var i bruk från början av 1800-talet till början av 1900-talet. Man kan bekanta sig med området på Kalkbrukets naturstig. Skogarna i Sottungsby är en del av Sibbo storskog.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från finskspråkiga Wikipedia.