Speciallärare

Från Wikipedia
Version från den 31 januari 2015 kl. 02.59 av NirmosBot (Diskussion | Bidrag) (→‎Referenser: Byter ut två eller fler mellanslag till ett med AWB)

Speciallärare kallas en lärare som arbetar med elever i förskoleklass, grundskolan, gymnasieskolor eller vuxenutbildning som är i behov av särskilt stöd. Skolan tar hjälp av specialläraren när en elev är i särskilda svårigheter gällande inlärningen i framförallt språk-, skriv-, läs- eller matematikutveckling. Till skillnad från specialpedagogen riktar speciallärare in sig på det direkta arbetet med eleverna. Specialläraren gör åtgärdsprogram tillsammans med eleven, föräldrar och lärare. Specialläraren kan också göra en kartläggning på barnen och göra undervisningsprogram för elever eller grupper. Specialläraren undervisar själv elever i behov av särskilt stöd enskilt eller i grupp. Speciallärarutbildningen togs bort från högskolorna i början av 1990-talet, men startades igen under våren 2008. Speciallärarutbildningen som är en påbyggnadsutbildning på den vanliga lärarutbildningen omfattar 90 högskolepoäng. Som speciallärare har man inriktning på antingen språkutveckling, utvecklingsstörning eller matematik. På vissa lärosäten ges även inriktningarna synskada och hörselskada eller dövhet.

  • Så här skriver utbildningsdepartementet:
Speciallärarutbildningen återinförs

Från och med hösten 2008 börjar en utbildning till speciallärare vid ett antal lärosäten i Sverige. Information om utbildningarna inför hösten 2008 kommer senare. Tanken med utbildningen är att den ska ge fördjupade kunskaper om språkutveckling och om effektiva metoder för att tidigt stimulera elevers förmåga att läsa, skriva och räkna. Utbildningen kommer att omfatta är [sic] 90 poäng, det vill säga tre terminer, och förkunskapskrav är lärarexamen.

Speciallärarutbildningen syftar till en professionell och akademisk kompetens. Varje kurs i speciallärarutbildningen planeras från dubbla progressioner: en som relaterar till ämnet/området och en som relaterar till vetenskaplighet.

Didaktiska och vetenskapliga moment integreras med innehållet. Vetenskapsteori och forskningsmetod finns som en röd tråd genom hela speciallärarutbildningen. Verksamhetsförlagd utbildning i form av fältstudier genomförs i samarbete med företrädare för relevanta pedagogiska verksamheter på fältet.

Referenser