Hoppa till innehållet

Stigfjorden

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Stigfjorden vid solnedgång.

Stigfjorden är ett vattenområde mellan Orust och Tjörn i Bohuslän. Det avgränsas av Orust i norr, Tjörn i söder, Mjörn i öster och Lyr i väster. Genom det smala Strömsund står Stigfjorden i förbindelse med Skagerrak.

Stigfjorden är en ganska grund fjord, djupet överstiger inte 23 meter. Den årliga Tjörn Runt-regattan går i mål vid Skåpesundsbron i Stigfjordens ostligaste del.

Större delen av Stigfjorden är sedan 1979 ett naturreservat med samma namn. Området är 6 714 hektar stort. Under vår och höst utgör området en näringsplats för tusentals änder, gäss, svanar och vadarfåglar.

Området ingår i EU:s ekologiska nätverk av skyddade områden, Natura 2000 och förvaltas av Västkuststiftelsen.

Även halvön Råssö är ett naturreservat som ingår i nätverket Natura 2000.

Referenser

Källor

Noter


Vidare läsning

  • Olsson, Gunilla (1976). Stigfjorden i Orust och Tjörns kommuner i Göteborgs och Bohus län : en sammanställning av naturkvaliteter. Göteborg: Länsstyrelsen i Göteborgs och Bohus län. Libris 10192934 
  • Pettersson, Göran (1997). Med segel, åror och hästkrafter : från tre öar vid Stigfjorden. [Häröd]: [G. Pettersson]. Libris 2773086