Stoke Mandeville

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stoke Mandeville
By
B4443 - geograph.org.uk - 135437.jpg
Land  Storbritannien
Riksdel England
Region Buckinghamshire
Area 5,9 km²
Tidszon GMT (UTC+0)

Stoke Mandeville är en by och civil parish i Aylesbury Vale-distriktet, 4,8 km sydöst om Aylesbury i grevskapet Buckinghamshire i England, Storbritannien. Byn är formellt en civil parish men ingår i Aylesburys tätort. Stoke Mandeville Hospital, namngivet efter byn, ligger på gränsen mellan detta civil parish och Aylesbury och är Europas största sjukhus som behandlar ryggmärgsskador.

Namnet på byn finns ursprungligen nedtecknat som Stoches i Domesday Book 1086, från fornengelskans ord stoc som betyder en utombelägen bondgård eller hamlet. Ordet Mandeville finns nedtecknat 1284 då jordägandet kom under Norman de Mandeville-familjen. Den tidigare medeltida kyrkan utanför byn övergavs i mitten av 1900-talet och har nu rivits. Den nyare kyrkan är den enda kyrkan i byn förutom metodistkyrkan på Eskdale Road.

Stoke Mandeville blev platsen för Stoke Mandeville Games, som hölls första gången 1948 och nu är kända som World Wheelchair and Amputee Games. Spelen, som hölls åtta gånger i Stoke Mandeville, var inspirationen för de första paralympiska spelen i Rom 1960 som även de kallades The Stoke Mandeville Games. Rullstolstävlingarna vid paralympiska vinterspelen 1984 hölls i Stoke Mandeville.

Den 13 maj 2000 avtäcktes Stoke Mandeville Millennium-skylten[1] utanför byns primärskola. Skylten visar livet i byn genom seklerna.

Stoke Mandevilles järnvägsstation är en järnvägsstation vid Chiltern Railways, mellan Aylesburys järnvägsstation och Wendovers järnvägsstation.

Stoke Mandeville Combined School är en blandad byskola, som tar barn i åldrarna 4-11. Skolan har omkring 220 elever. Den har också en avdelning för hörselskadade, som hjälper upp till 15 barn genom skoldagen.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  1. ^ Millennium sign

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]