Swish

Från Wikipedia
För termen swish inom basket, se baskettermer.
Swish
UtvecklareGetswish AB
Först släpptDecember 2012
UtvecklingsstatusAktiv
OperativsystemAndroid, iOS, Windows Phone
TypTransaktionsapplikation
SpråkSvenska
Webbplatsgetswish.se
Getswish AB
Org.nr556913-7382
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerCarl Molinero
Styrelseordförande
Anna-Lena Wretman
Vd
BranschFinansförmedling
Antal anställda1 – December 2016
Historik
GrundatDecember 2012
GrundareDanske Bank i Sverige
Länsförsäkringar Bank AB
Nordea Bank AB
Skandinaviska Enskilda Banken AB
Sparbankernas Riksförbund
Svenska Handelsbanken AB
Swedbank AB
Ekonomi
Omsättning 31,759 miljoner SEK
Rörelseresultat -19,767 miljoner SEK
Vinst efter skatt -19,766 miljoner SEK
Tillgångar 88,247 miljarder SEK
Eget kapital 44,825 miljoner SEK
Struktur
ÄgareDanske Bank i Sverige
Länsförsäkringar Bank AB
Nordea Bank AB
Skandinaviska Enskilda Banken AB
Sparbankernas Riksförbund
Svenska Handelsbanken AB
Swedbank AB
Övrigt
SloganBetala enklare.
WebbplatsGetSwish.se
FotnoterStatistik från 2016 års bokslut.[1]

Swish är en mobilapplikation för överföring av pengar, lanserad i december 2012 av Getswish AB.[2] Applikationen möjliggör snabba betalningar mellan privatpersoners bankkonton.[2]

Getswish AB startades av sex av Sveriges största banker; Danske Bank i Sverige, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB, samt Swedbank och Sparbankernas Riksförbund.[3][4] Under november 2013 anslöt sig Skandiabanken[3] och under 2014 fick även ICA-banken godkännande av bolagets styrelse.[2]

Swish är en tjänst som ägs av Getswish AB men förvaltas av Bankgirot. Banken som vill erbjuda tjänsten Swish måste först ansluta sig till Bankgirots betalsystem Betalningar i Realtid. Betalningar i realtid karakteriseras av snabbhet och tillgänglighet med förmågan att hantera sekundsnabba transaktioner dygnet runt, årets alla dagar. Betalsystemet är en öppen infrastruktur som ger banker och betalningsinstitut en plattform för att skapa egna erbjudanden.[5]

Beskrivning

Mobilapplikationen finns tillgänglig för plattformarna Android, iOS och Windows Phone.[6] Koppling mellan telefonnummer och bankkonto registreras via Internetbank med bankdosa eller direkt via mobiltelefonen för kunder hos Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea samt Swedbank och Sparbankerna.[7] Där sätter man gränsen för betalning, per betalning och per vecka. Det är valbart att både skicka och ta emot, eller att endast kunna ta emot. Banken skickar sedan ut en kod via SMS som används för att verifiera numret.

För att kunna skicka pengar med Swish måste mobilen ha en app för mobilt bank-ID installerad och konfigurerad. Större belopp på 10 000-150 000 kan betalas via Swish om överföringen förhandsregistrerats i internetbanken. Även utländska mobiler kan användas för Swishbetalningar, men ägaren måste ha svenskt bankkonto med internetbank. Det går bara att ansluta ett mobilnummer per bankkonto och ett bankkonto per mobil. Minimiålder varierar per bank, men kan vara 13 år för att göra betalningar (med lägre beloppsgräns under 18 år), och ofta ingen åldersgräns för att ta emot Swish-betalningar. Swish fanns först endast för betalningar mellan privatpersoner men efter vidareutveckling så blev det även möjligt under 2014 för företag, förening och organisation att få ett eget Swish-nummer. Deras nummer börjar med 123 följt av en unik sjusiffrig sifferserie, och är direkt kopplat till ett bankkonto.[8]

För den som har en mobiltelefon som inte är en iPhone (iOS), har Android eller Windows Phone 8, eller inte vill installera appen, går det att ta emot pengar. Telefonen måste ha registrerats via Internetbanken.

Betalningar loggas med information om belopp, transaktionsreferens, mottagarens telefonnummer och meddelande som eventuellt skickats. Vid inaktivitet loggas användaren ut automatiskt.[9]

Windows Phone

Vid lanseringen i december 2012 fanns Swish endast för Android och iOS. Inget datum angavs för lansering av en version för Windows Phone,[9] men denna släpptes i slutet av 2013.

För att logga in i appen och för att utföra betalningar krävs inloggning via mobilt bank-ID, något som vid den ursprungliga lanseringen av Swish ännu inte hade utvecklats till Windows Phone. I maj 2013 släpptes dock mobilt bank-ID till plattformen, och Swish kunde därför släppas till samma plattform i slutet av året.[6]

Statistik

  • Getswish AB startades av sex svenska banker och Sparbankernas Riksförbund[4] i december 2012. De gav i uppdrag åt Bankgirot att utveckla, drifta och förvalta plattformen[10]
  • I december 2014 användes Swish av 2 miljoner användare[11]
  • I juni 2015 hade applikationen 3 miljoner användare.[12]
  • 3,6 miljarder SEK swishades i juni 2015.[12]
  • 170 000 nya anslutningar till Swish i juni 2015.[12]
  • 6,4 miljoner betalningar sker i Swish i juni 2015.[12]

En bakgrund till framgången är att många i Sverige i stort sett slutat använda kontanter. De har då ofta inga kontanter om de ska betala en vän något, och de vill inte ha kontanter heller. I de flesta andra EU-länder tar många inköpsställen inte kort (2016), varför kontanter fortfarande är en del av vardagen för alla, så att underlaget för en sådan app inte finns. En "kritisk massa" behövs också, alltså många användare. Om få har skaffat appen, måste de som har den ändå ha kontanter, varvid de som inte har appen inte behöver den.

Avgifter

Avgifter för privatkunder
Bank Månadsavgift Skicka Ta emot Datum
Danske Bank 0 kr 0 kr 0 kr 2016-02-13[13]
Handelsbanken 0 kr 0 kr 0 kr 2016-11-28[14]
ICA-banken 0 kr 0 kr 0 kr 2016-02-13[15]
Länsförsäkringar Bank 0 kr 0 kr 0 kr 2016-02-13[16]
Nordea 0 kr 0 kr 0 kr 2016-02-13[17]
SEB 0 kr 0 kr 0 kr 2016-02-13[18]
Skandiabanken 0 kr 0 kr 0 kr 2016-02-13[19]
Swedbank 0 kr 0 kr 0 kr 2016-02-13[20]
Avgifter för företag och föreningar
  • Handelsbanken har 49-75 kr månadsavgift och 2:00-2:85 kr per transaktion.[21]
  • Nordea har 500 kr i årsavgift och 2 kr per transaktion.[22]

Företag

Från sommaren 2014 kan företag ta emot pengar via Swish. Det är tänkt att småföretagare och föreningar och liknande ska kunna göra detta.[23][24] De får ett särskilt nummer som börjar på 123. Företag som mer rutinmässigt tar emot betalningar och har kassaapparat antas använda kortbetalningar såsom tidigare. Redan innan det hade en del föreningar tagit emot Swish genom att använda en persons mobilnummer och bankkonto.

I början av 2016 infördes Swish på prov för betalningar av köp i nätbutiker, men detta försök avbröts på grund av tekniska problem.[25] Tjänsten sattes i drift i full skala i slutet av januari 2017.[26] Tjänsten har högre säkerhet än kontokort och större bekvämlighet än bankdosor.

Säkerhet

Säkerheten bygger på säkerheten hos mobilt bank-id. Lösenord skickas krypterat och lagras inte i telefonen. Därför bör säkerheten vara hög. Det förekommer att bedragare sett lösenordet slås in och sedan använt det (det bygger på att bedragaren vet eller kan ta reda på offrets personnummer eller lånar eller stjäl telefonen). Det har också förekommit bedragare som lurat personer att skicka pengar.[27] Det är teoretiskt möjligt att en trojan i telefonen kan snappa upp lösenordet vilket såvitt känt inte har hänt.[28] Eftersom det till skillnad från en dator inte finns ett hårdvarutangentbord att snappa upp data från, och eftersom mobilt bank-id använder ett eget tangentbord (inte något standardiserat som skulle kunna bytas ut) så torde den risken vara liten. Dessutom har mobiler en spärr mot installation av program från andra källor än en central databas, t.ex. e-post. Så länge man inte visar eller lämnar ut koden eller skickar pengar till okända torde Swish vara säkert.

Telefonnumren som används som mottagarnummer har ingen kontrollsiffra, så att ett misstag vid inmatningen av numret kan ge en annan mottagare. Men namnet på numrets ägare visas innan slutbekräftelse av betalningen, så är man bara lite uppmärksam torde den risken vara liten. Dessutom sker de flesta överföringar till vänner i kontaktlistan.

Det har förekommit att personer skickar ett slags SMS till personer som blockerat vanliga samtal och SMS från aktuell avsändare, detta genom att swisha en eller några kronor med ett meddelande. Det går ännu inte att själv spärra mottagande från vissa personer, men banken kan stänga av de som döms till kontaktförbud.[29]

Utländska motsvarigheter

  • I Norge finns tjänsten Vipps. Den lanserades 2015. Den har blivit ganska populär. Mindre belopp kan skickas med endast lösenord, större med bank-id-app. Man kan betala till den (med norskt mobilnummer) som inte har registrerat sig, som då får ett SMS med uppmaning att registrera sig för att få pengarna. Betalningar dras från antingen ett konto eller kontokort, beroende på ens bank. Man behöver norskt personnnummer, norskt mobilnummer och norskt bankkonto med kontokort.
  • I Danmark, Norge och Finland finns MobilePay som lanserades 2013 (i Norge och Finland 2015). Den är mycket populär i Danmark, med 3 miljoner användare,[30] mindre använd i Norge och Finland. Man kan betala till personer, butiker och nätbutiker. Man behöver danskt personnnummer, danskt mobilnummer och danskt bankkonto med kontokort, eller norska eller finska motsvarigheter.
  • EU:s betalnings- och banköverföringssystem i euro, SEPA, utökades i november med en funktion för sekundsnabba betalningar. Under 2018 förväntas det finnas mobilapplikationer i flera euroländer för snabba betalningar till mobiltelefonnummer baserat på denna funktion.

Se även

Referenser

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Getswish AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5569137382/bokslut. 
  2. ^ [a b c] ”ICA Banken ansluter sig till Swish”. Bankgirot. 13 mars 2014. Arkiverad från originalet den 29 juli 2014. https://web.archive.org/web/20140729011750/http://www.bgc.se/templates/NewsPage____12962.aspx. Läst 31 juli 2014. 
  3. ^ [a b] ”Om Swish”. Swish. https://www.getswish.se/om-swish. Läst 31 juli 2014. 
  4. ^ [a b] ”Nu lanseras Swish, det nya mobila betalsättet mellan privatpersoner”. Sparbankerna.se. https://sparbankerna.se/nu-lanseras-swish-det-nya-mobila-betalsattet-mellan-privatpersoner. 
  5. ^ ”Betalningar i realtid”. Arkiverad från originalet den 4 april 2015. https://web.archive.org/web/20150404000435/http://www.bankgirot.se/om-bankgirot/vara-betalsystem/betalningar-i-realtid/. Läst 21 april 2015. 
  6. ^ [a b] Mörner, Erik (30 oktober 2013). ”Swish nu även för Windows Phone”. Mobil.se. http://www.mobil.se/nyheter/swish-nu-ven-f-r-windows-phone. Läst 31 juli 2014. 
  7. ^ ”Aktivera Swish”. Swish. https://www.getswish.se/aktivera. Läst 28 februari 2014. ”Aktivera Swish med mobilen? Gäller kunder i Handelsbanken, Länsförsäkringar, Nordea samt Swedbank och Sparbankerna.” 
  8. ^ Swisha även till företag och organisationer ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 5 mars 2016. https://web.archive.org/web/20160305093218/https://www.getswish.se/content/uploads/2014/05/20140604_Swish_Pressrelease.pdf. Läst 20 juli 2015. 
  9. ^ [a b] Sellebråten, Marlène (13 december 2012 (uppdaterad 27 november 2013)). ”Mobil testar: Så bra är betalappen Swish”. mobil.se. http://www.mobil.se/tester/mobil-testar-sa-bra-ar-betalappen-swish-1.516159.html. Läst 31 juli 2014. 
  10. ^ Swish är första tjänsten på realtidsplattformen ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 1 juni 2015. https://web.archive.org/web/20150601051115/http://www.bankgirot.se/om-bankgirot/vara-betalsystem/betalningar-i-realtid/. Läst 20 juli 2015. 
  11. ^ Pressrelease ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 3 april 2015. https://web.archive.org/web/20150403232954/https://www.getswish.se/content/uploads/2014/05/20141212_Swish_Pressrelease.pdf. Läst 20 juli 2015. 
  12. ^ [a b c d] Pressrelease ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 7 mars 2017. https://web.archive.org/web/20170307205901/https://www.getswish.se/content/uploads/2014/05/20150707_Swish_Pressrelease.pdf. Läst 13 februari 2016. 
  13. ^ ”Danske Bank”. http://danskebank.se/sv-se/privat/onlinetjanster/mobila-tjanster/pages/swish.aspx. Läst 13 februari 2016. 
  14. ^ ”Handelsbanken swish”. https://www.handelsbanken.se/sv/privat/konton-kort-och-betala/betala/swish. Läst 13 februari 2016. 
  15. ^ ”Ica-banken”. https://www.icabanken.se/fragor-och-svar/swish/. Läst 13 februari 2016. 
  16. ^ ”Länsförsäkringar swish”. http://www.lansforsakringar.se/ostgota/privat/konton-betalningar/betalningar/swish/. Läst 13 februari 2016. 
  17. ^ ”Nordea faq-swish”. http://www.nordea.se/privat/vardagstjanster/internet-mobil-telefon/faq-swish.html#9788. Läst 13 februari 2016. 
  18. ^ ”SEB aktuella-priser”. http://seb.se/kundservice/kundservice-privat/aktuella-priser. Läst 13 februari 2016. 
  19. ^ ”Skandia”. https://www.skandiabanken.se/vardagstjanster/banken-i-mobilen/swish/. Läst 13 februari 2016. 
  20. ^ ”Swedbank”. https://www.swedbank.se/privat/internet-och-telefontjanster/swish/index.htm. Läst 13 februari 2016. 
  21. ^ ”Prislista Företag Gäller fr o m 27 september 2016”. http://www.handelsbanken.se/shb/inet/icentsv.nsf/vlookuppics/a_betalningar_prislista_informations-_och_betaltjanster__villkor_foretag/$file/p011.pdf. Läst 28 november 2016. 
  22. ^ ”Priser Swish Företag”. Nordea. https://www.nordea.se/foretag/betala/in-och-utbetalningar/swish-foretag.html#tab=Priser. Läst 23 december 2017. 
  23. ^ ”Företag”. Swish. https://www.getswish.se/foretag. Läst 31 juli 2014. 
  24. ^ Sellebråten, Marlène (13 december 2013). ”Snart kan företag ta betalt med Swish”. mobil.se. http://www.mobil.se/business/mobila-betalningar/snart-kan-f-retag-ta-betalt-med-swish#.U9paaJR9SuY. Läst 31 juli 2014. 
  25. ^ Swish för handel i pilot Arkiverad 2 februari 2017 hämtat från the Wayback Machine.
  26. ^ Swish för handel i full drift 30 januari ( PDF)
  27. ^ It-experter varnar för att skicka pengar med mobilen
  28. ^ Polis varnar för nya betaltjänsten Swish
  29. ^ Tjejer stalkas på Swish: ”Kan vara tre meddelanden på en dag”
  30. ^ Nu benytter tre millioner danskere MobilePay

Externa länkar