Verkställande direktör

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”VD” leder hit. För andra betydelser, se VD (olika betydelser).

En verkställande direktör, på svenska vanligen förkortat vd, är den person som ansvarar inför styrelsen för den löpande förvaltningen i ett aktiebolag.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

I Sverige regleras den verkställande direktörens roll i aktiebolag i aktiebolagslagen (2005:551).

Vd tillsätts av styrelsen och ansvarar för bolagets löpande förvaltning. Vd har enligt lag rätt att besluta om löpande förvaltningsåtgärder. I övrigt är det styrelsen som avgör vilken beslutanderätt vd skall ha. Detta beskrivs i bolagets arbetsordning.

Vd har ett stort ansvar för bolaget och har därför lagenlig rätt att deltaga på styrelsemöten (förutom vid handläggning av vissa frågor, som rör henne eller honom själv som till exempel lön eller annan ersättning). En vd har rätt att få avvikande uppfattning noterad till protokollet även om han eller hon inte sitter i styrelsen.

Publika aktiebolag i Sverige skall ha en vd, som inte samtidigt kan vara styrelsens ordförande. Privata aktiebolag behöver inte utse vd. I bland annat USA är dock vd och styrelseordförande i publika bolag vanligen samma person.

Den amerikanska termen Chief Executive Officer (förkortat CEO), har börjat användas inom vissa delar av näringslivet även i svenska språket. I Storbritannien kallas en verkställande direktör normalt managing director (förkortat MD), men även där har det amerikanska CEO börjat få[när?] ett visst genomslag.

Se även[redigera | redigera wikitext]