Hoppa till innehållet

Sällskapet Gustavianerna

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Sällskapet Gustavianerna
TypIntresseförening
SätesortStockholm
Grundad1989
Styrelse
OrdförandeEugéne Udeborn

Sällskapet Gustavianerna grundades 1989, av tre stockholmsbor; Eugéne Udeborn, Margareta Sherdin Wennberg och Lars Rosenberg.

Sällskapet är opolitiskt i modern mening och vill lära sig så mycket som möjligt av tiden kring 1700-talet och då framför allt den gustavianska eran. Föreningen är ett kostymsällskap, vilket innebär att man bär 1700-talskostym då man träffas och har möten. Nya medlemmar tas upp på förslag från någon som redan är medlem i sällskapet. Föreningens mål är att förkovra sig i 1700-talet, om än i munter ton, bland annat genom högtidlighållande av minnesdagar som den 29 mars, 6 juni, 22 juli, 19 augusti samt 24 januari.

Dessutom föreläser sällskapets medlemmar i ämnen som har med 1700-talet att göra i skolor, i samarbete med museer, TV och teatrar.

En av Gustavianernas grundare, Eugéne Udeborn, förklarade i en intervju i Expressen 1993 att sällskapet inte ägnade sig åt rollspel men att "när vi träffas väljer vi att koppla bort 1900-talet och vi talar i stället om företeelser som är knutna till 1700-talet. Vi har dansmästarinnor som lär oss 1700-talsdanser och vi samlas för högläsning och kortspel".

Se även

Källor

Noter