Tält

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Modern tältkåta för friluftsliv.
Öltält på Oktoberfest i München

Ett tält är en väv- och ramverkskonstruktion avsedd att tillfälligt skydda från väder eller insyn. Ordet tält används också som synonym till campingtält, den vanligaste typen av tält som används främst för övernattning. Ett sådant tält har ofta två skikt av tältduk, ett yttertält som skydd mot regn och vind och ett innertält som skydd mot luftdrag och insekter.

Tältdukens utförande varierar beroende på tålighet mot regn, hållbarhet, pris, vikt med mera. Vid tältets ingång, även kallad tältgylf, finns ofta ett område täckt av bara yttertältet, ett förtält, även kallat absid, där vandrare och campare kan placera sin packning och även laga mat[1].

Tältduken förankras i de flesta fall i marken med tältspik/tältpinnar, ofta även med tältlinor mellan tältduken och tältspiken. Uppstagning sker med tältstänger. De minsta tälten rymmer en person och kallas enmanstält och de lättaste väger bara några hundra gram. De största tälten rymmer tusentals personer och används exempelvis som utställningshallar eller lager.

Typer av tält[redigera | redigera wikitext]

Förutom olika varianter av campingtält som tunneltält och stativtält finns även:

Se även[redigera | redigera wikitext]

Not[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.naturkompaniet.se/Info/ReadMore.aspx?id=6294 Att välja tält.