Camping

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om camping i allmänhet. För anläggningen camping, se campingplats.
Camping bredvid den Barrieresjön, Barriere, British Columbia

Camping är en variant av turism där man bor i tält, husvagn, husbil, stugby eller liknande, men inte på hotell, vandrarhem eller under bar himmel. Vanligen färdas campingturisten med motorfordon, cykel, eller båt. Om man bor under bar himmel, vandrar till fots eller färdas med kanot, brukar man i stället tala om hajk.

Kommersiell camping i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Camping är Sveriges vanligaste kommersiella boendeform för turism och står för cirka en tredjedel av alla gästnätter. Sommartid (juni-aug) är 45,4 procent av alla kommersiella gästnätter förlagda på campingplatser. [1] (hotell, vandrarhem och stugbyar står för mindre än 50 procent). Graden av service är klassificerad med ett nationellt stjärnsystem där fem stjärnor innebär den högsta servicegraden. Vintertid är flertalet campingplatser stängda, men upplåter ofta platser för husvagnsuppställning över säsongen eller årsvis.

Merparten av Sveriges större och mer etablerade campingplatser är medlemmar i SCR (Sveriges Campingföretagares Riksförbund) och för att campa på dessa platser krävs ett CCS-kort (Camping Card Scandinavia).

Bland svenska campingkedjor märks Regenbogen, Nordic Camping, Public Camp, First Camp, Family Camp och Grönklitt-gruppen.

I Campingkatalogen listas 509 stycken (2009) campingplatser i kategorin F-Camping (FC), där alla är välkomna utan speciellt medlemskort.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.scr.se/Branschfakta-statistik/


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]