Camping

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om camping i allmänhet. För anläggningen camping, se campingplats.
Camping bredvid den Barrieresjön, Barriere, British Columbia

Camping är en variant av turism där man bor i tält, husvagn, husbil, stugby eller liknande, men inte på hotell, vandrarhem eller under bar himmel. Vanligen färdas campingturisten med motorfordon, cykel, eller båt. Om man bor under bar himmel, vandrar till fots eller färdas med kanot, brukar man i stället tala om hajk.

Campare är en person som utnyttjar en mobil boendeform oavsett plats och syfte. Innebörden har utvecklats genom åren och innefattar fler än de som bor på en campingplats. Även den som övernattar i husvagn, husbil etcetera vid sport- och fritidsaktiviteter inkluderas i dag i ordet campare. En campare definieras alltså snarare utifrån den mobila boendeformen än var campingen genomförs. [1] [2]

Kommersiell camping i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Camping är Sveriges vanligaste kommersiella boendeform för turism och står för cirka en tredjedel av alla gästnätter. Sommartid (juni-aug) är 45,4 procent av alla kommersiella gästnätter förlagda på campingplatser. [3] (hotell, vandrarhem och stugbyar står för mindre än 50 procent). Graden av service är klassificerad med ett nationellt stjärnsystem där fem stjärnor innebär den högsta servicegraden. Vintertid är flertalet campingplatser stängda, men upplåter ofta platser för husvagnsuppställning över säsongen eller årsvis.

Merparten av Sveriges större och mer etablerade campingplatser är medlemmar i SCR (Svensk Camping) och för att campa på dessa platser krävs ett CKE-kort (Camping Key Europe). Camping Key Europe ägs av Camping Key Alliance. SCR Svensk Camping är en av parterna i Camping Key Alliance, de övriga parterna är NHO Reiseliv i Norge, Campingrådet i Danmark, Camping Finland, ANWB i Nederländerna och ADAC i Tyskland

Bland svenska campingkedjor märks Regenbogen, Nordic Camping, Public Camp, First Camp, Family Camp och Grönklitt-gruppen.

I Campingkatalogen listas 509 stycken (2009) campingplatser i kategorin F-Camping (FC. Fristående camping, f-camping, betyder att campingplatsen inte är knuten till någon organisation, exempelvis SCR (Svensk Camping). Campingen kräver med andra ord inte att du har något campingkort eller medlemskap.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.elmia.se/husvagn/For-utstallare/Om-massan/Massbesokarna/
  2. ^ http://www.hd.se/lokalt/helsingborg/2014/07/16/fler-vill-campa-pa-semestern/
  3. ^ http://www.scr.se/Branschfakta-statistik/


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]