Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby
(Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby)
Genre(r) Komedi
Regissör Adam McKay
Producent Will Ferrell
Judd Apatow
Jimmy Miller
Manus Adam McKay
Will Ferrell
Skådespelare Will Ferrell
John C. Reilly
Sacha Baron Cohen
Leslie Bibb
Michael Clarke Duncan
Gary Cole
Jane Lynch
Amy Adams
Originalmusik Alex Wurman
Fotograf Oliver Wood
Produktionsbolag Columbia Pictures
Distribution Columbia Pictures
År 2006
Speltid På bio:
108 min.
DVD:
121 min.
Land USA
Språk engelska
Budget $72 500 000
Föregångare Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004)
IMDb

Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby är en amerikansk komedifilm från 2006 som handlar om NASCAR-tävlare. Filmen är regisserad av Adam McKay som även skrev filmmanuset tillsammans med skådespelaren och den före detta Saturday Night Live-medlemmen Will Ferrell. Ferrell, John C Reilly och Sacha Baron Cohen spelar huvudrollerna i filmen och flera Saturday Night Live-medverkande gör framträdanden genom filmen.

Filmen spelades huvudsakligen i North Carolina och vissa scener spelades in på motorstadiumet Talladega Superspeedway i Alabama. Motortävlingsscenerna spelades in på Lowe's Motor Speedway i Concord, North Carolina där man använde sig av en sportbilen Chevrolet El Camino med kameror i bilens fyra hörn.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Talladega Nights berättar historien om Ricky Bobby (Ferrell), en kille som lever efter mottot "Om du inte är först, så är du sist", ett visdomsord han fick av sin far innan denne lämnade familjen. Ricky Bobby jobbar som mekaniker men blir racingstjärna och amerikansk nationalhjälte efter att hoppat in som ersättare i ett NASCAR-lopp och därefter vunnit en massa tävlingar. Han och hans barndomskompis och lojale vän Cal Naughton, Jr. (Reilly) blir kända som den orädda duon "Shake 'N' Bake", som hjälper varandra att komma etta och tvåa i loppen, Cal alltid som tvåa. En dag träder den franske homosexuelle Formel 1-föraren Jean Girard (Sacha Baron Cohen) in och hotar Ricky Bobbys status som mästarförare.