Thomas Gür

Från Wikipedia

Cumhur-Thomas Doğan Gür, född 28 oktober 1959 i Isparta i Turkiet, är en svensk journalist, krönikör, moderator och konsult.[1] Thomas Gür driver som delägare företaget Ölander & Gür AB med uppdrag som rådgivare i medie- och kommunikationsfrågor och samhällskontakter från svenska och utländska bolag och organisationer. Thomas Gür är bror till regissören Dilek Gür.

Thomas Gür är kolumnist på Svenska Dagbladets[2] ledarsida, och var det tidigare på Östgötacorrespondentens ledarsida. Han har också haft uppdrag som programledare för dokumentärserien Global Axess i Axess TV. Han är medlem redaktionsrådet för Magasinet Axess och styrelseordförande i insamlingsstiftelsen Kvartal som ger ut Tidskiften Kvartal. Han har en fil. kand.-examen i nationalekonomi och ekonomisk historia. Tidigare har han varit ledarskribent och utrikespolitisk redaktör vid Svenska Dagbladet, journalist vid VärnpliktsNytt, Dagens Nyheter och Sveriges Radio, pressekreterare på Näringsdepartementet under regeringen Carl Bildt, informationschef på byggföretaget Siab samt presschef hos Överbefälhavaren och krönikör i Finanstidningen. I början av sin karriär gjorde han sig känd som debattör i invandrarfrågor. Sedan 2009 är han styrelseledamot av juristbyrån Centrum för rättvisa.

Thomas Gür en av de två översättare i Sverige som av Kammarkollegiet har auktoriserats som translator från turkiska till svenska.[3]

Gür har tidigare tjänstgjort som press- och informationsofficer vid den svenska FN-kontingenten i Libanon. Gür har varit press- och kampanjstabschef på Ja till Europa-kampanjen.

Bibliografi

  • Staten och nykomlingarna. En studie av den svenska invandrarpolitikens idéer (1995)
  • En stjälpande hand. Om invandrarföretagares villkor i Sverige (1995)
  • "Ekonomiska frizoner", bidrag till SOU 1996:151, Bidrag genom arbete - en antologi, Storstadskommittén
  • Positiv särbehandling är också diskriminering (1998)
  • "Stärk individens frihet gentemot kollektiven", bidrag till SOU 1999:8, Invandrarskap och medborgarskap
  • Sveriges två gränser. Om invandrarpolitiken och hur den kan förbättras (2000)
  • Låt dem inte komma undan - tio viktiga frågor till Sveriges politiker (tillsammans med Patrik Engellau) (2010)
  • Den övermodiga beskyddaren - hur välfärdsstaten underminerar det civila samhället och urholkar dygderna.(tillsammans med Patrik Engellau) (2012)

Källor