Hoppa till innehållet

Till Eulenspiegel

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Till Eulenspiegel
Till Eulenspiegel (Mölln)

Till Eulenspiegel [ˈtɪl ˈɔʏlənˌʃpiːgəl] (lågtyska Dyl Ulenspegel [dɪl ˈʔuːlnˌspɛɪgl̩]) är en fiktiv person. De muntliga berättelserna om honom har sin upprinnelse i medeltida Tyskland.

Enligt traditionen föddes han år 1300 i Kneitlingen nära Braunschweig. Han reste omkring i det Tysk-romerska riket, särskilt norra Tyskland och dog i Mölln 1350. Här finns också en gravsten över honom. Men det finns inga bevis att han motsvaras av någon historisk person.

I de folkliga historierna är han en upptågsmakare som spelar sina medmänniskor olika spratt. Främst drabbar dessa hantverkare, men inte heller adeln eller ens påven går fria.

Den polsk-ryske balettdansaren och koreografen Wacław Niżyński satte 1916 upp Till Eulenspiegel som balettMetropolitan i New York. Baletten gjordes efter den medeltida historien till musik av Richard Strauss symfoniska dikt Till Eulenspiegels lustige Streiche (Op.28, 1894-95).

Se även

Litteratur

  • Hermann Bote: Ein kurzweiliges Buch von Till Eulenspiegel aus dem Lande Braunschweig (1984) Text online