Triangelgalaxen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Triangelgalaxen
M33.jpg
M33 - Triangelgalaxen
Observationsdata
Stjärnbild Triangeln
Typ spiral
Andra beteckningar
NGC 598, UGC 1117, PGC 5818
Se även: Galaxer, Lista över galaxer

Triangelgalaxen, NGC 598 eller M33 är en spiralgalax av typ Sc belägen i stjärnbilden Triangeln på 2,9 Mly avstånd och ingår i den lokala galaxhopen.

M33 är en förhållandevis normalstor galax, men jämfört sina grannar Vintergatan och Andromedagalaxen är den ändå rätt liten. Den är eventuellt gravitationsmässigt bunden till Andromeda, och ytterligare en galax i hopen, LGS 3 kan i sin tur vara en satellitgalax till Triangelgalaxen. Den ligger omkring 7 grader sydväst om NGC 752, vid Triangelns gräns. Trots att den är ljusstark, med magnituden 5,5 är denna spiralgalax svår att se, eftersom den är frontalvänd och breder ut sig över en stor yta. Den går dock att se med blotta ögat, förutsatt att himlen är mycket mörk och att observatörens syn är god.

Triangelgalaxen upptäcktes troligtvis redan på 1600-talet, men den återupptäcktes av Charles Messier och fick nummer 33 i dennes katalog över nebulosaartade objekt på himlen. Oberoende av honom upptäckte William Herschel den igen 1784. Herschel gav galaxen beteckningen H V.17.

Herschel katalogiserade också en ljusstark region av Triangelgalaxen innehållande joniserat väte (en s.k. H II-region) som ett eget objekt med identiteten H III.

Triangelgalaxen var en av de första som identifierades som en "spiralnebulosa" av Lord Rosse.

Den figurerar också i några avsnitt av TV-serien Star Trek.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Science.jpg    NGC 596  •  NGC 597  •  NGC 598  •  NGC 599  •  NGC 600