Hoppa till innehållet

Ungerskt demokratiskt forum

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Ungerskt demokratiskt forum (MDF) (Magyar Demokrata Fórum), var ett konservativt/kristdemokratiskt politiskt parti i Ungern. Partiledare var Károly Herényi. Partiets store profil var fram till sin död József Antall, som också var Ungerns premiärminister 1990 - 1993.

Partiet ledde den första demokratiskt valda regeringen 1990-1994 och ingick i en koalitionsregering 1998-2002 som leddes av Fidesz. Från 2002 var de bägge partierna i oppositiosställning och relationerna mellan partierna har genom åren fösämrats allt mer. MDF har också haft stora inre stridigheter, bland annat med anledning av närmandet till SZDSZ. Trots valsamverkan med SZDSZ i valet 2010 erhölls inte mer än 2,7 procent av rösterna och partierna nådde därmed inte upp till den parlamentariska spärren som i Ungern ligger på 5 procent. Partiet blev därmed utan platser i Ungerns parlament.

I Europaparlamentsvalet 2009 fick MDF 5,3 procent av de ungerska rösterna och ett mandat i Europaparlamentet. Partiet tillhöde Alliansen europeiska konservativa och reformister (AECR).

Partiordförande

Externa länkar