Valnämnd

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Valnämnden är en nämnd som handhar alla uppgifter kring och organiserar genomförandet av allmänna val. Det finns en valnämnd i varje svensk kommun, som hanterar valen till riksdag, landstingsfullmäktige, kommunfullmäktige och Europaparlamentet. Valnämnd finns också i andra organisationer, exempelvis har varje församling i Svenska kyrkan en valnämnd som hanterar kyrkovalen.

Den kommunala valnämnden är vald av kommunfullmäktige som även utser ordförande och vice ordförande. Valnämnden utser röstmottagare och beslutar om vallokaler och valkretsindelning i kommunen.

I Sverige är det obligatoriskt för kommunerna att ha en valnämnd. Utöver valnämnd är endast kommunstyrelse och överförmyndare obligatoriska i en kommun. Verksamheten är lagreglerad och kan förutom ovannämnda val, även omfatta till exempel lokala, regionala eller riksomfattande folkomröstningar.

Se även