Videobutik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En videobutik är en vanligtvis mindre butik vars huvudsakliga affärsverksamhet är uthyrning och ofta viss försäljning av videofilmer. De flesta videobutiker säljer även godis, cigaretter och andra typiska kioskvaror.

Videobutiker började öka i antal i början av 1980-talet, som ett resultat av videons ökande popularitet. Från början saknades åldersgränser för filmuthyrning i Sverige, men detta infördes redan 1982. Butikerna har ofta även hyrt ut videobandspelare till personer som saknade sådana, vilket med tiden blivit mindre vanligt. Sedan slutet av 1990-talet har butikerna också genomgått en gradvis övergång från formatet VHS till DVD och Blu-ray.

Sedan 2010-talet har den digitala hyrfilmdistributionen ökat, främst genom streamande webbtjänster som Itunes och Voddler.

Priset för uthyrning av en videofilm är i Sverige omkring 10-30 procent av vad det skulle kosta kunden att köpa filmen. Urvalet av filmer är i likhet med bioutbudet huvudsakligen inriktat på massmarknadsfilmer från USA samt en mindre mängd från europeiska länder som Storbritannien och Frankrike. Äldre filmer kan vara svåra att få tag på, även om en del så kallade klassiker brukar finnas.

En av de mest kända internationella kedjorna av videouthyrare är Blockbuster som finns i ett flertal engelsktalande länder, bland andra USA och Storbritannien.