Hoppa till innehållet

Vätöberg

Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Vätöberg, med utskeppningshamn, sett från Karlsängen
Kontorsvillan, nära kajen
Marmorkolonnen

Vätöberg är en halvö med i dag nedlagda stenbrottVätö i närheten av Harg där man bröt rödaktig och grå granit.

Graniten

Den röda graniten finns i ett stråk från Anneberg till Mörkboträsket. Den har använts som byggnadsmaterial för bland annat Riksdagshuset, Rådhuset och Kungliga Operan i Stockholm. Den gråsvarta graniten har använts för bland annat Tändstickspalatset i Stockholm. Vätögraniten har också använts till flera skulpturer, bland annat kolonnen till Birger jarls staty i Stockholm. En första kolonn höggs i italiensk carraramarmor, men denna vittrade och fick ersättas av en kolonn av mer beständig vätögranit. Den ursprungliga kolonnen står i dag vid entrén till stenbrotten i Vätöberg.

Det första bolaget att bryta sten på Vätöberg var Norrtälje Stenhuggaraktiebolag, grundat 1892. Det högg bland annat 1898 stenen till Operan i Stockholm. Under 1920-talet arbetade omkring 500 stenarbetare i Vätöberg. Den sista stora byggnaden som byggdes med vätögranit var Tändstickspalatset i Stockholm. Vätö Hembygdsförening anordnar vissa år viskvällar i det gamla stenbrottet.

Sevärt på Vätöberg

  • Namnberget, en klippa, där stenhuggare ristat in sina egna eller sina respektives namn
  • Länsman, vätögranit, 1946, en granitskulptur av stenhuggaren Alfred Quick[1]
  • Den ursprungliga marmorkolonnen till Birger Jarls staty i Stockholm av carraramarmor

Att läsa mer

Fotogalleri

Källor

Noter

Externa länkar