Wilkinson Microwave Anisotropy Probe

Från Wikipedia
(Omdirigerad från WMAP)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Wilkinson Microwave Anisotropy Probe
Allmän information
StatusInaktiv
OrganisationNASA
Andra namnExplorer 80
Uppkallad efterDavid Todd Wilkinson
NSSDC ID2001-027A[1]
Uppdragets varaktighet9 år, 1 månad, 19 dagar
Uppskjutning
UppskjutningsplatsCape Canaveral
SLC-17
Uppskjutning30 juni 2001, 19:46:00 UTC
UppskjutningsfarkostDelta II
Omloppsbana
LägeL2
Rymdteleskopets egenskaper
Massa840 kg
TeleskopstypGregoryteleskop
Diameter1,4 x 1,6 m
WMAP-bild av bakgrundsstrålningen

Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) eller Explorer 80 är ett NASA-rymdteleskop som hade som uppgift att mäta den kosmiska bakgrundsstrålningen som har sitt ursprung i Big Bang. Teleskopet är uppkallat efter den amerikanske astronomen David Todd Wilkinson.

Den sköts upp från Cape Canaveral i Florida den 30 juni 2001. WMAP var en efterföljare till COBE-satelliten och hade liksom COBE som uppgift att mäta och kartlägga de mycket små fluktuationerna i den kosmiska bakgrundsstrålningen för att hjälpa till att testa kosmologiska teorier om universum.

Sedan 1 oktober 2001 har WMAP befunnit sig i en bana runt den andra Lagrangepunkten L2 i sol-jordsystemet, 1,5 miljoner km från jorden i riktning bort från solen. Dess instrument observerar fem olika frekvenser av mikrovågsstrålning för att mäta temperaturskillnaden mellan två punkter på himlen. Den 8 september 2010 avslutades WMAP:s uppdrag, och den har nu förflyttat sig till en permanent parkeringsbana runt solen.[2]

Forskarlaget bakom WMAP har släppt data tre gånger, de senaste kom i januari 2010 och var baserade på sju års observationer. De bekräftar teoretiska förutsägelser från Big Bang-kosmologin i form av den så kallade Lamda-CDM modellen med mycket stor noggrannhet. De viktigaste resultaten är [3]:

Resultaten har också visat att alternativa teorier som kvasi-Steady State-kosmologi och en modell där den mörka materien ersatts med modifierad gravitation à la MOND ger mycket sämre teoretiska beskrivningar av data.

Referenser

Externa länkar