Wikipedia:Skrivstuga/Skid-VM 2015/Kom-igång-övningar

Från Wikipedia

(Dessa Kom-igång-övningar genomförs på en Wikipedia Skrivstuga torsdag 26 februari kl. 15:00. En PDF med ett utdrag med vissa kompletteringar av övningarna kommer att finnas på Skrivstuga Kom-igång-övningar.pdf [1])

Skapa ett konto och börja redigera[redigera | redigera wikitext]

När du gör dessa Kom-igång-övningar ska du vara inloggad med ditt användarnamn, som du väljer när du skapar ett användarkonto. Wikipedia:Användarkonto finns tips på vad du ska tänka på när du väljer ditt användarnamn.

Varje användare kan skapa en egen användarsida där du t.ex. kan presentera vad du gör på Wikipedia. Det finns även en diskussionssida för varje användare. Sidan Skapa användarkonto och användarsida visar hur du skapar kontot och hur en användarsida kan se ut. Du kan läsa mer om konton och användarsidor på Wikipedia:Övningar/Användarsida. Skapa din användarsida på Wikipedia genom att logga in och klicka på ditt användarnamn och sedan klicka på "Skapa".

Sidan Börja redigera på Wikipedia innehåller bl.a. en inledning till Wikipedias två sätt att redigera och hur du kan se vilka redigeringar som gjorts tidigare på en sida. På Redigering med Visual Editor nämns hur du via knappen "redigera wikitext" kan redigera lite mer avancerat i s.k. Wikitext, även kallad "wikikod". På kursen rekommenderar vi att du väljer knappen "redigera" och redigerar då med VisualEditor, som introducerades för c:a ett år sedan och liknar mer en enkel ordbehandlare. Redigera text visar bl.a. verktygsraden i VisualEditor. På Wikipedia:Redigering kan du läsa mer om hur man redigerar framför allt med wikitext.

Övning: Redigera din användarsida och skriv något om dig själv. Berätta t.ex. om dina kunskaper om Wikipedia, dina intresseområden eller något annat som kan vara till nytta för Wikipediaarbetet. Du behöver naturligtvis inte avslöja någon personlig information. Skriv t.ex: "Jag är nybörjare på Wikipedia och håller på att lära mig. Jag gillar ...".

Testa att:

  • Använda fet- och kursiv stil och rubriker
  • Lägga in wikilänkar (från en sida till en annan inom svenska Wikipedia) och externa länkar (till webbsidor utanför svenska Wikipedia)
  • Lägga in en mall. En mall är ett hjälpmedel för att infoga samma sak på många sidor, till exempel ett meddelande eller en navigationsruta, ofta (men inte alltid) utformad i en ruta. Även kallat transkludering, se Wikipedia:Mallar. När du lägger till ny mall i VisualEditor så väljer du Infoga och öppnar du den s.k. "Transklusions"-dialogen (välj Infoga/pusselbit) och skriver namnet på den mall du vill infoga och väljer "Lägg till mall". Lägg till mallen Användare musik (komm: ändra till Sport?) eller någon av de andra mallarna på sidan Användarrutor efter intresse.

Komplettera gärna övningen med något av övningsmomenten i Wikipedia:Övningar/Redigera

Användarsandlåda för artikelutkast m.m.[redigera | redigera wikitext]

På svenska Wikipedia finns en länk uppe till höger som heter "sandlåda". Klickar man på den kommer man till en automatiskt genererad s.k. användarsandlåda på formen Användare:Användarnamn/sandlåda. Sidan ingår inte i Wikipedias ordinarie artikelsamling utan är något användaren skapat för eget bruk, kanske för att arbeta fram ett utkast till en ny artikel. I sandlådan kan du läsa mer om detta och i sandlådans fördelar kan du se ett exempel på hur man kan kopiera wikitext från en befintlig artikel för att sedan fortsätta att jobba vidare med texten i sandlådan. Ett tips är att öppna sandlådan i en ny flik eller ett nytt webbläsarfönster, för att ha den till hands när man läser om något man vill testa. I kom-igång-övningarna kommer du att skriva din preliminära artikel i en användarsandlåda.

Verifiera faktauppgifter med källor[redigera | redigera wikitext]

Wikipediaartiklarnas trovärdighet vilar i stor utsträckning på deras källor. Alla kritiserbara uppgifter i en artikel ska kunna verifieras med trovärdiga och tydligt angivna källor. Källhänvisningar, helst i form av fotnoter, är därför mycket viktiga för att artikeln ska vara verifierbar och ha en hög trovärdighet.

Helst bör källorna vara författade av oberoende professionella experter, gärna forskare. Endast källor som är publicerade och som andra kan kolla upp bör användas. Undvik att använda bloggar, privata hemsidor, och partiska intresseorganisationers texter. Här är några allmänna tips på var du kan hitta källor:

  • I källhänvisningar och referenslistor för motsvarande artikel exempelvis på engelsk- eller tyskspråkiga Wikipedia, dessa språkversioner är oftast mer innehållsrika än motsvarande svenska

Utöver dessa kan du hitta bra källor på t.ex.:

  • Högskolan Dalarnas bibliotekssida som bl.a. har flikar för
    • Söktjänsten SUMMON (Summon@Dalarna). Du kan här söka i bibliotekets både tryckta och elektroniska material, t.ex. e-böcker, via samma sökruta. Sök via dator på campus (eller läs anvisningar hur du utanför campus kan logga in för att komma åt fulltext m.m.)
    • DATABASER med en lista på högskolans databaser bl.a.:
      • Mediearkivet (med artiklar i fulltext från svenska dagstidningar och tidskrifter)
      • Google Scholar, där du kan söka efter vetenskaplig litteratur. Går du in via Högskolan Dalarna ser du även om högskolan har tillgång till det du hittar.
    • Se även menyn
      • "Bibliotekets tjänster & service". Där hittar du i högra spalten en "Informationssökningsguide" med ytterligare tips på hur du får tag på informationskällor
  • Övriga källor:
    • http://books.google.com (inskannade böcker, men du kommer bara åt delar av böckerna)
    • Tidnings- och tidskriftsartiklar (vissa kan nås via Mediearkivet på högskolan, se ovan)
    • Webbsidor av beständig karaktär 

Lägg till källa och referenslista[redigera | redigera wikitext]

Lägga till källor kan du se ett exempel i VisualEditor, på att först lägga in en fotnot till en webbkälla och därefter infoga en referenslista. För information om hur man lägger in källor med s.k. wikitext, se Wikipedia:Introduktion till källhänvisningar.

Övning: Lägg in två påståenden i din personliga sandlåda och lägg in källhänvisningar till två trovärdiga källor, efter att du har kontrolläst källorna eller åtminstone skummat igenom dem.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

En artikel kan även innehålla externa länkar, som är hänvisningar till webbsidor utanför Wikipedia som innehåller material som kan ge en fördjupad förståelse för artikelns ämne, men vars innehåll inte lämpar sig att inkludera i artikeln. Externa länkar läggs generellt under rubriken. Läs mer på Wikipedia:Externa länkar.

Diskussionssidor och versionshistorik m.m.[redigera | redigera wikitext]

diskussionssidan kan du läsa om hur diskussionssidor används på Wikipedia. I uppgiften kommer du att använda artikelns diskussionssida när du ska granska andra kursdeltagares artiklar (se pkt 6 "Granska tre andra genreartiklar" nedan). Ett inlägg avslutas med fyra tilde-tecken (som automatiskt omvandlas till användarnamn) på det här sättet: '~~~~'.

På en wiki sparas alltid tidigare versioner och artiklarna går lätt att återställa. Vem som helst kan följa alla redigeringar du och alla andra gör. På se förändringar kan du se ett videoklipp hur du med "visa historik" kan se de senaste förändringarna som är gjorda på sidan, och med "Senaste ändringarna" de senaste ändringarna är gjorda på hela Wikipedia. Du kan läsa mer om Wikipedias system för versionshantering på Wikipedia:Versionshistorik. I versionshistoriken kan du även jämföra två sidversioner med varandra, läs mer om detta på Wikipedia:Diffar .

Ett enkelt sätt att hålla koll på de artiklar som du bidrar till är bevakningslistan

Lästips: Wikipedias introduktionskurs underlättar att komma igång, kurslänkarna på kurssidorna instruerar hur man redigerar artiklar och informerar om konventioner på Wikipedia.

Extrauppgifter: Komplettera med multimedialt innehåll m.m.[redigera | redigera wikitext]

Multimedialt innehåll, t.ex. bilder eller låtexempel, förbättrar många artiklar om musikgenrer. De kan illustrera artister, spela upp ljudexempel, musikaliska element eller särskilda instrument i en genre, på ett sätt som en textbeskrivning inte kan göra. Men användningen måste följa både lagen om upphovsrätt och Wikipedias riktlinjer. Allt multimedialt innehåll på Wikipedia lagras på systerprojektet Wikimedia Commons.

För att lägga till en bild (eller en annan mediafil) i VisualEditor trycker du på Infoga/Mediaikonen i verktygslisten. Då öppnas en dialog som automatiskt söker på Wikimedia Commons efter mediafiler relaterade till sidan du redigerar. När bilden är vald kan du ändra storlek, placera den på önskad plats och lägga till bildtext. Läs mer om detta i hjälpikonen (?) eller i Redigera bilder och mediafiler i användarguiden.

Engelska Wikipedia använder ett nytt sökverktyg där du kan välja en avancerad söksida genom att klicka på förstoringsglasikonen till höger i sökfältet. Här kan du sedan klicka på "Multimedia" i sökfältet för att smidigt söka upp bilder, video och ljudfiler.

a) Lägg in en bild

Lägg in ett foto eller en illustration i din genreartikel, som du t.ex. hittat i VisualEditor (enligt ovan), i sökverktyget på engelska Wikipedia, någon annan språkversion av artikeln eller på Wikimedia Commons. Se även Wikipedia:Introduktion till illustrationer eller Wikipedia:Bildfrågor för mer information hur du hittar och laddar upp nya bilder, samt upphovsrätt. Foton bör i första hand vara på PNG-format, i andra hand (om de är stora) på JPG-format.

b) Lägg in ett låtexempel

Läs mer om upp hur du använder ljud i Wikipediaartiklar på Wikipedia:Ljud och riktlinjer för användningen i Wikipedia:Manual of Style/Music samples. Förutom sökmöjligheterna på media ovan kan du söka efter ljudexempel på Wikimedia Commons., Wikipedia non-free audio samples eller ladda upp egna ljud. Formaten på ljudfilerna som laddas upp ska vara Ogg Vorbis.

Istället för att lägga in och spela upp ett låtexempel på den aktuella sidan kan du välja att lägga in fotnoter till externa länkar, webbsidor utanför Wikipedia t.ex. YouTube, som innehåller ljud- eller videoklipp. Externa länkar läggs generellt under rubriken Externa länkar

c) Lägg in en mall

Lägg in en mall, t.ex. en faktaruta, i din genreartikel. En faktamall eller faktaruta (på engelska infobox) är en mall i form av en ruta placerad i det övre högra hörnet i inledningen av en artikel, med basala fakta om uppslagsordet. Många genreartiklar, t.ex. Alternativ rock, använder faktamallen Infobox musikgenre . Notera att på i artikeln Alternativ rock finns även en s.k. navigationsmall längst ner.

När du lägger till en ny mall (eller öppnar en befintlig) i VisualEditor väljer du "Infoga" och öppnar "Transklusions"dialogen (pusselbiten) och anger namnet på mallen, t.ex. "Infobox musikgenre". Lägg sedan in en beskrivning genom att välja parametrar på länken mallens sida. Välj den fältnamn/parameter du vill beskriva och ange ett värde på parametern. Läs mer om detta i hjälpikonen (?) eller i Redigera mallar i användarguiden.

Du kan även lägga in en faktamall genom att t.ex. titta i en annan genreartikel och kopiera faktarutan från den, och rensa och modifiera dess parametrar. Se även Wikipedia:Mallar

Hjälp- och frågeresurser[redigera | redigera wikitext]

(detta avsnitt är under uppbyggnad, listan kompletteras och läggs ev. in i en ruta överst på sidan)

Delmål för Kom-igång-övningarna: Alla har skapat ett konto på svenska Wikipedia