Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png


Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Fråga[redigera | redigera wikitext]

hej, jag undrar hur jag suddar eller tar bort det jag skrivit under Diskussion. Det gäller mina frågor som jag ställt ang. Erika Höglund och som jag skrivit under hennes Diskussion-sida. --Fazdini (diskussion) 28 juli 2014 kl. 16.04‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

I normalfallet är det inte tillåtet att radera på diskussionssidor. Sidorna arkiveras efter hand, men radering är inte lämplig såvida inte inläggen är stötande eller kränkande. Rex Sueciæ (disk) 28 juli 2014 kl. 16.08 (CEST) 
Du kan läsa mer om det i Wikipedia:Diskussionssidor. /Kyllo|snacka? 28 juli 2014 kl. 16.15 (CEST)
Om du ångrar vad du skrivet ellr inte längre vill stå för det kan du stryka det genom att omge det med s, /s omgivet av < och >.--Yger (diskussion) 28 juli 2014 kl. 16.27 (CEST)
Dvs, du skriver så här: <s>Jag tycker si och så</s>. Då blir resultatet Jag tycker si och så. Det motsvarar att man tagit bort sin åsikt eller uttalande om något.--Paracel63 (diskussion) 29 juli 2014 kl. 18.31 (CEST)
Det användaren tänker på är kanske smärre personuppgifter, och sådant är vi väl iaf till viss del beredda att städa undan? Arkivering kanske är en lösning. flinga 17 augusti 2014 kl. 22.51 (CEST)
Jag gjorde en mindre justering även om man inte bör ändra i andras inlägg. Hoppas denna lösning kan fungera. - Averater (diskussion) 17 augusti 2014 kl. 23.02 (CEST)
*tumme upp*. Vi kan hoppas det :) flinga 18 augusti 2014 kl. 01.14 (CEST)

iOS App Account Creation[redigera | redigera wikitext]

loggen över nya konton har det sedan idag börjat dyka upp "(iOS App Account Creation)" som "märke" efter. Vad är detta? /Hangsna (diskussion) 31 juli 2014 kl. 22.29 (CEST)

Vet ej, men det känns troligt att det är användare som registrerat sig via iphone/ipad-appen som uppdaterades idag [1].AlphaZeta (diskussion) 31 juli 2014 kl. 23.05 (CEST)
Den första skärmen man ser när man öppnar den appen är "Skapa konto, Logga in, (och i en jätteliten text,) Hoppa över". Josve05a (diskussion) 1 augusti 2014 kl. 05.15 (CEST)
Det förklarar saken. Visst är det fler nyskapade konton just nu än det brukar vara? /Hangsna (diskussion) 1 augusti 2014 kl. 09.02 (CEST)
Se även nedan under Risk för oavsiktlig identitetsröjning. Riggwelter (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 17.14 (CEST)

Toolserver[redigera | redigera wikitext]

Jag har inte riktigt hängt med i förändringen, finns det något att ersätta numera icke fungerande hänvisningar till toolserversökningar med eller inte? Höstblomma (diskussion) 2 augusti 2014 kl. 08.38 (CEST)

Det beror på vilket verktyg du menar. Här på ENWP kan du hitta lite länkar. /Hangsna (diskussion) 11 augusti 2014 kl. 15.26 (CEST)
Det som skulle vara trevligt att se är en komplett lista över de artiklar man skapat. Jag hittar inget sådant verktyg längre. Finns det? Rex Sueciæ (disk) 11 augusti 2014 kl. 16.00 (CEST) 
Ja, det gör det. Se här. Mvh Disembodied Soul (diskussion) 11 augusti 2014 kl. 16.24 (CEST)
Finns som länk längs ner på användares bidragslista. /Hangsna (diskussion) 11 augusti 2014 kl. 16.31 (CEST)
Ha! Det finns ännu mycket att lära. Tack! Rex Sueciæ (disk) 12 augusti 2014 kl. 08.09 (CEST) 

Det verkar finnas ett nytt verktyg för att söka bland verktygen här. /Hangsna (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 09.32 (CEST)

Risk för oavsiktlig identitetsröjning?[redigera | redigera wikitext]

Efter den senaste uppdateringen av appen för Wikipedia möts man av en förstasida som uppmanar en till att registrera ett konto för att använda uppslagsverket. Detta behöver man nu i sig inte göra, utan det går att hoppa över detta steg om man bara vill söka efter information. Jag tycker mig samtidigt ha märkt ett ökat antal nya konton som skapats via t. ex. iOS efter den aktuella uppdateringen, konton som sedan inte skrivit något. Jag kan inte undgå tanken att en del misstolkar kontoregistreringen som ett måste och då av misstag skapar ett konto med sitt riktiga namn, vilket i så fall skulle kunna innebära en oavsiktlig röjning av identiteten. Detta är, med tanke på de senaste årens debatter om ID-stölder, informationsinsamling, med mera en potentiellt känslig fråga. Synpunkter? Riggwelter (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 16.31 (CEST)

Nu använder jag aldrig wp i mobil så jag vet inte hur appens nuvarande text är formulerad, men borde man inte helt enkelt kunna formulera om den så att det tydligt framgår att registrering endast behövs för den som vill redigera? (och kanske egentligen inte ens då; vet intye hur redigering via mobil funkar) /FredrikT (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 17.10 (CEST)
Ja, det är en bra idé. Jag hade själv tänkt mig något i stil med en sådan lösning, men ville samtidigt ha en diskussion kring det hela. Riggwelter (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 17.13 (CEST)
Det borde vara samma som i mobilwebbversionen där rutan om inloggning/registrering bara kommer om man klickar på redigeraknappen. Thoasp (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 17.56 (CEST)
En måste väl inte ens registrera sig om en har för avsikt att redigera? Definiendum (?) 18 augusti 2014 kl. 18.16 (CEST)
Förut gick det inte att redigera oinloggad från appen, jag vet inte om det går nu i den senaste versionen. /Hangsna (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 20.12 (CEST)
Det går numera att redigera oinloggad från appen (men inte från mobila webbsidan). Min synpunkt är att diskussionen inte bör vara här på svenskspråkiga Wikipedia utan antingen på mediawiki om det är en allmän diskussion eller på bugzilla om det finns ett konkret förslag till åtgärd. Min fråga till Riggwelter är: är det känsligt för att det är vanligare i debatter, eller för att det skulle finnas en risk med många inaktiva konton med riktiga namn som inte är kopplade till något (annat än att de har en ios apparat)? --Ainali (diskussion) 18 augusti 2014 kl. 23.51 (CEST)
Det känsliga ligger emm i att den som skapar ett konto i sitt riktiga namn och som därmed samtidigt får skapandet publicerat offentligt på Wikipedia inte delges denna information. Detta gör att man inte får möjligheten att välja om man vill skapa ett konto under sitt riktiga namn eller vill anta ett annat användarnamn. Ändringar man kanske då tror att man gör anonymt blir i själva verket inte det.Riggwelter (diskussion) 19 augusti 2014 kl. 00.00 (CEST)
Det är korrekt. Inget nytt under solen dock, den vanliga registreringssidan säger ingenting om det heller. Men menar du att du tror att folk först skapar ett konto (med sitt riktiga namn istället för en pseudonym (det står ju 'Användarnamn', inte 'Namn')), och sedan skulle bli förvånade över att det de valt är synligt? Finns det någon annan webbplats med interaktion som beter sig så? --Ainali (diskussion) 19 augusti 2014 kl. 00.37 (CEST)
Det problematiska ligger i att användare kan tro att man måste skapa ett användarnamn för att över huvud taget kunna använda appen och då har vi minst sagt ett problem. Motsvarande problem har vi inte med webbversionen. Skillnaden mellan "användarnamn" och "namn" blir i sammanhanget av mindre betydelse; det är risken för missuppfattning som är det stora problemet. Riggwelter (diskussion) 19 augusti 2014 kl. 00.42 (CEST)
Tolkar jag dig rätt nu i att du menar att det inte är en risk att de som tänker redigera missuppfattar det, för att nästan alla förstår att ett konto kopplas till dess interaktion med en publik webbplats, utan att det är alla som skapar konton som aldrig används som är problemet? Ainali (diskussion) 19 augusti 2014 kl. 00.59 (CEST)

(avindenterar) Det känsliga ligger i att den som kanske skapar ett konto, i tron att det är ett måste, och då gör det i sitt riktiga namn och därmed samtidigt får skapandet publicerat offentligt på Wikipedia inte delges denna information innan registrering sker. Kort sagt: varför framgår det inte att jag inte behöver registrera mig bara för att leta information? Riggwelter (diskussion) 19 augusti 2014 kl. 03.29 (CEST)

Det nya under solen är också att det varit självklart att, förutom att använda, kunna redigera direkt, utan att skapa konto, och att svenskspråkiga versionens gemenskap tycker det är bra. Att det är en del av snabbheten och enkelheten för att förbättra Wikipedia. Och att det är befriande med åtminstone en plats på nätet där det bara är att interagera, utan att uppge mail eller lösenord. Jag är en varm anhängare av det tänket, trots att jag gjorde min första redigering inloggad. Är det här någon sorts test eller policysvängning som görs på IOS-telefoner?--LittleGun (diskussion) 19 augusti 2014 kl. 07.44 (CEST)
Sen håller jag med om att det är ovanligt många som uppger riktiga namn av de konton som skapas med IOS-märke. Om just det är ett problem eller om det görs medvetet vet jag inte. Men normalt på webbplatser publiceras inte kontot förrän man gör något, om alls. Normalt får man då också välja vad som publiceras (kontonamn eller ett användarnamn).--LittleGun (diskussion) 19 augusti 2014 kl. 08.00 (CEST)
Jag håller med Riggwelter med flera. Jag tror att det finns en risk att vissa uppfattar det som att man måste ha ett konto bara för att läsa, och i så fall tycker jag det är problematiskt. flinga 26 augusti 2014 kl. 00.05 (CEST)

Lsjbot-artiklar[redigera | redigera wikitext]

Hur gör man för att slippa få upp artiklar skapade av boten Lsjbot när man trycker på Slumpartikel? --Mariannez (diskussion) 20 augusti 2014 kl. 12.23‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Man går till tyska wikipedia istället. -- Innocent bystander (diskussion) 20 augusti 2014 kl. 12.32 (CEST)
Du kan också gå till Wikipedia:Slumpartiklar. Där undviker du att klicka på kategorierna som rör djur eller växter (eller Alla artiklar). Lycka till. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 20 augusti 2014 kl. 17.44 (CEST)
Men det urvalet kan knappast kallas slumpmässigt, och många artiklar kommer inte med i urvalet. Det finns för närvarande inget sätt att få en slumpvis artikel utvald om man inte också vill ta med de robotskapade. /NH 20 augusti 2014 kl. 17.51 (CEST)
Det var synd. Finns det något (enkelt) sätt att vidareutveckla det verktyget?--Paracel63 (diskussion) 21 augusti 2014 kl. 15.56 (CEST)
Det nämns lite högre upp, under rubriken Wikipedia:Wikipediafrågor#Slumpartiklar_och_robotar, att det ligger en begäran på Bugzilla om vidareutveckling av verktyget. //Romulus74 (diskussion) 21 augusti 2014 kl. 16.00 (CEST)
Inget sådant system är vattentätt. Vill frågeställaren slippa alla artiklar skapade av Lsjbot, också dem som utvidgats betydligt? Är det ett vanligt önskemål? Hur är det med artiklar skapade som substubb av andra, där man manuellt infogat motsvarande Lsjbotartikel? O.s.v. Det man kanske egentligen vill är att slippa att få Lsjbot-artiklar så ofta och då räcker det tillsvidare antagligen att undanta robotmärkta artiklar (frågeställaren vill antagligen inte ha andra sådana heller). --LPfi (diskussion) 21 augusti 2014 kl. 17.39 (CEST)
Facebook like thumb.pngGillar--Paracel63 (diskussion) 21 augusti 2014 kl. 17.44 (CEST)

GIF-animation[redigera | redigera wikitext]

thump

Jag vill redigera en GIF-fil på Commons. Kan någon rekommendera ett lämpligt gratisprogram, alternativt bidra med själva redigeringen och uppladdningen? Det är inte fråga om stora ändringar i den befintliga filen. Riggwelter (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 15.41 (CEST)

För animation finns Microsoft GIF animator, men det låter som om det är redigering som du menar. Då finns Paint. Båda dessa program finns normalt på Windowsdatorer, men du kanske har en Mac. Då får någon annan svara. Vad är det för fil du vill ändra? --Larske (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 15.50 (CEST)
Jaså, var det så enkelt... Smile.gif Jag vill ändra denna fil till svenska. Riggwelter (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 15.53 (CEST)
Äsch, det gick inte att göra det jag tänkt mig i Microsoft... förstår inte riktigt hur man redigerar själva bilden; GIF animator verkar bara göra själva bildspelet? Riggwelter (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 16.07 (CEST)
Ja, man måste nog spara var och en av de tio ingående bilderna, redigera dessa med något bildredigeringsprogram och sedan sätta ihop dem igen med GIF animator. Vad ska de fyra termerna heta på svenska? Den engelska översättningen tycker jag väljer lite egna begrepp. En fullösning är ju att du bara skriver en liten "ordlista" under bilden Smile.gif. --Larske (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 16.10 (CEST)
Kunstrad: konsthjul, kunstgestänge: konststänger, kunstkreuz: konstkors, fahrkunst: åkkonst. Ganska enkelt i sig eftersom man helt enkelt och så vitt jag vet kopierat tyska termer; hela konstruktionen kallas konstgång. Riggwelter (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 18.01 (CEST)
Bilden gick enkelt att fixa med GIMP, om man utgår från den engelska versionen, där man bara behöver ändra en bild. Den tyska upprepar texten på alla.Taxelson (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 21.33 (CEST)
Hi5.svgSnyggt! --Larske (diskussion) 23 augusti 2014 kl. 21.42 (CEST)
Instämmer! Tack! Riggwelter (diskussion) 25 augusti 2014 kl. 22.14 (CEST)

Raderande script som inte är en användare[redigera | redigera wikitext]

Åtgärden här ser märklig ut för mig. Den som står som användare är inte någon användare för det kontot finns inte. Måste inte alla åtgärder vara kopplade till ett konto som gör dem? /Hangsna (diskussion) 27 augusti 2014 kl. 23.59 (CEST)

Det ser konstigt ut, ja. Information om scriptet finns på m:GlobalCssJs. --Jan Ainali (WMSE) (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 09.40 (CEST)
Användaren finns, men är inte lokal. Se sulutil:GlobalCssJs migration script. -- Innocent bystander (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 11.51 (CEST)
Hm, men hur kan en användare då göra ett bidrag på en annan wiki utan att ett lokalt konto automatiskt skapas? /Hangsna (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 12.34 (CEST)

Ett fel jag inte får bort[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Artiklar med döda externa länkar december 2013 ligger i artikeln Eric Dier. Jag hittar tyvärr inte var den mall eller vad det nu kan vara som orsakar detta finns. Är det någon här som kan åtgärda detta?--Bruno Rosta (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 15.03 (CEST)

Det verkar gälla referens 10 som går till lpfp. Den länken är död, artikeln som det hänvisas till är iaf inte där... - Averater (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 15.11 (CEST)
Hur får vi bort detta på bästa sätt? Är det lika bra att referensen tas bort?--Bruno Rosta (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 15.23 (CEST)
Kolla först om det det går att få fram en arkiverad version av länken på Internet archive. /FredrikT (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 15.55 (CEST)
Sånt vet jag tyvärr inte hur man gör. Är det någon som har möjlighet att kolla upp detta?--Bruno Rosta (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 15.57 (CEST)
Fixat Fixat med Internet Archive. Mvh Disembodied Soul (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 16.40 (CEST)
Kategorin ligger trots detta kvar i artikeln. Vad kan då vara fel?--Bruno Rosta (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 16.47 (CEST)
Nu är det fixat. :) Disembodied Soul (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 16.49 (CEST)
Fint! Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 17.10 (CEST)

KML-mallens globkarta fungerar inte för mig[redigera | redigera wikitext]

{{KML}} skapar per default en toplänk "map" och en glob. När t.ex Edaen varit framme, så brukar dessa toplänkar ge en kartskiss, t.ex här, men när jag försökt här, så blir det inget vettigt i top-länken. Vad gör jag för fel? Taxelson (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 23.11 (CEST)

Det fanns inga koordinater angivna i själva artikeln så nu fungerar det lite bättre i alla fall. Däremot vet jag inte om det fungerar som du tänkt det? /Hangsna (diskussion) 28 augusti 2014 kl. 23.25 (CEST)
Tack, men nja, den ritar fortfarande inte ut någon figur, såsom sker i Västertorpsexemplet. Försökte ta bort z-kordinaterna (som var satta till 0) då sådana saknas i västertorpsfilen, men det gjorde nog ingen skillnad vad jag kan se.Taxelson (diskussion) 29 augusti 2014 kl. 08.45 (CEST)
Jag ser heller inte vad som inte fungerar. Kortfattat kan jag säga hur jag gör. Programmet som används för att ta fram KML-filerna är QGIS. Filerna skapas här på wp genom att jag klickar på "kartdata" efter att jag lagt in mallen i artikeln. Därefter kopieras KML-filens innehåll över från Notepad och klistras in här på wp. Edaen (diskussion) 29 augusti 2014 kl. 09.21 (CEST)
OK, jag använder en annan metod för att skapa kml-filen, som antagligen har eller inte har någon tagg, som är inkompatibel eller behövs. Jag ska gå igenom de skillnader som finns mellan ditt fungerande och mitt ickefungerande kml-format. Jag befarade att det kanske var något ytterligare som behövdes utöver de båda wp-sidorna (artikeln och wikipedia:kml/undersidan) men så verkar det alltså inte vara, utan felet måste finnas i undersidan. Då är det alltså bara att felsöka denna systematiskt! Få se när jag hinner. Taxelson (diskussion) 29 augusti 2014 kl. 10.25 (CEST)

Länkar till fa:[redigera | redigera wikitext]

Hej. Jag kan inte se länkar till farsi. I detta inlägg finns det två länkar men jag kan bara se länken till Wikidata. Här är en länk till som jag inte ser i förhandsgranskning eller när det är sparat men i redigeringsläge: fa:برش‌نگاری_با_گسیل_پوزیترون. Är det någon inställning som strular för mig? Har Windows och Chrome nu på denna datamaskin. - Averater (diskussion) 30 augusti 2014 kl. 08.26 (CEST)

Såg nu att et kolon innan löste problemet. Så länkar till andra projekt ska vara utan kolon och länkar till andra språk ska vara med. Precis som med kategorier alltså. - Averater (diskussion) 30 augusti 2014 kl. 09.34 (CEST)
En länk [[fa:etc]] hamnar i vänsterkolumnen bland interwikin, medan [[:fa:etc]] hamnar i löptexten. Länkar till andra projekt såsom [[d:Wikidata]] eller [[q:Wikiquote]] hamnar aldrig i västerkolumnen bland interwikin, utan hamnar alltid i löptexten, oavsett om det är kolon inblandade eller inte. -- Innocent bystander (diskussion) 30 augusti 2014 kl. 10.09 (CEST)
Bara ett kolon kan ses som en genväg att slippa specificera projektet om det är samma projekt. Den fulla länken är w:fa:برش‌نگاری_با_گسیل_پوزیترون. På samma sätt behöver man inte lägga till språk om man länkar till samma fast på ett annat projekt. Ex. q:Mark Twain, men det behövs om du vill till en annan språkversion, ex. q:en:Mark Twain. --Ainali (diskussion) 30 augusti 2014 kl. 12.32 (CEST)

Oönskad utbyte av vissa tvåbokstavskombinationer på tyskt manér[redigera | redigera wikitext]

Sedan någon veckor har jag märkt att vissa tvåbokstavskombinationer i inmatnings- och redigeringsläge byts ut mot en annan bokstav, helt oombett och oönskat. Försöker jag skriva WP:AAB för att titta på den sidan som har den kortformen blir istället resultatet WP:ÅB. När jag nyss försökte skriva in ordet förtroende blir det istället förtrönde. D.v.s. aa -> å, ae -> ä och oe -> ö, och enda sättet att få behålla tvåbokstavskombinationen blir att skriva ett mellanslag mellan bokstäverna och sedan gå tillbaka och radera mellanslaget. Detta händer bara på svwp, inte enwp, så det måste vara lokalt skapat. Det händer både i Windows-miljö i Internet Explorer och i Mac-miljö i Safari, så det har uppenbarligen inte med min webbläsare att göra. Hur i hela fridens namn kommer sig detta? Jag har inte sett något meddelande om att vissa bokstavskombinationer tagits bort från WP och jag hittar inget sätt av slå av eländet i mina personliga inställningar. Det hela är ju ett fullständigt vansinnigt påhitt, i svenska finns till skillnad från i tyska ingen tradition av att se en tvåbokstavskombination som i stort sett ekvivalent med en annan bokstav i löptext, eftersom å, ä och ö ses som egna bokstäver snarare än umlaut. Dessutom finns det - som i ordet förtroende - gott om ord och förkortningar där dessa tvåbokstavskombinationer förekommer utan minsta antydan till koppling till å, ä och ö! Finns det kanske någon som inte var medveten om det nyss nämnda och som dessutom förutsätter att normalbidragsgivaren på svwp inte har svenskt tangentbord och inte klarar av att klicka på specialbokstäverna längst ner på sidan? Jag vill omgående bli av med denna oombedda och frustrerande ändring av mina inmatningar - hur gör jag detta? Tomas e (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 15.23 (CEST)

Nån ny djävulskap som invecklarna tyckte va bra. Tryck CTRL+m så ska det försvinna, men sannolikt inte för gott. -- Innocent bystander (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 15.33 (CEST)
Det är väl samma som detta och detta? /Hangsna (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 15.35 (CEST)
Låter som precis samma, men jag har inte lagt märke till det förrän nu i augusti 2014. Nu har min aktivitetsnivå gått upp och ned, men jag känner mig rätt säker på att jag inte drabbats av detta tidigare. Trycker nu CTRL+m och kollar: Goethe var en stor poet! Tack för tipset @Innocent bystander! Tomas e (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 17.00 (CEST)
Funktionen som sådan tycker jag är fantastiskt bra. Utan den skulle jag bli vansinnig om jag hade ett engelskt tangentbord. Dessvärre är den alldeles för lätt att slå på av misstag. /ℇsquilo 31 augusti 2014 kl. 19.21 (CEST)

Undran om botändringar[redigera | redigera wikitext]

När jag i dag på morgonen tittade in på min bevakningslista fann jag att smärre förändringar gjorts i en väldig massa av de artiklar jag har under bevakning. Det rörde sig om bot-redigeringar med kommentaren "Bot: Removing Link GA template" (i några fall "... FA template"). Jag har försökt att begripa vad dennna ändring innebär och varför den gjorts, men gått bet. Någon som kan förklara? Och vad är f ö GA- respektive FA-templates? /FredrikT (diskussion) 2 september 2014 kl. 08.19 (CEST)

Vilka artiklar som på olika språk har någon form av märkning som extra bra lagras numer på Wikidata. De ändringar vi har haft häl lokalt har därför blivit redundanta (och har i flera fall varit felaktiga) och har därför raderats nu. - Averater (diskussion) 2 september 2014 kl. 08.34 (CEST)
Aha! Så GA = Good article och FA = Featured article? /FredrikT (diskussion) 2 september 2014 kl. 09.03 (CEST)
Japp! /Hangsna (diskussion) 2 september 2014 kl. 09.45 (CEST)

Kombinera kategorier i sökning[redigera | redigera wikitext]

Hej, Hur kan man kombinera kategorier i en sökning? Exempelvis för att hitta "Svenskspråkiga översättare", "Avlidna 1987".

Är det möjligt?

Med goda hälsningar, Johan

Det kan du göra med verktygen CatScan. /Hangsna (diskussion) 3 september 2014 kl. 07.13 (CEST)
Om du har konto och loggar in så kan du uppe i toppmenyn välja "Beta" och där aktivera funktionen "Ny sökning". Sedan kan du direkt i vanliga sökrutan göra sökningar av typen: incategory:"Svenskspråkiga översättare" incategory:"Avlidna 1987"
Det finns en hel del andra funktion, tex kan man söka wikikod. Om man vill hitta artiklar med mallen "Infobox politiker" i kategorin "Födda 1927" så skriver man: incategory:"Födda 1927" insource:"{{infobox politiker}}"
Se manualen för mer exempel. AlphaZeta (diskussion) 3 september 2014 kl. 10.33 (CEST)

Bönde blir bönde[redigera | redigera wikitext]

Hur stänger man av den "feature" i redigeringen som gör att försök att skriva b-o-e-n-d-e obönhörligt blir bönde undrar --Bulver (diskussion) 6 september 2014 kl. 09.27 (CEST)

Tryck på ctrl+m.--Larske (diskussion) 6 september 2014 kl. 09.31 (CEST)

Länkning till andra språkversioner[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Har på senaste tid haft problem med att länka till andra språkversioner när jag skapar nya sidor. När jag kommer till "Bekräfta" så blir det error. Därför har jag inte kunnat göra detta på min senaste artikel om Aleksandr Loginov bland annat. Hur blir det för er andra? /Simon9B (diskussion) 7 september 2014 kl. 00.24 (CEST)

Jag har haft samma problem de senaste dagarna. För att länka har jag fått gå omvägen via en annan språkversion och där trycka på "Edit links" eller motsvarande. /Ariam (diskussion) 7 september 2014 kl. 00.29 (CEST)
Okej tack för svaret! Då befinner sig någon bugg i systemet alltså. Får gå omvägen tills vidare då... /Simon9B (diskussion) 7 september 2014 kl. 00.31 (CEST)
Jag har aldrig förstått hur man kan komma direkt till wikidata utan alltid gått "omvägen". Tostarpadius (diskussion) 7 september 2014 kl. 22.37 (CEST)
@Tostarpadius: Men en hyfsat modern webbläsare är det bara att klicka på länken "Redigera länkar" längst ner i vänsterspalten.--Paracel63 (diskussion) 8 september 2014 kl. 02.38 (CEST)
Ja, det går, men jag hamnar inte på den sida på wikidata jag vill till. Tostarpadius (diskussion) 8 september 2014 kl. 04.49 (CEST)
Oj, det problemet har jag aldrig haft. Har du testat med någon annan (nyare) webbläsare? Själv kör jag oftast i Camino, som inte stödjer artikelkopplingar på Wikidata. Men jag hamnar i alla fall på rätt sida, oavsett vilken webbläsare jag kör.--Paracel63 (diskussion) 8 september 2014 kl. 16.00 (CEST)
Jag går alltid till en annan språkversion och därifrån till det redan existerande objektet på Wikidata. Jag måste ju ändå leta upp artikeln på ett annat språk för att kunna veta att den heter samma och då skapa en länk, då är jag ju redan i den artikeln. Jag har uppfattat det som att om jag annars klickar i den nyskapade svenska artikeln så kanske ett nytt objekt skapas på Wikidata. Det enda som intresserar mig är ju att redigera i det redan existerande objektet så då är det säkrast att gå direkt till det. /Hangsna (diskussion) 8 september 2014 kl. 19.31 (CEST)
Tack, Hangsna. Det där "kanske ett nytt objekt skapas" har nog tidigare hänt mig lite oförutsägbart. Därför gör jag numera alltid som du för att länkningen ska fungera. :-)--Paracel63 (diskussion) 11 september 2014 kl. 12.32 (CEST)

Mall med någon felaktig kategori[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Templates used in Chembox finns i Mall:ParmPart. Hittar inte var detta sitter. Kan någon här ta bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 9 september 2014 kl. 10.52 (CEST) Jag får inte bort kategorin. Någon som vet hur man gör?--Bruno Rosta (diskussion) 10 september 2014 kl. 15.22 (CEST)

Testade ta bort en rad ur dokumentationssidan diff, verkar ha löst sig nu. Fredde 10 september 2014 kl. 15.32 (CEST)
Fint! Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 10 september 2014 kl. 22.34 (CEST)

Flytta sidor över omdirigeringar[redigera | redigera wikitext]

Jag upptäckte för en stund sedan att jag kunde flytta "fångens dilemma" till fångarnas dilemma, trots att det senare väl var en omdirigeringssida. Kan man göra så numera, utan att ens vara administratör? Innan har man väl behövt flytta på omdirigeringar? flinga 11 september 2014 kl. 17.28 (CEST)

Om det är du som har skapat omdirigeringen, så går det. DIEXEL (diskussion) 11 september 2014 kl. 17.41 (CEST)
Det går även om någon annan skapat omdirigeringen. Jag flyttade "Lubbe Nordström" till "Ludvig Nordström" häromdagen utan problem. Roufu (diskussion) 11 september 2014 kl. 17.51 (CEST)
Spelar ingen roll vem som skapat omdirigeringen, det avgörande är vart omdirigeringen pekar och hur djup redigeringshistorik det finns i omdirigeringen. Om omdirigeringen pekar tillbaka till sidan man ska flytta och det bara finns en sidversion i sidan, så kan nästan vemsom flytta "över" sådana sidor. -- Innocent bystander (diskussion) 11 september 2014 kl. 18.18 (CEST)
Dessutom tror jag att det förenklar om det inte finns kopplade diskussionssidor som riskerar att raderas.--Paracel63 (diskussion) 11 september 2014 kl. 20.41 (CEST)
Ja, en förenkling är det ju definitivt, tycker jag. Men kan man råka radera diskussionssidor på det här sättet? (Och nej, det skulle aldrig falla mig in att flytta artikeln till "fångens dilemma", så det var inte jag som skapat omdirigeringen ;)). flinga 11 september 2014 kl. 20.49 (CEST)
Det går inte att radera något annat innehåll än #REDIRECT[[]] eller #OMDIRIGERING[[]] så den risken existerar inte. -- Innocent bystander (diskussion) 12 september 2014 kl. 08.07 (CEST)
Bra. Då är det "endast" det att artikelns huvudsakliga diskussion riskerar att kopplas till ett tidigare artikelnamn som inte längre besöks så ofta. :-)--Paracel63 (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.15 (CEST)
Tack så mycket för svaren! Nu är jag lite klokare :) flinga 13 september 2014 kl. 00.17 (CEST)

Olika redigera-flikar[redigera | redigera wikitext]

Nu har man lagt in den förhatliga fliken igen som man hade för någon tid sedan. Om jag klickar på fel flik av två möjliga när jag vill redigera händer följande:

  1. Jag får ett felmeddelande att min webbläsare inte stödjer redingeringsformatet.
  2. Min muspekare drabbas av ett epilepsianfall och börjar darra och blinka, vilket inte går över förrän jag startat om datorn.

Vad håller utvecklarna på med egentligen? Jag har ingen konstig, apart webbläsare. Hade jag inte vant mig vid att redigera här hade jag inte gjort om det.Klementin (diskussion) 12 september 2014 kl. 09.19 (CEST)

Har du kryssat i "Avaktivera tillfälligt VisualEditor medan den är i beta" i Inställningar --> Redigering --> Avaktivera tillfälligt VisualEditor medan den är i beta ? Rex Sueciæ (disk) 12 september 2014 kl. 10.07 (CEST) 
Eller viken redigerare är det du vill använda? Rex Sueciæ (disk) 12 september 2014 kl. 10.08 (CEST) 
Å tack! Nu är fliken jag ville ha bort borta. Klementin (diskussion) 12 september 2014 kl. 10.20 (CEST)
 :-) Rex Sueciæ (disk) 12 september 2014 kl. 11.26 (CEST) 

Tacka-funktionen justerad[redigera | redigera wikitext]

Apropå ovanstående. Det verkar som om fler saker lagts till i den nyaste systemuppdateringen. När jag tackade för en artikelredigering för en stund sedan fick jag en följdfråga där jag kunde klicka på Ja eller Nej. Det var mycket välkommet. Länkarna till "Göra ogjord" och "Tacka" ligger ju alldeles för nära varandra. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.19 (CEST)

Jag har alltid fått bekräfta mina tack. -- Innocent bystander (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.24 (CEST) (med höjda ögonbryn)
Samma här. Dock har jag en annan fråga relaterad till denna funktion: det går ju lätt att klicka fram en historik över alla tidigare tack man själv fått', men finns det månne även möjlighet att få fram en historik över de tack man själv givit? /FredrikT (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.37 (CEST)
Japp! /Hangsna (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.40 (CEST)
Jag har ibland fått följdfråga och ibland inte, har aldrig förstått vad det beror på. /Ariam (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.39 (CEST)
Hur bär man sig åt för att "tacka för tacken", var finns en manual för Tacka-funktionen? /Nesse (diskussion) 12 september 2014 kl. 13.00 (CEST)
mw:Extension:Thanks. -- Innocent bystander (diskussion) 12 september 2014 kl. 17.43 (CEST)
Idag dök följdfrågan upp för mig som text i själva webbsidan, tidigare kom den upp som någon slags pseudo-popup-ruta (ser ut som en popup, men låg väl fortfarande i webbsidan egentligen) för mig såvitt jag vet. Den "interaktiva texten" på sidan har jag inte tidigare stött på vad jag vet i alla fall, det kändes nytt. flinga 13 september 2014 kl. 00.22 (CEST)
Tack för svaren. Då förstår jag bättre. Jag kör i princip alltid Wikipedia med webbläsaren Camino. Den uppdateras inte längre, och vissa funktioner funkar inte bra i den (exempelvis MediaViewer, som jag ändå stängt av). Att bekräftelserutan tidigare dykt upp som en "pseudo-pop-up" kan förklara varför jag aldrig sett den. Jag har ändå kunnat tacka.--Paracel63 (diskussion) 13 september 2014 kl. 01.30 (CEST)
@Flinga: Ja det är ju precis det som är ändrat. @Paracel63: intressant, det är förmodligen förklaringen till ändringen, nu fungerar det nog för de flesta. /Hangsna (diskussion) 13 september 2014 kl. 08.11 (CEST)

Bilder i nya sökmotorn[redigera | redigera wikitext]

När jag söker på något numera så får jag även med bilder. Dock blir det lite konstigt för mig. Jag har ställt in nånstans (vet inte var) att jag när jag klickar på en bild ska komma till filbeskrivningssidan på commons och det fungerar i artiklar men inte när jag söker. Då hamnar jag på den svenska filbeskrivningssidan. Jag vill alltså till https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gurke_Apr08.jpg men hamnar på https://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Gurke_Apr08.jpg istället när jag klickar på bilder i sökresultatet. Varför och vad göra åt det? /Hangsna (diskussion) 13 september 2014 kl. 22.21 (CEST)

I övrigt, när jag här klickar på de två länkarna i inlägget här ovan så hamnar jag på samma sida, det är alltså verkligen bara i sökresultatet som det inte vill sig. Alltså här. /Hangsna (diskussion) 13 september 2014 kl. 22.23 (CEST)
Hmm, jag testade i Chrome och kom direkt till Commons från sökresultatet oavsett om jag klickade på länken eller själva bilden, men i Firefox har jag samma beteende som du beskriver. Underligt. Inställningen att komma till Commons direkt har nog inte du gjort, utan finns i MediaWiki:Common.js sedan 2010. --Ainali (diskussion) 14 september 2014 kl. 00.54 (CEST)
Hm, jag använder FF. Däremot testade jag nu i Chromium och där uppför det som för dig, då kommer jag direkt till commons, märkligt. (Det var visst på ENWP jag hade skapat den inställningen i min .js för många år sen.) /Hangsna (diskussion) 14 september 2014 kl. 08.40 (CEST)
Det fanns ett fel i koden för att välja sökmotor på söksidan. I Firefox stoppades all kod efter felet i Mediawiki:Common.js, så koden som ändrar fillänkarna kördes aldrig på söksidan. I Chrome var felet inte lika allvarligt. /EnDumEn 14 september 2014 kl. 10.04 (CEST)
Tur att vi har duktiga kodare! /Hangsna (diskussion) 14 september 2014 kl. 10.16 (CEST)

Fel på redigeringsfiltret/Visual Editor? Märkligt taggande av "Borttagning av tagg för referenslista"[redigera | redigera wikitext]

Varför taggas denna med "Borttagning av tagg för referenslista"? Kan det vara något med historiken som gör det? /Hangsna (diskussion) 14 september 2014 kl. 09.46 (CEST)

Användaren kanske tog bort references-tagen och lade till {{byt:referenser}} eller något liknande, vilket programvara kan tolka som en borttagning av en tag!? Filtret kan nämligen inte tolka substning särskilt väl. -- Innocent bystander (diskussion) 14 september 2014 kl. 09.54 (CEST)
Samma fråga kan ställas för den här redigeringen. Gemensamt för redigeringarna är att de är gjorda med Visual Editor som ju ibland kan ställa till med en del konstigheter. --Larske (diskussion) 14 september 2014 kl. 10.05 (CEST)
Jag skulle förstå det mer om det var "växlad" redigering, att man tar bort något och sen återför något men dessa fall är märkliga. VE borde inte kolla och tagga något förrän det sista den gör, den bör jobba likadant som våra missbruksfilter gör men så verkar inte vara fallet. /Hangsna (diskussion) 14 september 2014 kl. 10.14 (CEST)
Jag har sett denna typ av fel tidigare. Det tycks vara fel på redigeringsfiltret, Visual Editor eller kombinationen Visual Editor och redigeringsfiltret.
Exempel A (det första exemplet ovan från 14 september):
9.34 lades det till en tagg för referenslista (se denna redigering). 9.37 (mer exakt 9.37.15 enligt redigeringsfilterloggen, d.v.s. 136–195 sekunder efter föregående redigering), görs en andra redigering (denna) där taggen inte rörs. Enligt redigeringsfilterloggen (denna), som bara kan ses av administratörer, har redigeringsfiltret registrerat det som att det som lades till 9.34 togs bort 9.37 trots att så inte var fallet.
Exempel B (det andra exemplet ovan från 11 september):
16.22 lades det till en tagg för referenslista (se denna redigering). 16.23 (mer exakt 16.23.02 enligt redigeringsfilterloggen, d.v.s. 3–62 sekunder efter föregående redigering), görs en andra redigering (denna) där taggen inte rörs. Enligt redigeringsfilterloggen (denna), som bara kan ses av administratörer, har redigeringsfiltret registrerat det som att det som lades till 16.22 togs bort 16.23 trots att så inte var fallet. (39 sekunder senare gjordes ytterligare en redigering där taggen för referenslista verkligen togs bort, vilket kanske kan förvilla lite när man undersöker just detta exempel.)
Exempel C (från 27 juni):
Det gäller artikeln Amalia av Luxemburg och de tre första redigeringarna som kan ses här i artikelns historik och beskrivs här:
  • Kl. 20.27 skapas artikeln av Emiliawiderstrom, som dock lämnar kvar det mesta av hjälpmallen.
  • Kl. 20.29 städar Yger bort hjälpmallen och lägger till standardsortering och kategorier.
  • Kl. 20.30 (mer exakt 20.30.09 enligt redigeringsfilterloggen, d.v.s. 10–69 sekunder efter föregående redigering) lägger Emiliawiderstrom till en bokstav.
Redigeringsfiltret, mer exakt filter 70 (som vid den tidpunkten även märkte upp kvarglömda hjälpmallar), märker upp redigeringen som gjordes 20.30 därför att filtret tror, enligt loggen, att Emiliawiderstrom lagt tillbaka allt det som Yger strax innan städat bort, och tagit bort det som Yger lagt till, trots att så inte skett. Följande tre länkar finns angående detta i redigeringsfilterloggen: detaljer (kan endast ses av administratörer), undersök (kan endast ses av administratörer), skillnad. Jag har frågat Emiliawiderstrom om hon fick något meddelande om redigeringskonflikt, men det fick hon inte.
Det som är gemensamt för dessa tre exempel är att redigering 2 gjorts kort tid efter redigering 1 och att redigering 2 gjorts med Visual Editor. Kanske påbörjades redigering 2 i dessa fall i mycket nära anslutning till att redigering 1 sparades?
Redigeringsfiltret har i dessa exempel en korrekt information gällande hur texten såg ut före redigeringen (old_wikitext), men en helt felaktig information om hur texten såg ut efter redigeringen (new_wikitext). Detta medför att andra variabler också får felaktiga värden, såsom added_lines, removed_lines och edit_diff. Vi borde väl felanmäla det här till de som arbetar med redigeringsfiltret eller de som arbetar med Visual Editor eller kanske båda. (Jag justerar rubriken till denna diskussion lite.)
Svensson1 (diskussion) 14 september 2014 kl. 13.43 (CEST)

Referera till egen publicerad forskning?[redigera | redigera wikitext]

Hur ställer sig Wikipedia till att man i en Wikipediaartikel refererar till sina egna artiklar publicerade i vetenskapliga tidskifter och referentgranskade? Roger Viklund (diskussion) 14 september 2014 kl. 13.24 (CEST)

I sig är det bara bra, det spelar ingen roll vem som skriver här eller vem som skriver artiklarna. MEN den är svårt att förhålla sig neutral och inte låta just sina egna rön få för stort utrymme (särskilt om det finns flera olika motstridiga rön). Om det blir en konflikt bör man då låta andra som förhoppningsvis är mer neutrala ta över men tills dess är det fritt fram att göra så gott man kan. På diskussionssidorna är det dock alltid fritt fram att lämna synpunkter. - Averater (diskussion) 14 september 2014 kl. 13.58 (CEST)
Det låter rimligt. Tack! Roger Viklund (diskussion) 14 september 2014 kl. 14.02 (CEST)

Två personer med samma namn[redigera | redigera wikitext]

Hej, jag undrar hur det fungerar när det finns två personer som heter samma sak. När jag skulle skriva information om Karin Hassle, glaskonstnär, var namnet redan upptaget av Karin Hassle, fd. Håkansson. Hur gör jag för att skriva information om en annan Karin Hassle, utan att det ska hamna på Karin Hassle fd. Håkanssons sida?--Yrpet3 (diskussion) 15 september 2014 kl. 12.20 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej! Förvissa dig först om att "din" Karin uppfyller våra relevanskriterier. Om hon gör det kan du skapa artikeln under titeln Karin Hassle (konstnär). Riggwelter (diskussion) 15 september 2014 kl. 12.22 (CEST)