Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png
Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:

Varför raderas mina artiklar[redigera | redigera wikitext]

Jag undrar:

Varför tillåts den självgode och nedlåtande signaturen Yger att radera artiklar om uppslagsord man inte så ofta hittar i andra encyklopedier?

Hans attityd luktar lite av envåldshärskare, och han använder gärna uttryck som "substanslös" och "klotter" - alltid utan att någonsin motivera sin slakt med faktabaserade argument.

Jag var naiv nog att tro att de små mängder av kunskap jag snubblat över i mitt 57-åriga liv skulle kunna vara till gagn för åtminstone någon där ute. Det kostar ju bara några hundra byte i lagringsutrymme. Men, med trädgårdsmästare som Yger huggs dessa futtiga digitalkvistar av längs stammen.

Man slutar därmed att hoppas på Internets utveckling, och kommer aldrig mer att skriva något för denna demokratibefriade nätavdelning.

Jag står för mina ord, mina raderade artiklar, och tecknar självklart mitt riktiga namn.

Tack och adjö, hälsar Kenneth Frisk.--37.250.72.159 (diskussion) 2015 februari 2 kl. 17.57‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)


Finns det någon speciell artikel du syftar på. Det finns lite regler och så här på wikipedia och för det mesta hänvisar administratörer till dom. Klotter är ett av dom. Om man har missförstått varann så kan man ta upp det på diskussionssidan mvh Herr X (D) 2 februari 2015 kl. 18.19 (CET)
Om du anger vilka artiklar det rör sig om kan du nog få ett ganska bra svar. Jag har letat lite, men kan inte knyta några raderade artiklar till den ip-adress du senast redigerat från. Jag tycker inte signaturen Yger brukar vara vare sig självgod eller nedlåtande, så det rör sig nog mest om språkförbistring. /NH 2 februari 2015 kl. 18.42 (CET)
Ja, utan att veta vilka artiklar det rör sig om så är det ju inget någon kan göra något åt eller kolla på. Jag tycker inte att Yger behöver ta till sig av denna svepande, oprecisa kritik. /Hangsna (diskussion) 2 februari 2015 kl. 20.41 (CET)

De senaste två exemplen:
- fedgar
- programpunkt
K. F.

Någon raderad artikel med titeln Fedgar hittar jag inte. Sidan Programpunkt omdirigerades till artikeln Program, som redan gav en mer utförlig beskrivning. En princip som brukar gälla är att det bara ska finnas en artikel om ett visst ämne (för att undvika dubbletter och dubbelarbete). /NH 22 februari 2015 kl. 09.58 (CET)

Fel på en mall?[redigera | redigera wikitext]

Något verkar fel på Wikipedia:Blockeringar/Begäran om avblockering. De senaste dagarna har det hamnat som okategoriserat. Vad är felet? Kan någon ordna detta?--Bruno Rosta (diskussion) 3 februari 2015 kl. 03.32 (CET)

Vilken kategori låg sidan tidigare i? Definiendum (?) 3 februari 2015 kl. 12.58 (CET)
Tyvärr har jag ingen aning om det. Finns det någon som vet? Eller kanske bara kan lägga in något lämpligt?--Bruno Rosta (diskussion) 4 februari 2015 kl. 12.55 (CET)
Kan inte se att den har varit kategoriserad tidigare. Kategorin skulle då ha legat antingen på själva sidan Wikipedia:Blockeringar/Begäran om avblockering eller på sidan Wikipedia:Begäran om avblockering/textmall, men ingen av dem har haft någon kategori vad man kan se av sidhistorikerna. Men oavsett detta ska sidor utanför artikelnamnrymden överhuvudtaget inte dyka upp på Special:Okategoriserade sidor, så det är snarare där något gått fel. Kanske löser sig med nästa uppdatering. /NH 4 februari 2015 kl. 14.17 (CET)
Man kan förresten fundera över varför textmallen är en undersida till Wikipedia:Begäran om avblockering (som är en omdirigeringssida). Jag vet inte vad roboten skulle tycka om att det ändrades, så jag gör inget åt det just nu. /NH 4 februari 2015 kl. 14.33 (CET)
Nu har uppdatering skett. Tyvärr ligger detta fortfarande kvar på Special:Okategoriserade sidor. Så något måste göras. Frågan är bara vad? Det kanske bör läggas in någon kategori så vi blir av med detta? Eller vad ska göras?--Bruno Rosta (diskussion) 6 februari 2015 kl. 14.40 (CET)
Ja, det vore bra om sidan kategoriserades, men med vilken kategori i så fall? Definiendum (?) 6 februari 2015 kl. 15.52 (CET)
Den är kategoriserad som ni kan se om ni tittar på själva sidan; jag lade dit kategorin den 4 februari. Men som sagt ska en sida i Wikipedianamnrymden hursomhelst aldrig dyka upp på Special:Okategoriserade sidor, så det måste vara något annat som krånglar. /NH 7 februari 2015 kl. 10.23 (CET)
Att den hamnade på Special:Okategoriserade sidor innan den fick en kategori verkar bero på phab:T87645. Av någon anledning trodde programvaran att det är en sida med namnet "Wikipedia:Blockeringar/Begäran om avblockering‎" i artikelnamnrymden istället för namnet "Blockeringar/Begäran om avblockering‎" i Wikipedia-namnrymden. /EnDumEn 7 februari 2015 kl. 11.51 (CET)
Den fick iofs sin kategori före senaste uppdateringen, men listan kanske skapas från en kopia av databasen. Vi kan nog inte göra så värst mycket annat än att vänta lite. /NH 7 februari 2015 kl. 12.32 (CET)
Nu har det uppdaterats ännu en gång och den här ligger fortfarande kvar på Special:Okategoriserade sidor. Så hur gör vi för att få bort detta. Kategoriserar den? Så vi blir av med detta? Och med vad?--Bruno Rosta (diskussion) 9 februari 2015 kl. 11.07 (CET)
Syns inte kategorin som jag lade dit den 4 februari för dig? /NH 9 februari 2015 kl. 12.38 (CET)
Både wikipediasidan med namnet "Blockeringar/Begäran om avblockering" och artikeln med namnet "Wikipedia:Blockeringar/Begäran om avblockering" inkluderade Wikipediasidan "Begäran om avblockering/textmall", så båda borde fått en kategori genom din redigering. Det kanske finns andra problem (än att de inte ska kunna finnas) med artiklar som heter "Wikipedia:...". Jag tror jag har lyckats radera artikeln (logg. Hoppas den försvinner från Special:Okategoriserade sidor i nästa uppdatering. EnDumEn 9 februari 2015 kl. 18.28 (CET)
Jag ser att det har hänt något nu. Så vi får se vid nästa uppdatering. Men nu verkar det som om det borde försvinna--Bruno Rosta (diskussion) 9 februari 2015 kl. 23.37 (CET)

Autokorrektur Ä, Ö[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1-2 dagar blir ae automatisk ändrad till ä i sökfältet och i redigeringsfältet, samma gäller oe --> ö. Jag sysslar mycket med vetenskapliga namn och autokorrekturen är bara störande. Hur får jag bort den? Jag kör vanligen Firefox. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 4 februari 2015 kl. 14.35 (CET)

Här /Hangsna (diskussion) 4 februari 2015 kl. 14.39 (CET)
Tack! --Nordelch För Wikipedia - i tiden 4 februari 2015 kl. 15.04 (CET)
för den som inte orkar klicka: ctrl+M kan vara en lösning. Ghostrider ♠ 11 februari 2015 kl. 09.50 (CET)

hur lägga till en länk med källhänvisning[redigera | redigera wikitext]

Hej!

Jag har redigerat en text på en sida och då har det kommenterats att det saknas källhänvisning. Hur lägger jag till detta till sidan? Eller kan jag få hjälp med detta?

Hälsar / Håkan--Håkan Jalling (diskussion) 2015 februari 5 kl. 13.09‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Det bästa är att du läser lite om hur man lägger till källor. Det står info om det här: Wikipedia:Introduktion till källhänvisningar. Och det står mer här: Wikipedia:Källhänvisningar. Båda sidorna kan du nå från länken "Hjälp" i vänsterspalten. Hör av dig igen om du har någon specifik fråga. Förresten, på diskussionssidor (som den här) är det bäst att signera sina inlägg, och det gör du genom att avsluta med ~~~~ (vilket sedan automatiskt konverteras till en riktig signatur). Vänliga hälsningar.--Paracel63 (diskussion) 5 februari 2015 kl. 23.58 (CET)

Snabbinmatningsflikarna fungerar inte[redigera | redigera wikitext]

Har noterat att inga av snabbkommandoflikarna under redigeringsrutan, varken de för klamrar och mallar eller de nedre med specialtecken fungerar. Ibland försvinner de helt men då har det oftast hjälpt med att uppdatera sidan några gånger, men nu finns de där men det hjälper inte att klicka på dem. Jag har tidigare noterat samma sak på jobbet, tänkt att det möjligen haft att göra med att det är Internet Explorer som används på de datorerna eller något annat jag alla fall inte råder över, men nu har jag samma problem med datorn hemma där jag använder Google Chrome. Någon som har någon aning om vad det kan bero på?--FBQ (diskussion) 6 februari 2015 kl. 12.29 (CET)

Testa att uppdatera igen? Jag har samma problem ibland, men då brukar det lösa sig efter X antal tryck på "Visa förhandsgranskning" och omladdning av sidan. :P //Vätte (diskussion) 6 februari 2015 kl. 12.45 (CET)
Nej det fungerar inte alls... :-( --FBQ (diskussion) 6 februari 2015 kl. 12.52 (CET)
Det går att dra texten i rutan upp till bildfönstret, men då produceras bara texten javascript:void();.--FBQ (diskussion) 7 februari 2015 kl. 13.58 (CET)
Efter ett evinnerligt letande - det verkar som Aktivera guider för att lägga in länkar, tabeller såväl som sök- och ersättningsfunktionen eller Aktivera utökad redigeringsverktygsrad på redigeringsinställningar gjorde tricket, när jag klickade i dessa verkar det börjat fungera igen.--FBQ (diskussion) 7 februari 2015 kl. 22.15 (CET)
Det borde vara alternativet "Visa redigeringsvertygsrad" som påverkar det här. Om man inte vill ha de inställningarna aktiverade så borde det fungera att lägga till raden
mw.loader.load( 'mediawiki.toolbar' );
i Special:Mypage/common.js. Annars finns en buggrapport, så man kan vänta på att utvecklarna fixar problemet. /EnDumEn 8 februari 2015 kl. 12.53 (CET)

Statistik över rekommenderade artiklar[redigera | redigera wikitext]

Hej, tänkte ge mig in i kast med detta uppdrag vilket efterfrågar en uppdatering på Wikipedia:Statistik över rekommenderade artiklar. Men jag vet inte vart jag hittar statistik för detta, någon som har koll? Smile.gif Vänligen, Hastaro (diskussion) 7 februari 2015 kl. 08.45 (CET)

Hastaro, vad är det du vill ha, mer specifikt? Är det antalet sidor i Kategori:Wikipedia:Rekommenderade artiklar? Det står 639 på kategorisidan (det går också att skriva {{PAGESINCATEGORY:Wikipedia:Rekommenderade artiklar}} på valfri sida och sedan förhandsgranska). Antal artiklar ser du på Special:Statistik. Nirmos (diskussion) 7 februari 2015 kl. 09.10 (CET)
Oj nu glömde jag ju skriva vad jag exakt var ute efter. Det jag är ute efter är statistik som visar månad för månad hur många artiklar som var märkta som rekommenderade. Detta kanske inte går att finna någonstans? Vänligen, Hastaro (diskussion) 7 februari 2015 kl. 09.24 (CET)
Än så länge är det nog något man måste bygga upp själv. Om det inte är någon som redan har byggt upp månadsstatisk över rekommenderade/bra/utmärkta/what-ever-märkning artiklar på svwiki, men jag har inte sett någon. --MagnusA 7 februari 2015 kl. 09.29 (CET)
Jag ser ett värde i att dokumentera statistik för Wps växande och utveckling. Däremot är jag tveksam till månadsstatistik. Dels är den mest av värde i en uppstart, dels kräver den ganska mycket arbete. Nu när Wp blivit vuxen - kan man säga så!? - är det statistik på årsbasis eller per etthundratusen artiklar, som är läsvärd och värdefull att spara för framtiden. Men ... om man till exempel vill visa antal artiklar och antal rekommenderade (iofs också bra och utmärkta, gärna på samma ställe), kan man då söka fram uppgifter för exv. 1 januari 2012, 2013 osv!? Eller är det i så fall en uppgift för en bot?! Deryni (diskussion) 7 februari 2015 kl. 16.51 (CET)
På samma sätt som att en årsredovisning skulle vara värdefull, kan en redovisning om läget per 300000, 400000, 500000 750000 artiklar, vara värdefull. Frågeställning blir dock snarlik, som ovan. Deryni (diskussion) 7 februari 2015 kl. 16.51 (CET)
Vid närmare eftertanke är det inte särskilt svårt att ta reda på antalet rekommenderade artiklar vid en särskilt tidpunkt. Däremot en del räknande: Det är "bara" att plocka ur historiken, eftersom varje rekommenderad artikel ska vara listad. Vid en redovisning av 1 januari 2012, till exempel, öppnar man för 13 december 2011, vilket är den sista redigeringen året innan. Sedan krävs ett ordentligt räknande, men det är ingen tvekan om hur många de rekommenderade artiklarna var. Svårare med bra och utmärkta artiklar. Hur är det då med antalet artiklar ett givet datum? Undrar Deryni (diskussion) 7 februari 2015 kl. 19.04 (CET)
Det totala antalet artiklar vid ett givet datum borde gå att hitta i historiken till meta:List of Wikipedias/Table. Bοⅳⅰе 8 februari 2015 kl. 04.32 (CET)
I så fall är den här frågan löst. SMirC-smile.svg Deryni (diskussion) 8 februari 2015 kl. 09.45 (CET)
Oj här hade jag helt missat alla kommentarer. Verkar lite smått jobbigt att gå in på historiken för att uppdatera sidan, får hoppas någon annan än jag lockas av det uppdraget isåfall, haha. Men tack för svaren. Smile.gif --Hastaro (diskussion) 8 februari 2015 kl. 10.57 (CET)

Felaktig åtgärdskategori skapas[redigera | redigera wikitext]

En helt felaktig åtgärdskategori skapas nämligen Kategori:Artiklar som behöver enstaka källor 2 015-02. Observera mellanslaget i årtalet. Detta har hänt flera gånger innan. Kan någon få bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 7 februari 2015 kl. 08.45 (CET)

Fixat FixatYger (diskussion) 7 februari 2015 kl. 08.55 (CET)

Besynnerlig åtgärdskategori skapas[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Wikipediaartiklar med felaktiga auktoritetsdata (LCCN) skapas ibland. Var ska vi lägga in denna någonstans?--Bruno Rosta (diskussion) 7 februari 2015 kl. 08.49 (CET)

Som underkategori till Kategori:Wikipediaartiklar med identifierare från LCCN? Det är dock en kategori som ska vara tom, artiklar som hamnar i den måste rättas i Wikidata. Thoasp (diskussion) 7 februari 2015 kl. 18.14 (CET)
Då passar den kanske bättre som underkategori till Kategori:Artiklar_med_åtgärdsbehov. --Larske (diskussion) 7 februari 2015 kl. 18.21 (CET)
Jag provar att lägga in den som Kategori:Artiklar_med_åtgärdsbehov så får vi se hur det går--Bruno Rosta (diskussion) 7 februari 2015 kl. 20.16 (CET)

Hur kan jag skriva upphöjd text?[redigera | redigera wikitext]

Hur kan jag skriva upphöjd text, eller i alla fall siffror. Alltså på detta vis: ⁴³²⁶. Här har jag klickat på siffrorna i boxen som ligger under redigeringsfönstret men det känns inte så smidigt. Jag vet ju om att man kan använda <sup></sup> men tror att det går ändå. Jag vill minnas att man kunde trycka något på tangentbordet för att hamna i ett läge då siffror man matar in blir upphöjda. /Hangsna (diskussion) 8 februari 2015 kl. 09.23 (CET)

@Hangsna: Beror på tangentbordet. Jag kan trycka på Shift+^ en gång (inte hålla in efter det) och sedan på en valfri siffra. (¹²³⁴⁵⁶⁷⁸⁹⁰) Man kan nog även om man har NumPad på sitt tangentbord hålla in Alt och sen något nummer, tror jag. Josve05a (diskussion) 10 februari 2015 kl. 23.53 (CET)
Shift+^ gör susen, tackar för det! /Hangsna (diskussion) 11 februari 2015 kl. 09.38 (CET)

Kategori:Svenska musiker under 1900-talet[redigera | redigera wikitext]

Finns det något sätt att få reda på om denna funnits på wikidata? Den spanska motsvarigheten gör det inte. Tostarpadius (diskussion) 9 februari 2015 kl. 16.10 (CET)

Jag lyckas exempelvis inte hitta några raderingsloggar. Tostarpadius (diskussion) 9 februari 2015 kl. 16.20 (CET)
@Innocent bystander: Med anledning av Ditt svar på BOÅ: Jag vet ingenting. Jag endast misstänker att det fanns en post som raderades efter att kategorierna plockades bort här. Hur hittar jag den i så fall? Tostarpadius (diskussion) 10 februari 2015 kl. 09.08 (CET)
Anledningen till att jag frågar är att det ju kan finnas information i posten som är värdefull. För övrigt har man ju börjat med omdirigeringar. Jag vet inte om det kommer att leda till att gamla raderingar återställs, men det är inte långsökt att tänka sig ett sådant scenario. Tostarpadius (diskussion) 10 februari 2015 kl. 09.14 (CET)
Omdirigeringarna är nog främst för att göra det lättare att länka från platser utanför WMF-communityn, dvs för att slippa länkröta. -- Innocent bystander (diskussion) 10 februari 2015 kl. 09.37 (CET)
Om du skriver på sidan jag länkade på Wikidata, så har ju administratörerna där vissa möjligheter att söka i raderade sidor. Men om det hade funnits något av värde, så borde inte sidan ha raderats alls. Det finns nämligen inget som automatiskt säger att en post på Wikidata måste raderas för att Wikipediasidorna har gjort så. Tex så finns på Wikidata utrymme för varje litet obetydligt kryp i Harry Potter, och sådana får vara kvar där, även om de raderas på Wikipedia.
Det kan finnas information av värde i en sådan post, men väldigt lite på Wikidata är ännu relaterat till kategorisidor. Det finns, så vitt jag vet, ingen {{huvudartikel}} kopplad till denna kategori, tex en artikel med namnet Svenska musiker under 1900-talet, och det är främst sådant vi hittar på Wikdatas sidor för kategorier. -- Innocent bystander (diskussion) 10 februari 2015 kl. 09.23 (CET)
Jag ser nu att det finns en svenskspråkig admin i Gabbe och sedan finns förstås Jon Harald Søby och Stryn som kan lite svenska. Soulkeeper har jag aldrig mött, men hn anger att han kan lite svenska. -- Innocent bystander (diskussion) 10 februari 2015 kl. 09.30 (CET)
Tack för det utförliga svaret! Jag är inte ens säker på att en eventuell post raderats, men eftersom jag inte hittar den vid sökning verkar det mest sannolikt. Tostarpadius (diskussion) 10 februari 2015 kl. 09.49 (CET)
Tack även för inlägget på Wikidata! Jag försökte tacka där, men det gick inte. Tostarpadius (diskussion) 10 februari 2015 kl. 09.53 (CET)

Fråga om sandlådan[redigera | redigera wikitext]

Hej!

Kan jag skapa en sida in min användarsandlåda och sedan publicera den när den är klar? Hur publicerar jag den i så fall?--Kanche (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Det bästa är att du ber någon annan att flytta den när du tycker att den är klar, för då blir artikeln åtminstone nödtorftigt granskad (sett till relevans, neutralitet, källor etcetera av den som flyttar den. - Tournesol (diskussion) 10 februari 2015 kl. 18.03 (CET)

Tack för svar! Hur ber jag någon göra det?--Kanche (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Är det en artikel som redan finns och den inte är helkass skulle jag rekommendera att bygga ut den befintliga på ett bra sätt. Det är dumt att bara ersätta tidigare skribenters arbete om det är ganska bra redan. Eventuellt med sandlådan som temporärt "kladdblock" för att i lugn och ro se hur den nya biten kommer att se ut. --MagnusA 10 februari 2015 kl. 18.07 (CET)
Du kan skriva en rad på begäran om åtgärder eller på min diskussionssida om du vill. Det förstnämnda ger nog snabbare effekt då vem som helst ser det, medan ett inlägg på min diskussionssida kanske jag inte ser förrän efter ett tag. Med det sagt kan du naturligtvis även ta MagnusA:s ord i beaktande. - Tournesol (diskussion) 10 februari 2015 kl. 18.08 (CET)

Då tror jag att jag förstår. Återkommer när jag skrivit lite mer.--Kanche (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Länkar via Wikidata[redigera | redigera wikitext]

Jag har fått problem med interwikilänkarna igen. Det vanliga är att man om man skall länka till andra språkversioner på commons blir det problem när det dyker upp namnförslag i rutan. Markerar man något av dessa får man felmeddelande, och måste byta ut sista bokstaven i förslaget och skriva till det själv för att länkningen skall fungera. Så var det för någon månad sedan, problemet löste sig men det har återkommit. Nu när jag försökte länka Johannes Bolte till tyskspråkiga wikipedias artikel gick det inte alls, jag fick felmeddelandet "invalid token" oavsett hur jag gjorde. Det skulle ju kunnat vara att det inte finns någon commonspost, men jag får upp både artikeln på tyskspråkiga wikipedia och artikeln på wikisource i sökrutan, så det måste vara något annat fel.--FBQ (diskussion) 10 februari 2015 kl. 23.19 (CET)

Är det Wikidata Du syftar på? Tostarpadius (diskussion) 10 februari 2015 kl. 23.21 (CET)
Jag tror att jag, utan några felmeddelanden, lyckades koppla ihop den svenska artikeln till samma objekt som den tyska artikeln redan var länkad till. --Larske (diskussion) 10 februari 2015 kl. 23.31 (CET)
På commons? Tostarpadius (diskussion) 10 februari 2015 kl. 23.35 (CET)
Förlåt, yr i mössa, wikidata menade jag givetvis :-o. Ja, då antar jag att det är något fel med mina inställningar, en massa sådana verkar ha ändrat sig på sista tiden, får försöka klura ut vad det kan vara...FBQ (diskussion) 10 februari 2015 kl. 23.44 (CET)
Det händer mig också då och då att jag får det meddelandet, men det brukar upphöra efter några timmar. Tostarpadius (diskussion) 10 februari 2015 kl. 23.49 (CET)
Jag försökte just med Bolu men samma felmeddelanden, hittar ingen inställning som verkar kopplad till wikidata som kan vara problemet. Nåväl, jag skall lägga mig nu, få se om det fungerar i morgon.--FBQ (diskussion) 11 februari 2015 kl. 01.48 (CET)
Just nu får jag detta meddelande, men i morse gick det bra att lägga in. Tostarpadius (diskussion) 12 februari 2015 kl. 16.42 (CET)
Ok, jag har inte fått tillfälle att prova förrän nu i eftermiddags, då konstaterade jag att det inte fungerade. Det gick däremot att gå in på wikidata och redigera vilka wikipediasidor som var länkade till objektet och fick ta det den vägen.--FBQ (diskussion) 12 februari 2015 kl. 16.51 (CET)
Hur går det annars till? Tostarpadius (diskussion) 12 februari 2015 kl. 19.06 (CET)
I vanliga fall klickar jag på "lägg till länkar" i den nyskrivna artikeln och skriver språkversion och artikel jag vill länka till där.--FBQ (diskussion) 12 februari 2015 kl. 22.52 (CET)
Ja, men då är man väl på Wikidata. Tostarpadius (diskussion) 12 februari 2015 kl. 23.29 (CET)
Nja, fönstret med den artikel man vill länka är ju öppet hela tiden, det öppnas bara ett miniatyrfönster för att ange artikel och språk och när redigeringen är klar kommer jag tillbaka till den artikel där jag var från början - det fungerar alltså inte. Om jag på engelskspråkiga wikipedia klickar på "edit links" hamnar jag på wikidata med en massa information. Där jag till höger har ett fönster som heter Wikipedia-sidor som är länkade till detta objekt och väljer "redigera" kan jag bland de övriga språken ange svenskspråkiga wikipedia och den nyskrivna artikeln. Då fungerar det.--FBQ (diskussion) 13 februari 2015 kl. 03.07 (CET)
Det här är två olika saker, och båda kräver koppling till Wikidata. "Lägg till länkar" (engelska: Add links) står det om artikeln ännu inte länkats till ett objekt på Wikidata. Redigera länkar (engelska: Edit links) står det om artikeln redan är länkad till ett objekt på Wikidata. Om "Lägg till länkar"-funktionen krånglar – det händer ibland och beror ibland på vilken webbläsare du använder – får du gå bakvägen och fixa länkningen till den olänkade artikeln från objektssidan på Wikidata. Instruktion om allt det här finns här: {{Wikidatahjälp}}. Jag tror inte svwp och enwp hanterar verktyget olika. Men testa med en:Niezgoda, där du har en "Add links" att pröva. Mvh.--Paracel63 (diskussion) 13 februari 2015 kl. 20.33 (CET)
Ja, då är jag med. Jag använder alltid "Redigera länkar" från en annan språkversion, om jag inte går direkt till objektet på Wikidata. Då kan jag också namnge posten på svenska, om så inte redan har skett. Den andra varianten har aldrig fungerat för mig på ett sätt som jag upplever som smidigt. Tostarpadius (diskussion) 13 februari 2015 kl. 20.50 (CET)
Nej, det verkar vara den som krånglar nu - försökte lägga till interwikilänk Bondevennerne, fungerade inte alls men när jag gick in på bokmålsartikeln gick det bra att lägga in länkar därifrån. Problemet antar jag är att jag har någon inställning som gör att jag inte kan få upp wikidata från artikeln på svenskspråkiga wikipedia. Jag får försöka klura ut vilken inställning det handlar om.--FBQ (diskussion) 13 februari 2015 kl. 21.05 (CET)
Jag testade att länka från tyskspråkiga wikipedias de:Bonifatiuswerk när jag skrev artikeln Bonifatiusföreningen - här dök samma ruta som på svenskspråkiga wikipedia upp i stället för länken till wikidata men nu gick det plötsligt bra - länkade ihop en:Boniface Association också på samma sätt utan att hamna på wikidata - förstår inte varför det gick annorlunda den här gången.--FBQ (diskussion) 14 februari 2015 kl. 01.44 (CET)
Idag försökte jag dock länka Bonitering och de:Bonitur och fick upp miniatyrfönstret och felmeddelande på både tyskspråkiga och svenskspråkiga wikipedia.--FBQ (diskussion) 14 februari 2015 kl. 09.31 (CET)
Jag har samma problem, d.v.s. jag får "Fel: $1 Invalid token". Men så här kan vi ju inte ha det. Verktygen skall ju förenkla för oss och vi skall väl inte behöva gå in på Wikidata för att göra jobbet? Riggwelter (diskussion) 22 februari 2015 kl. 11.40 (CET)
Edit: det verkar som om länkningen blir korrekt på de andra språkversionerna, men inte på sv:. Kan någon som vet hur det går till göra en felanmälan? Riggwelter (diskussion) 22 februari 2015 kl. 11.42 (CET)
Jag tycker det verkar variera. I morse försökte jag länka på svenskspråkiga wikipedia, då fungerade det inte där men på engelskspråkiga, när jag försökte på kvällen fungerade det inte på tyskspråkiga wikipedia, men då fungerade det på svenskspråkiga wikipedia i stället, dessemellan har det inte fungerat på några versioner så jag fått använda det gamla systemet för wikilänkar. Hursomhelst fruktansvärt irriterande att systemet krånglar hela tiden.--FBQ (diskussion) 23 februari 2015 kl. 18.25 (CET)

Suggest articles from interwikis[redigera | redigera wikitext]

Har ofta använt Suggest articles from interwikis för att hitta nya artiklar att skriva. Dock fungerar inte sidan längre utan det står Can't connect to local MySQL server through socket '/var/run/mysqld/mysqld.sock' (2)ERROR: No result returned. Personen bakom detta 'tool' är dock inaktiv sedan länge. Källkoden finns med på sidan, så finns det någon teknisk kunnig som kan göra ett nytt sådant 'tool'? Mvh Fredde 12 februari 2015 kl. 21.22 (CET)

Wikilänk artikel#sektion[redigera | redigera wikitext]

Finns det något sätt att få "[[artikel#sektion]]" att gå till sektionen "=={{flaggbild2|Kina}}==" i artikel? Till exempel; Wutaishan till Lista över världsarv i Asien. Maundwiki (diskussion) 13 februari 2015 kl. 17.22 (CET)

Klicka på "Kina" i innehållsförteckningen. Du får då i url-fältet i webläsaren en bild av hur en sådan länk ser ut. MEN, det kan variera mellan olika webläsare. Jag har dock inte märkt annat än att de olika sätten att skriva länken är kompatibla åt alla håll. I detta fall fick jag Lista över världsarv i Asien#.C2.A0Kina. -- Innocent bystander (diskussion) 13 februari 2015 kl. 17.39 (CET)
Om du ändrar "{{flaggbild2|Kina}}" till "[[Bild:Flag of the People's Republic of China.svg|25px]] Kina" så kan du länka direkt till #Kina. /ℇsquilo 13 februari 2015 kl. 18.11 (CET)
Tack till er båda. Maundwiki (diskussion) 13 februari 2015 kl. 18.50 (CET)
Jag är rädd att Esquilos lösning, hur bra den än är i sig (jag föredrar själv den före mallarna), förr eller senare kommer återställas, utan att din länk kommer att uppdateras. En möjlighet är därför att lägga in ankare i artikeln som det går att länka till, det minskar nog risken för länkröta. Jag är dock inte bekant med om det finns någon mall här än för det syftet. -- Innocent bystander (diskussion) 13 februari 2015 kl. 19.16 (CET)
Jag tänkte inte använda [[Bild:... eftersom jag trodde att boten "så ska det inte se ut" "fixar" det. Om jag behöver "[[artikel#sektion]]" i text gör jag alltid en omdirigeringartikel till "[[artikel#sektion]]". Att lägga "[[artikel#sektion]]" i löptext gör det svårt att fixa när sektionen namnändras eller flyttas till en annan artikel. Det borde finnas en mall att det finns omdirigeringar till sektionen eller kanske bara text <!-- xxx --> efter sektionsrubriken. Hoppas att boten "så ska det inte se ut" inte frixar "#.C2.A0Kina". Om något år har jag tänkt att gå igenom omdirigeringar till sektion där inte sektionen finns i artikeln. Finns det någon lämplig bot som kan lista dessa? Maundwiki (diskussion) 15 februari 2015 kl. 18.02 (CET)
Jag stöder inte lösningen av Esquilo. Mallar är att föredra. Däremot ser jag det inte nödvändigt med en flaggbild i rubriken, och jag anser att det räcker med "== Kina ==" eller "== [[Kina]] ==". För att förhindra att rubriker som är mål för omdirigeringar ändras, bör det gå bra att lägga till <!-- "Sidnamn" omdirigerar till denna rubrik --> eller liknande (där Sidnamn byts ut mot sidtiteln på omdirigeringssidan ifråga) efter rubriken. Det systemet tillämpas på engelskspråkiga Wikipedia, och jag har även på svenskspråkiga tidigare lagt in ett fåtal sådana kommentarer. Däremot kan en även ha omdirigeringar till rubriker som aldrig har existerat, men som bör existera, så dessa bör inte ändras till en generell omdirigering till artikeln (i praktiken fungerar sådana omdirigeringar redan som sådan innan rubriken ifråga skapas). Detta gäller även direkta wikilänkar. En kan även i detta fall skapa rubriken ifråga utan innehåll eller med mallen {{Stubavsnitt}}. Definiendum (?) 15 februari 2015 kl. 18.19 (CET)
Jag föredrar också mallar, utom när de, som i det här fallet, ställer till besvär. /ℇsquilo 15 februari 2015 kl. 19.01 (CET)
Håller med om att det inte är motiverat med flaggor i rubriker... Ser inte alls vad det tillför. /Grillo (diskussion) 21 februari 2015 kl. 08.19 (CET)
I just det här fallet kan jag hålla med om att både namnet Kina och kinesiska flaggan i samma rubrik kan bli lite tårta på tårta, men i artiklar som Projekt 1159 Jaguar så tycker jag att flaggorna fyller en funktion. /ℇsquilo 21 februari 2015 kl. 09.19 (CET)

Wikidata igen[redigera | redigera wikitext]

Varför går det inte att redigera på vanligt sätt? Det går inte att plocka bort länkar eller slå samman objekt. Detta är mycket irriterande. Det händer alldeles för ofta att det är fel på funktionerna där. Tostarpadius (diskussion) 16 februari 2015 kl. 15.33 (CET)

Jag har också haft problem där idag och har klagat på d:WD:PC. -- Innocent bystander (diskussion) 16 februari 2015 kl. 15.48 (CET)
Objektet för August Wilhelmj går inte att redigera ö h t. Så har det varit i flera dagar. Tostarpadius (diskussion) 19 februari 2015 kl. 18.27 (CET)
Det var inget problem alls att skriva in "Tysk violinist" där. /Annika (diskussion) 19 februari 2015 kl. 18.32 (CET)
Jag hade gått in med olika webbläsare och inte vid något tillfälle visades en redigeringsmöjlighet. Tostarpadius (diskussion) 20 februari 2015 kl. 23.02 (CET)
Vad är det som händer när "det inte går" att göra saker? /Hangsna (diskussion) 19 februari 2015 kl. 18.36 (CET)
Det ser ut som det är "inloggningen" som klickar lite till och från. -- Innocent bystander (diskussion) 21 februari 2015 kl. 17.53 (CET)
Man kan redigera oinloggad på Wikidata så om inte redigeraknapparna alls visas beror det på något annat. Jag kan dock inte reproducera felet utan ser redigeringsknapparna både som inloggad och oinloggad och det gick bra att redigera i d:Q69376 (av historiken för den artikeln att döma verkar det som att problemet löst sig). Ainali diskussionbidrag 22 februari 2015 kl. 10.00 (CET)
@Ainali: Med konto eller inte, så behöver du alltid skicka med paket med kakor och koder som talar om vem du är och vad och när du började redigera. Annars kan vem som helst kapa kabeln mellan platsen där du sitter och redigera, flytta och radera med ditt Användarnamn eller med din IP-adress. "Inloggningen", så som jag talar om den, kan alltså strula oavsett om man använder ett konto eller inte. -- Innocent bystander (diskussion) 22 februari 2015 kl. 10.08 (CET)
Jag har inte varit inne på ett tag och skapat interwikilänkar. Tidigare fick man en respons på det namnförslag man hade lagt in på till exempel den svenskspråkiga artikeln, namnet blev fetat, dvs systemet hittade den och så att säga frågade "är det den här du menar?" Nu kommer inget sånt upp. Med nya systemet blir det lättare fel, skulle jag tro. --Xauxa (diskussion) 22 februari 2015 kl. 11.44 (CET)
Man får fortfarande sådan "respons" om man har tålamod och tur, men innehållet blir ju större och större och programvaran komplexare och komplexare, så det är inte lika smidigt längre. -- Innocent bystander (diskussion) 22 februari 2015 kl. 11.58 (CET)
@Innocent bystander: Aha, då förstår jag vad du menar. Du har rätt, och även en instabil uppkoppling ställa till problem för att etablera den kontakten. Ainali diskussionbidrag 22 februari 2015 kl. 21.23 (CET)
En skillnad jag märkt mellan Wikidata och Wikipedia är att i Wikipedia blir du "utloggad" efter ett tag när du har haft redigeringsfönstret öppet för länge, men det spelar i praktiken ingen roll hur länge sidan har legat i browsern innan du klickar på [redigera]. Laddar du en sida i Wikidata, så är den en viss tid senare omöjlig att redigera, all sessiondata är för gammal på sidan och den måste laddas om. Det ser därför ut att vara mycket som är annorlunda med inloggningen på Wikidata. -- Innocent bystander (diskussion) 23 februari 2015 kl. 08.58 (CET)

Alldeles oavsett vad som är orsaken är det märkligt att enskilda sidor fungerar annorlunda än övriga. Jag kunde göra mängder av redigeringar på andra ställen medan denna post strulade. Tostarpadius (diskussion) 22 februari 2015 kl. 21.28 (CET)

Och nu har jag inte kunnat lägga in någonting på flera timmar. Jag skall prova med en annan webbläsare för att se om det hjälper. Tostarpadius (diskussion) 25 februari 2015 kl. 12.08 (CET)
Internet Explorer fungerar inte, däremot Google Chrome. Tostarpadius (diskussion) 25 februari 2015 kl. 12.14 (CET)
Nu fungerar det med IE igen. Tostarpadius (diskussion) 25 februari 2015 kl. 13.11 (CET)
Det har hänt från och till de senaste dagarna att det krånglat på nytt. Tostarpadius (diskussion) 1 mars 2015 kl. 20.55 (CET)
Just nu fungerar det för mig, under förutsättningen att man länkar från existerande artiklar och inte från nyskapade. Det fungerar inte heller att klistra in namnet på den nyskrivna artikeln utan man måste skriva det manuellt precis som det var för några månader sedan.FBQ (diskussion) 3 mars 2015 kl. 22.24 (CET)
Nej, jag ropade hej för tidigt, nu har det slutat fungera att länka från existerande artiklar, däremot verkar det fungera att länka från de nyskapade istället.... Suck :-( FBQ (diskussion) 4 mars 2015 kl. 01.26 (CET)
Om ni går till d:Wikidata:Contact the development team och klagar, kanske det händer något. Här är det i praktiken ingen som kan göra något alls. -- Innocent bystander (diskussion) 5 mars 2015 kl. 09.15 (CET)

Flyttande[redigera | redigera wikitext]

Kan man förtydliga nånstans, eller på något annat sätt "hindra" flyttningar som denna där en nybörjare tror att det är "Wikipedia" som de ska flytta till. Jag ser det hända lite då och då på listan här. /Hangsna (diskussion) 21 februari 2015 kl. 22.53 (CET)

Det beror väl på att "(Huvudnamnrymden)" inte är ett helt självförklarande begrepp, och så tänker man väl att "Wikipedia" är rätta stället att lägga en artikel (alternativen i flytta-rullgardinsmenyn). Ett missbruksfilter redigeringsfilter tror jag är en dålig idé – det är viktigt att det känns enkelt och rätt att skapa sin första artikel. Däremot kanske man kan förtydliga instruktionerna som visas litegrann. /NH 22 februari 2015 kl. 10.04 (CET)

Gammal version av Commonist[redigera | redigera wikitext]

Det här är väl snarare en MediaWiki-fråga men jag tar den här ändå... Är det någon som sitter på en äldre version av Commonist som de kan tänka sig att dela med sig av? Jag ska ladda upp ett gäng bilder i bulk till Lunds bevaringswiki men min jobbdator där jag hade en äldre version av Commonist har blivit slaktad och den nya versionen verkar inte fungera med andra wikier, iaf kan jag inte lista ut hur man gör. En version omkring 0.5.0 är nog vad som behövs. Jag har hittat den någonstans online förr men kan inte hitta den nu. Om någon kan hjälpa mig, eller har någon annan idé om hur man kan massuppladda bilder till en mediawiki, vore det väldigt uppskattat. /Grillo (diskussion) 24 februari 2015 kl. 07.25 (CET)

mw.wikibase.getEntity[redigera | redigera wikitext]

Följande sidor använder den föråldrade mw.wikibase.getEntity och behöver anpassas till getEntityObject enligt [1]:

 1. Modul:Coordinates Utfört Utfört tror jag fixat den själv nu--Innocent bystander (diskussion) 24 februari 2015 kl. 15.34‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.) Fixat Fixat p→P --Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 22.02 (CET)
 2. Modul:Auktoritetsdata Utfört Utfört--Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 21.24 (CET)
 3. Modul:Wikidata Utfört Utfört ser ut att vara fixad av Esquilo --Innocent bystander (diskussion) 24 februari 2015 kl. 15.31 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.) Fixat Fixat getEntity() fanns på ett ställe till. --Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 23.11 (CET)
 4. Modul:Huvudkategori Utfört Utfört --Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 22.14 (CET)
 5. Modul:Wikipedialänk-författareUtfört Utfört--Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 21.37 (CET)
 6. Modul:Sandlådan/Larske/Testmodul1Utfört Utfört--Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 21.24 (CET)
 7. Modul:Wikidata/dok Utfört Utfört --Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 22.42 (CET)
 8. Modul:Testmodul/Lavallen
 9. Modul:Testmodul/Lavallen/start {{radera}}, please!
 10. Modul:Testmodul/Lavallen/code{{radera}}, please!
 11. Modul:Testmodul/Lavallen/22{{radera}}, please!
 12. Modul:Sandlådan/Lavallen/Testmodul1{{radera}}, please!

Nirmos (diskussion) 24 februari 2015 kl. 08.47 (CET)

@Nirmos: Gör så du, men du kan också välja att radera mina sandlådor! -- Innocent bystander (diskussion) 24 februari 2015 kl. 14.40 (CET)
Innocent bystander, jag hade gärna gjort det själv, men jag är inte säker på om det bara är att byta ut det ena mot det andra. Det verkar ju faktiskt finnas vissa skillnader. Nirmos (diskussion) 24 februari 2015 kl. 15.06 (CET)
Skillnaden verkar vara att första elementet är [1] istället för [0]. Beroende på hur man kodat spelar det roll, eller inte. Oftast gör man ju en loop över mängden utan att fundera så mycket på vad de heter. -- Innocent bystander (diskussion) 24 februari 2015 kl. 15.27 (CET)
Det ska tydligen vara ett stort 'P' också, se denna ändring. --Larske (diskussion) 24 februari 2015 kl. 21.28 (CET)

Flaggbildsmallar[redigera | redigera wikitext]

Skulle en kunna göra sådant att själva flaggan i flaggbildsmallar (exempelvis {{Flaggbild}} och {{Flaggbild2}}) länkar till landet vars flagga visas (som standardinställning)? Ifall en sedan vill använda en flaggbildsmall utan flagglänk eller med en annan länk skulle det kunna gå att fixa med en eller flera parametrar. Definiendum (?) 26 februari 2015 kl. 15.35 (CET)

För {{Flaggbild}} verkar det som om bilderna var länkade till artikeln om landet för ett par år sedan. Men då gjordes den här ändringen av skäl som framgår av redigeringskommentaren, dvs att de måste finnas en länk till bilden på commons för att man ska hitta den som måste attribueras. Men för {{Flaggbild2}} så finns det ingen länk till bilden commons, så det verkar inte vara särskilt konsekvent. --Larske (diskussion) 26 februari 2015 kl. 20.23 (CET)

Firefox[redigera | redigera wikitext]

Det är mycket irriterande då jag använder Mozills Firefox som browser och nu,sen några dagar överförs direkt till Wikipedia.Jaag vill inte till Wikipedia då jag kanke vill kolla om pizzerian är öppen eller boka tågbiljett. hur får jag bort denna automatiska överföring från Firefox till Wikipedia. Somdet är nu, måste jag ju använda Explorer istället. Kan det vara virus??--85.134.125.252 (diskussion) 2015 februari 28 kl. 13.19‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Nog kan ett virus bete sig så, men varför viruset skulle skicka dig just till Wikipedia ser jag ingen logik i. -- Innocent bystander (diskussion) 28 februari 2015 kl. 13.28 (CET)
Är det kanske så att du har ändrat din sökmotor till att vara Wikipedia som default? I så fall hamnar du i allt du söker på (och även i adressfältet om du inte skriver in hela adressen) istället på Wikipedia. Om det är så kan du åtgärda det under inställningar/sök i Firefox. /Hangsna (diskussion) 28 februari 2015 kl. 13.29 (CET)
Snabbaste sättet att kontrollera om sökfunktionen i Firefox använder rätt sökmotor är att titta längst till vänster i sökfältet, till vänster om den lilla triangeln. Hos mig är symbolen ett g (som i Google). Är det hos dig ett W (som i Wikipedia) kan du ha ändrat av misstag. Klicka på W:et/triangeln, så fälls en liten meny ner och du kan ändra tillbaka till Google. Lycka till.--Paracel63 (diskussion) 28 februari 2015 kl. 14.17 (CET)
Firefox verkar ha ändrat hur sökfunktionen fungerar. Nu kan man inte längre byta så att man använder en sökmotor till dess man byter, utan man har en som standard och kan välja att använda en annan för en enskild sökning.
andejons (diskussion) 28 februari 2015 kl. 16.36 (CET)
Tryck på ikonen i rutan till höger om adressfältet, där ska det finns en del sökmotorer/webbsidor som Google, Yahoo, Prisjakt och Wikipedia i menyn. Byt tillbaka till den sökmotor som du brukar använda. DIEXEL (diskussion) 1 mars 2015 kl. 21.00 (CET)

Dölja hotcat-ändringar i "Senaste ändringarna"?[redigera | redigera wikitext]

Varför har inte "Senaste ändringarna" nån funktion som gör så att man kan dölja hotcat-ändringar som man kan göra med robot, wikidata, mindre ändringar etc? Nu när ‎användaren Lophotrochozoa kör gasen i botten med hot cat så är det lite svårt att utskilja det andra som sker där, då skulle det vara bra om det fanns en sån funktion! DIEXEL (diskussion) 1 mars 2015 kl. 20.51 (CET)

Du kan begära botflagga för ett separat konto där du använder HotCat. -- Innocent bystander (diskussion) 2 mars 2015 kl. 12.56 (CET)
(Jag svarar inte på frågan men) inte ens med HotCat är det lämpligt att hålla en allt för hög fart, uppmana gärna användaren att sänka farten om det går alltför fort. /Hangsna (diskussion) 2 mars 2015 kl. 20.55 (CET)

Mallhjälp[redigera | redigera wikitext]

{{Runinskriftsfakta}} har den besynnerligheten för sig att den om parametern 'RAÄ-nr' saknas, den skriver ut {{{RAÄ-nr}}}, medan om den finns, men är tom, inte visar den. Det senare är alltså önskvärt medan det förra är oänskat, förstås. Är det någon som är bra på mallar och ser hur man kan får bort den meningslösa {{{RAÄ-nr}}}-texten i t.ex Alstadstenen. I detta fall kan något (svenskt) RAÄ-nr ändå aldrig bli aktuellt. Taxelson (diskussion) 2 mars 2015 kl. 22.05 (CET)

Fixat Fixat av 90.227.135.41. Tack! Taxelson (diskussion) 3 mars 2015 kl. 19.31 (CET)

Att länka vid ny artikel[redigera | redigera wikitext]

Nu vill jag veta fort som attan varför tidigare enkla ruta tagits bort när det gäller att språklänka när man skriver ny artikel. Det finns ingen parameter som anger det resultat man vill ha till ett nytt språk, bara massa annat trams, alltså under "edit links". Att det möjligtvis uppträder automatiskt efter en stund, må vara hänt, men om jag vill länka direkt efter nyskriven artikel, hur gör jag då?? --Christian47 (diskussion) 3 mars 2015 kl. 02.36 (CET)

Förstår inte riktigt. Är det en ruta som försvunnit här eller något som har försvunnit på Wikidata? /Hangsna (diskussion) 3 mars 2015 kl. 16.48 (CET)
Det är säkert Wikidata som krånglar. Det sker allt som oftast. Tostarpadius (diskussion) 3 mars 2015 kl. 16.58 (CET)
Här finns info om alternativa vägar att fixa iw-länkning. {{Wikidatahjälp}}.--Paracel63 (diskussion) 4 mars 2015 kl. 04.00 (CET)

Meddelanden vet inte om det är diskussion eller inte[redigera | redigera wikitext]

Fick idag ett meddelande "Tostarpadius nämnde dig på diskussionssidan för Begäran om åtgärder i "4 mars". Visa ändringar" för denna redigering. Varför står det på diskussionssidan för BOÅ, det är ju inte korrekt? Om det skulle vara så att jag nämns på Wikipediadiskussion:Begäran om åtgärder skulle det stå samma sak då? Jag har tidigare fått tack för denna redigering med texten "Vostok tackade dig för din redigering på Wikipedia:God kommunikation." I det första fallet är det texten efter (Visa ändringar) som är länkat, i det senare fallet är det "din redigering" som är länkat. Varför skiljer det? Är det för att det är onsdag och de har ändrat något nu igen, och i så fall varför har de ändrat så den inte fattar vad som är diskussion? /Hangsna (diskussion) 4 mars 2015 kl. 21.56 (CET)

Det verkar som att alla meddelanden förutsätter att omnämnandet är på diskussionssidan, det är liksom hårdkodat så. Inte något som har hänt nu, utan det är nog först nu du har lagt märke till det. Ainali diskussionbidrag 4 mars 2015 kl. 23.26 (CET)
Aha, nu förstår jag varför det skiljer då också. Tacksystemet är alltså kodat annorlunda än det för omnämnandet. /Hangsna (diskussion) 5 mars 2015 kl. 06.20 (CET)
Hangsna: Jag har ändrat lite i systemmeddelandena lokalt. Kolla gärna hur det ser ut nu. Om det ser bra ut så ska jag överföra experimentet till Translatewiki. /NH 5 mars 2015 kl. 09.05 (CET)
Funkar! Visserligen är det ju "snyggt" om man kan plocka bort namnrymden framför men då måste man ju koda så att meddelandet i övrigt ändras efter vad det är för namnrymd och det är ju svårare. Nu är det korrekt iaf, tackar! /Hangsna (diskussion) 5 mars 2015 kl. 12.07 (CET)

Private Use Areas[redigera | redigera wikitext]

Följande sidor innehåller tecken från Unicodes Private Use Areas och kan därför inte redigeras med AWB:

 1. Bagatur
 2. Johannes Chesnecopherus
 3. Olaus Stenius
 4. Socialt fältarbete
 5. Stenkol
 6. Täljsten

Nirmos (diskussion) 4 mars 2015 kl. 23.21 (CET)

Då får de väl lov att redigeras manuellt istället. "Skräptecknen" verkar vara resultatet av klipp-och-klistra och har lagts in någon gång mellan 2010 och 2013. Oftast av IP-nummer, men även Höstblomma har varit inblandad (här).--Paracel63 (diskussion) 4 mars 2015 kl. 23.43 (CET)
Jag tänkte att det kanske finns Unicode-varianter att byta ut dessa tecken med, men i en del fall vet jag inte vilket tecken som ska visas. Här var jag ganska säker på att det var ett copyright-tecken som skulle visas, så det tog jag bort, men rätta gärna om det blev fel. Sedan är inte redigering det enda problemet – jag kan inte se dessa tecken öht i Chrome. Om jag förstår saken rätt visas olika tecken för olika användare, och det borde vara en tillräckligt bra anledning för att byta ut eller ta bort dem. Nirmos (diskussion) 5 mars 2015 kl. 00.14 (CET)