Wikipedia:Wikipediafrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:WF
Bluegradient1.svg
Wikipediafrågor
Frågor om hur Wikipedia fungerar
Wikipedia-logo.png


Uppslagsordet ”WP:WF” leder hit. För Wikifika, se Wikipedia:Wikiträffar.
Oraklet utfrågas, målad 1884 av John William Waterhouse.

Här kan man ställa frågor om hur Wikipedia fungerar och om vad som är brukligt. Både rena nybörjarfrågor och frågor från dem som varit med ett tag är välkomna. I de flesta fall droppar svar in inom någon timme. Frågor som visar sig återkomma ofta kan läggas till på listan med vanliga frågor och svar.

Signera ditt inlägg med fyra tilde (~~~~) så skapas signatur med tidpunkt automatiskt. Tänk på att inte signera med e-postadress, telefonnummer, bostadsadress och annat som du inte vill ska spridas över Internet.

Fler frågemöjligheter

Du kan också ställa frågor kring Wikipedia på:


Oönskad utbyte av vissa tvåbokstavskombinationer på tyskt manér[redigera | redigera wikitext]

Sedan någon veckor har jag märkt att vissa tvåbokstavskombinationer i inmatnings- och redigeringsläge byts ut mot en annan bokstav, helt oombett och oönskat. Försöker jag skriva WP:AAB för att titta på den sidan som har den kortformen blir istället resultatet WP:ÅB. När jag nyss försökte skriva in ordet förtroende blir det istället förtrönde. D.v.s. aa -> å, ae -> ä och oe -> ö, och enda sättet att få behålla tvåbokstavskombinationen blir att skriva ett mellanslag mellan bokstäverna och sedan gå tillbaka och radera mellanslaget. Detta händer bara på svwp, inte enwp, så det måste vara lokalt skapat. Det händer både i Windows-miljö i Internet Explorer och i Mac-miljö i Safari, så det har uppenbarligen inte med min webbläsare att göra. Hur i hela fridens namn kommer sig detta? Jag har inte sett något meddelande om att vissa bokstavskombinationer tagits bort från WP och jag hittar inget sätt av slå av eländet i mina personliga inställningar. Det hela är ju ett fullständigt vansinnigt påhitt, i svenska finns till skillnad från i tyska ingen tradition av att se en tvåbokstavskombination som i stort sett ekvivalent med en annan bokstav i löptext, eftersom å, ä och ö ses som egna bokstäver snarare än umlaut. Dessutom finns det - som i ordet förtroende - gott om ord och förkortningar där dessa tvåbokstavskombinationer förekommer utan minsta antydan till koppling till å, ä och ö! Finns det kanske någon som inte var medveten om det nyss nämnda och som dessutom förutsätter att normalbidragsgivaren på svwp inte har svenskt tangentbord och inte klarar av att klicka på specialbokstäverna längst ner på sidan? Jag vill omgående bli av med denna oombedda och frustrerande ändring av mina inmatningar - hur gör jag detta? Tomas e (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 15.23 (CEST)

Nån ny djävulskap som invecklarna tyckte va bra. Tryck CTRL+m så ska det försvinna, men sannolikt inte för gott. -- Innocent bystander (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 15.33 (CEST)
Det är väl samma som detta och detta? /Hangsna (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 15.35 (CEST)
Låter som precis samma, men jag har inte lagt märke till det förrän nu i augusti 2014. Nu har min aktivitetsnivå gått upp och ned, men jag känner mig rätt säker på att jag inte drabbats av detta tidigare. Trycker nu CTRL+m och kollar: Goethe var en stor poet! Tack för tipset @Innocent bystander! Tomas e (diskussion) 31 augusti 2014 kl. 17.00 (CEST)
Funktionen som sådan tycker jag är fantastiskt bra. Utan den skulle jag bli vansinnig om jag hade ett engelskt tangentbord. Dessvärre är den alldeles för lätt att slå på av misstag. /ℇsquilo 31 augusti 2014 kl. 19.21 (CEST)

Undran om botändringar[redigera | redigera wikitext]

När jag i dag på morgonen tittade in på min bevakningslista fann jag att smärre förändringar gjorts i en väldig massa av de artiklar jag har under bevakning. Det rörde sig om bot-redigeringar med kommentaren "Bot: Removing Link GA template" (i några fall "... FA template"). Jag har försökt att begripa vad dennna ändring innebär och varför den gjorts, men gått bet. Någon som kan förklara? Och vad är f ö GA- respektive FA-templates? /FredrikT (diskussion) 2 september 2014 kl. 08.19 (CEST)

Vilka artiklar som på olika språk har någon form av märkning som extra bra lagras numer på Wikidata. De ändringar vi har haft häl lokalt har därför blivit redundanta (och har i flera fall varit felaktiga) och har därför raderats nu. - Averater (diskussion) 2 september 2014 kl. 08.34 (CEST)
Aha! Så GA = Good article och FA = Featured article? /FredrikT (diskussion) 2 september 2014 kl. 09.03 (CEST)
Japp! /Hangsna (diskussion) 2 september 2014 kl. 09.45 (CEST)

Kombinera kategorier i sökning[redigera | redigera wikitext]

Hej, Hur kan man kombinera kategorier i en sökning? Exempelvis för att hitta "Svenskspråkiga översättare", "Avlidna 1987".

Är det möjligt?

Med goda hälsningar, Johan

Det kan du göra med verktygen CatScan. /Hangsna (diskussion) 3 september 2014 kl. 07.13 (CEST)
Om du har konto och loggar in så kan du uppe i toppmenyn välja "Beta" och där aktivera funktionen "Ny sökning". Sedan kan du direkt i vanliga sökrutan göra sökningar av typen: incategory:"Svenskspråkiga översättare" incategory:"Avlidna 1987"
Det finns en hel del andra funktion, tex kan man söka wikikod. Om man vill hitta artiklar med mallen "Infobox politiker" i kategorin "Födda 1927" så skriver man: incategory:"Födda 1927" insource:"{{infobox politiker}}"
Se manualen för mer exempel. AlphaZeta (diskussion) 3 september 2014 kl. 10.33 (CEST)

Bönde blir bönde[redigera | redigera wikitext]

Hur stänger man av den "feature" i redigeringen som gör att försök att skriva b-o-e-n-d-e obönhörligt blir bönde undrar --Bulver (diskussion) 6 september 2014 kl. 09.27 (CEST)

Tryck på ctrl+m.--Larske (diskussion) 6 september 2014 kl. 09.31 (CEST)

Länkning till andra språkversioner[redigera | redigera wikitext]

Hej,

Har på senaste tid haft problem med att länka till andra språkversioner när jag skapar nya sidor. När jag kommer till "Bekräfta" så blir det error. Därför har jag inte kunnat göra detta på min senaste artikel om Aleksandr Loginov bland annat. Hur blir det för er andra? /Simon9B (diskussion) 7 september 2014 kl. 00.24 (CEST)

Jag har haft samma problem de senaste dagarna. För att länka har jag fått gå omvägen via en annan språkversion och där trycka på "Edit links" eller motsvarande. /Ariam (diskussion) 7 september 2014 kl. 00.29 (CEST)
Okej tack för svaret! Då befinner sig någon bugg i systemet alltså. Får gå omvägen tills vidare då... /Simon9B (diskussion) 7 september 2014 kl. 00.31 (CEST)
Jag har aldrig förstått hur man kan komma direkt till wikidata utan alltid gått "omvägen". Tostarpadius (diskussion) 7 september 2014 kl. 22.37 (CEST)
@Tostarpadius: Men en hyfsat modern webbläsare är det bara att klicka på länken "Redigera länkar" längst ner i vänsterspalten.--Paracel63 (diskussion) 8 september 2014 kl. 02.38 (CEST)
Ja, det går, men jag hamnar inte på den sida på wikidata jag vill till. Tostarpadius (diskussion) 8 september 2014 kl. 04.49 (CEST)
Oj, det problemet har jag aldrig haft. Har du testat med någon annan (nyare) webbläsare? Själv kör jag oftast i Camino, som inte stödjer artikelkopplingar på Wikidata. Men jag hamnar i alla fall på rätt sida, oavsett vilken webbläsare jag kör.--Paracel63 (diskussion) 8 september 2014 kl. 16.00 (CEST)
Jag går alltid till en annan språkversion och därifrån till det redan existerande objektet på Wikidata. Jag måste ju ändå leta upp artikeln på ett annat språk för att kunna veta att den heter samma och då skapa en länk, då är jag ju redan i den artikeln. Jag har uppfattat det som att om jag annars klickar i den nyskapade svenska artikeln så kanske ett nytt objekt skapas på Wikidata. Det enda som intresserar mig är ju att redigera i det redan existerande objektet så då är det säkrast att gå direkt till det. /Hangsna (diskussion) 8 september 2014 kl. 19.31 (CEST)
Tack, Hangsna. Det där "kanske ett nytt objekt skapas" har nog tidigare hänt mig lite oförutsägbart. Därför gör jag numera alltid som du för att länkningen ska fungera. :-)--Paracel63 (diskussion) 11 september 2014 kl. 12.32 (CEST)

Mall med någon felaktig kategori[redigera | redigera wikitext]

Kategori:Templates used in Chembox finns i Mall:ParmPart. Hittar inte var detta sitter. Kan någon här ta bort detta?--Bruno Rosta (diskussion) 9 september 2014 kl. 10.52 (CEST) Jag får inte bort kategorin. Någon som vet hur man gör?--Bruno Rosta (diskussion) 10 september 2014 kl. 15.22 (CEST)

Testade ta bort en rad ur dokumentationssidan diff, verkar ha löst sig nu. Fredde 10 september 2014 kl. 15.32 (CEST)
Fint! Tack för hjälpen!--Bruno Rosta (diskussion) 10 september 2014 kl. 22.34 (CEST)

Flytta sidor över omdirigeringar[redigera | redigera wikitext]

Jag upptäckte för en stund sedan att jag kunde flytta "fångens dilemma" till fångarnas dilemma, trots att det senare väl var en omdirigeringssida. Kan man göra så numera, utan att ens vara administratör? Innan har man väl behövt flytta på omdirigeringar? flinga 11 september 2014 kl. 17.28 (CEST)

Om det är du som har skapat omdirigeringen, så går det. DIEXEL (diskussion) 11 september 2014 kl. 17.41 (CEST)
Det går även om någon annan skapat omdirigeringen. Jag flyttade "Lubbe Nordström" till "Ludvig Nordström" häromdagen utan problem. Roufu (diskussion) 11 september 2014 kl. 17.51 (CEST)
Spelar ingen roll vem som skapat omdirigeringen, det avgörande är vart omdirigeringen pekar och hur djup redigeringshistorik det finns i omdirigeringen. Om omdirigeringen pekar tillbaka till sidan man ska flytta och det bara finns en sidversion i sidan, så kan nästan vemsom flytta "över" sådana sidor. -- Innocent bystander (diskussion) 11 september 2014 kl. 18.18 (CEST)
Dessutom tror jag att det förenklar om det inte finns kopplade diskussionssidor som riskerar att raderas.--Paracel63 (diskussion) 11 september 2014 kl. 20.41 (CEST)
Ja, en förenkling är det ju definitivt, tycker jag. Men kan man råka radera diskussionssidor på det här sättet? (Och nej, det skulle aldrig falla mig in att flytta artikeln till "fångens dilemma", så det var inte jag som skapat omdirigeringen ;)). flinga 11 september 2014 kl. 20.49 (CEST)
Det går inte att radera något annat innehåll än #REDIRECT[[]] eller #OMDIRIGERING[[]] så den risken existerar inte. -- Innocent bystander (diskussion) 12 september 2014 kl. 08.07 (CEST)
Bra. Då är det "endast" det att artikelns huvudsakliga diskussion riskerar att kopplas till ett tidigare artikelnamn som inte längre besöks så ofta. :-)--Paracel63 (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.15 (CEST)
Tack så mycket för svaren! Nu är jag lite klokare :) flinga 13 september 2014 kl. 00.17 (CEST)

Olika redigera-flikar[redigera | redigera wikitext]

Nu har man lagt in den förhatliga fliken igen som man hade för någon tid sedan. Om jag klickar på fel flik av två möjliga när jag vill redigera händer följande:

  1. Jag får ett felmeddelande att min webbläsare inte stödjer redingeringsformatet.
  2. Min muspekare drabbas av ett epilepsianfall och börjar darra och blinka, vilket inte går över förrän jag startat om datorn.

Vad håller utvecklarna på med egentligen? Jag har ingen konstig, apart webbläsare. Hade jag inte vant mig vid att redigera här hade jag inte gjort om det.Klementin (diskussion) 12 september 2014 kl. 09.19 (CEST)

Har du kryssat i "Avaktivera tillfälligt VisualEditor medan den är i beta" i Inställningar --> Redigering --> Avaktivera tillfälligt VisualEditor medan den är i beta ? Rex Sueciæ (disk) 12 september 2014 kl. 10.07 (CEST) 
Eller viken redigerare är det du vill använda? Rex Sueciæ (disk) 12 september 2014 kl. 10.08 (CEST) 
Å tack! Nu är fliken jag ville ha bort borta. Klementin (diskussion) 12 september 2014 kl. 10.20 (CEST)
 :-) Rex Sueciæ (disk) 12 september 2014 kl. 11.26 (CEST) 

Tacka-funktionen justerad[redigera | redigera wikitext]

Apropå ovanstående. Det verkar som om fler saker lagts till i den nyaste systemuppdateringen. När jag tackade för en artikelredigering för en stund sedan fick jag en följdfråga där jag kunde klicka på Ja eller Nej. Det var mycket välkommet. Länkarna till "Göra ogjord" och "Tacka" ligger ju alldeles för nära varandra. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.19 (CEST)

Jag har alltid fått bekräfta mina tack. -- Innocent bystander (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.24 (CEST) (med höjda ögonbryn)
Samma här. Dock har jag en annan fråga relaterad till denna funktion: det går ju lätt att klicka fram en historik över alla tidigare tack man själv fått', men finns det månne även möjlighet att få fram en historik över de tack man själv givit? /FredrikT (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.37 (CEST)
Japp! /Hangsna (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.40 (CEST)
Jag har ibland fått följdfråga och ibland inte, har aldrig förstått vad det beror på. /Ariam (diskussion) 12 september 2014 kl. 12.39 (CEST)
Hur bär man sig åt för att "tacka för tacken", var finns en manual för Tacka-funktionen? /Nesse (diskussion) 12 september 2014 kl. 13.00 (CEST)
mw:Extension:Thanks. -- Innocent bystander (diskussion) 12 september 2014 kl. 17.43 (CEST)
Idag dök följdfrågan upp för mig som text i själva webbsidan, tidigare kom den upp som någon slags pseudo-popup-ruta (ser ut som en popup, men låg väl fortfarande i webbsidan egentligen) för mig såvitt jag vet. Den "interaktiva texten" på sidan har jag inte tidigare stött på vad jag vet i alla fall, det kändes nytt. flinga 13 september 2014 kl. 00.22 (CEST)
Tack för svaren. Då förstår jag bättre. Jag kör i princip alltid Wikipedia med webbläsaren Camino. Den uppdateras inte längre, och vissa funktioner funkar inte bra i den (exempelvis MediaViewer, som jag ändå stängt av). Att bekräftelserutan tidigare dykt upp som en "pseudo-pop-up" kan förklara varför jag aldrig sett den. Jag har ändå kunnat tacka.--Paracel63 (diskussion) 13 september 2014 kl. 01.30 (CEST)
@Flinga: Ja det är ju precis det som är ändrat. @Paracel63: intressant, det är förmodligen förklaringen till ändringen, nu fungerar det nog för de flesta. /Hangsna (diskussion) 13 september 2014 kl. 08.11 (CEST)

Bilder i nya sökmotorn[redigera | redigera wikitext]

När jag söker på något numera så får jag även med bilder. Dock blir det lite konstigt för mig. Jag har ställt in nånstans (vet inte var) att jag när jag klickar på en bild ska komma till filbeskrivningssidan på commons och det fungerar i artiklar men inte när jag söker. Då hamnar jag på den svenska filbeskrivningssidan. Jag vill alltså till https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gurke_Apr08.jpg men hamnar på https://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Gurke_Apr08.jpg istället när jag klickar på bilder i sökresultatet. Varför och vad göra åt det? /Hangsna (diskussion) 13 september 2014 kl. 22.21 (CEST)

I övrigt, när jag här klickar på de två länkarna i inlägget här ovan så hamnar jag på samma sida, det är alltså verkligen bara i sökresultatet som det inte vill sig. Alltså här. /Hangsna (diskussion) 13 september 2014 kl. 22.23 (CEST)
Hmm, jag testade i Chrome och kom direkt till Commons från sökresultatet oavsett om jag klickade på länken eller själva bilden, men i Firefox har jag samma beteende som du beskriver. Underligt. Inställningen att komma till Commons direkt har nog inte du gjort, utan finns i MediaWiki:Common.js sedan 2010. --Ainali (diskussion) 14 september 2014 kl. 00.54 (CEST)
Hm, jag använder FF. Däremot testade jag nu i Chromium och där uppför det som för dig, då kommer jag direkt till commons, märkligt. (Det var visst på ENWP jag hade skapat den inställningen i min .js för många år sen.) /Hangsna (diskussion) 14 september 2014 kl. 08.40 (CEST)
Det fanns ett fel i koden för att välja sökmotor på söksidan. I Firefox stoppades all kod efter felet i Mediawiki:Common.js, så koden som ändrar fillänkarna kördes aldrig på söksidan. I Chrome var felet inte lika allvarligt. /EnDumEn 14 september 2014 kl. 10.04 (CEST)
Tur att vi har duktiga kodare! /Hangsna (diskussion) 14 september 2014 kl. 10.16 (CEST)

Fel på redigeringsfiltret/Visual Editor? Märkligt taggande av "Borttagning av tagg för referenslista"[redigera | redigera wikitext]

Diskussion flyttad till Wikipediadiskussion:Redigeringsfilter#Fel på redigeringsfiltret/Visual Editor?Svensson1 (diskussion) 25 september 2014 kl. 21.04 (CEST)

Referera till egen publicerad forskning?[redigera | redigera wikitext]

Hur ställer sig Wikipedia till att man i en Wikipediaartikel refererar till sina egna artiklar publicerade i vetenskapliga tidskifter och referentgranskade? Roger Viklund (diskussion) 14 september 2014 kl. 13.24 (CEST)

I sig är det bara bra, det spelar ingen roll vem som skriver här eller vem som skriver artiklarna. MEN den är svårt att förhålla sig neutral och inte låta just sina egna rön få för stort utrymme (särskilt om det finns flera olika motstridiga rön). Om det blir en konflikt bör man då låta andra som förhoppningsvis är mer neutrala ta över men tills dess är det fritt fram att göra så gott man kan. På diskussionssidorna är det dock alltid fritt fram att lämna synpunkter. - Averater (diskussion) 14 september 2014 kl. 13.58 (CEST)
Det låter rimligt. Tack! Roger Viklund (diskussion) 14 september 2014 kl. 14.02 (CEST)

Två personer med samma namn[redigera | redigera wikitext]

Hej, jag undrar hur det fungerar när det finns två personer som heter samma sak. När jag skulle skriva information om Karin Hassle, glaskonstnär, var namnet redan upptaget av Karin Hassle, fd. Håkansson. Hur gör jag för att skriva information om en annan Karin Hassle, utan att det ska hamna på Karin Hassle fd. Håkanssons sida?--Yrpet3 (diskussion) 15 september 2014 kl. 12.20 (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Hej! Förvissa dig först om att "din" Karin uppfyller våra relevanskriterier. Om hon gör det kan du skapa artikeln under titeln Karin Hassle (konstnär). Riggwelter (diskussion) 15 september 2014 kl. 12.22 (CEST)
Hej igen! Ja, jag kan skriva en sida som heter "Karin Hassle (konstnär)" men då tycker jag att den andra som just nu sitter på namnet "Karin Hassle" borde heta "Karin Hassle (musiker)" eftersom det verkar som att den Karin Hassle bara hetat Hassle sen något år tillbaka, och Karin Hassle (konstnär) hetat Hassle sen 1989. inte mer än rätt va?:-)--Yrpet3 (diskussion) (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)
Det beror mera på vilken av dem som är mest känd än vilken som var först med namnet. Den personen som vi tror att de flesta kommer att leta efter får namnet utan parentes som artikelnamn. Sedan lägger vi in en hänvisning längst upp i artikeln till den andra personen. Så här t.ex. {{För|författaren|Karin Hassle (författare)}} som ger texten För författaren, se Karin Hassle (författare). Sjö (diskussion) 19 september 2014 kl. 12.38 (CEST)
Om det är svårt att avgöra vem som är mest känd bör det tillskapas en förgreningssida. Att flytta en för att ge plats åt en annan kan skapa problem. Tostarpadius (diskussion) 19 september 2014 kl. 12.41 (CEST)
Karin Hassle (konstnär) har som sagt hetat Karin Hassle sedan 1989, medan Karin Hassle (musiker) hetat det sedan 2013. Karin Hassle (konstnär) är sedan 2003 en etablerad konstnär, framförallt omkring sörmland medan Karin Hassle (musiker) jobbar som musik och sånglärare, och hon är dessutom mera känd som Håkansson, eftersom hon bara hetat Hassle sedan 2013.
Det är rimligt att Karin Hassle (musiker) ligger under sitt nuvarande namn oavsett tidigare namn. Ingen av dem verkar vara en superstjärna, men ingen av dem är helt okänd heller. Båda etablerade inom sina respektive fält. Att skapa en förgreningssida känns rimligt. --Lajm 25 september 2014 kl. 14.10 (CEST)

Problem med åldersmall[redigera | redigera wikitext]

Hej! Jag undrar om någon (@Larske:?) kan hjälpa till med att fixa en mall. Grundproblematiken är att {{Ålder}} kräver att man skriver in både år, månad och datum för att fungera. Vet man bara året (det gäller förvånansvärt många kända personer) slår mallen bakut. Motsvarande ptwp-mall har dock löst problemet. Enwp har också en mall [1] som löst det hela.

Svwp har däremot en mall som skulle kunna användas för att snickra ihop rätt kodning: {{ÅrSedan}}. Fast den mallen ger bara resultatet 44 (om kodningen är {{ÅrSedan|1970}}), när jag skulle vilja att den gav resultatet 1970 (44 år). Stort tack på förhand för hjälp i koddjungeln. SMirC-smile.svg--Paracel63 (diskussion) 20 september 2014 kl. 17.57 (CEST)

Fast när jag tänker efter kanske enwp-mallen kan användas rakt av? I början av år 2 är ju en person som är född någon gång under år 1 med stor sannolikt inte fullt 1 år gammal.--Paracel63 (diskussion) 20 september 2014 kl. 18.10 (CEST)
Nu tog jag helt resolut och skapade {{Födelseår och ålder}}. Den tror jag kan lösa det värsta problemet. {{Födelseår och ålder|1970}} genererar nu 1970 (43–44 år), vilket är helt okej (tycker jag). Det enda som saknas nu är att födelseåret ska länkas, så som {{Ålder}} gör.--Paracel63 (diskussion) 20 september 2014 kl. 18.28 (CEST)
Bra att problemet aktualiseras. Om det är möjligt anser jag att det bästa vore att man kunde fylla i nollor för okänd månad eller dag och att mallen skriver "44 år i år" (eller kanske "44 år under året"). / Pontuz (diskussion) 20 september 2014 kl. 20.37 (CEST)

Wikipediacirkeln[redigera | redigera wikitext]

Jag har trott att de språkversioner som omger loggan på huvudsidan är de som har flest artiklar. Stämmer det? I så fall, varför har Wikipedia på svenska inte flyttats upp? Idunius 21 september 2014 kl. 10.56 (CEST)

Det var så förut , men för ett par år sedan ändrades till att ha de språkversioner som har flest sidvisningar. --Ainali (diskussion) 21 september 2014 kl. 11.02 (CEST)
Aha, tack för svaret! Idunius 21 september 2014 kl. 11.06 (CEST)
Och här finns visningsstatistik. Enligt den sidan ligger svwp nu på tolfte plats, men vi verkar ha tre wikipedior (indonesiskspråkiga, turkiskspråkiga och arabiskspråkiga) som är på väg att gå om oss.--Paracel63 (diskussion) 21 september 2014 kl. 17.23 (CEST)

Kartpositionskarta som inte funkar?[redigera | redigera wikitext]

Vi som redigerar i artikeln Itatiaia nationalpark skulle behöva ha hjälp. Vi kan inte få kartpositionskartan att visas i faktarutan, trots att vi följt instruktionen i {{Nationalpark}}. Kan någon hitta felet? --Paracel63 (diskussion) 21 september 2014 kl. 17.26 (CEST)

Du behöver nog en {{Geobox locator Brasilien}}. -- Innocent bystander (diskussion) 21 september 2014 kl. 17.33 (CEST)
@Innocent bystander: Fast ovanstående länk omdirigerar till {{Kartposition Brasilien}}. Denna har vi förgäves försökt få nationalparksmallen att svälja, trots att vi försökt följa ett fungerande exempel. {{Kartposition Japan}} är exemplet som utan problem accepteras i nationalparksmallen, men Kartposition Brasilien tycks den ha svårare med… Känns som en bugg någonstans.--Paracel63 (diskussion) 22 september 2014 kl. 02.15 (CEST)
Fast din ändring här tror jag gjorde susen! Nu funkar mallen. Enda kruxet just nu är att den röda pricken hamnar ute i Atlanten, trots att coord-data verkar riktiga. Möjligen har fel gräns- eller mittkoordinater matats in i kartorna hos {{Kartposition Brasilien}}? Enwp använder dock motsvarande mall och samma coord-data och borde kanske märkt något. (+ @Höstblomma:)--Paracel63 (diskussion) 22 september 2014 kl. 02.25 (CEST)
Gränserna är nog rätt, men jag vet inte om ratio-parametern är rätt. -- Innocent bystander (diskussion) 22 september 2014 kl. 08.03 (CEST)
Jag gissade också att något var fel där. Ratioparametern används inte på (många) andra språkversioner, så jag fick lov att testa lite blint. Efter fyra försök fick jag prickat in det, från det uppenbarliigen felaktiva 1.05 till 0.96 som i alla fall fixar placeringen för den aktuella artikeln. Hoppas det löser problemet generellt. --Paracel63 (diskussion) 22 september 2014 kl. 10.37 (CEST)
Tack så mycket för hjälpen med det här! Höstblomma (diskussion) 22 september 2014 kl. 19.52 (CEST)
@Paracel63: Parametern ratio ska ha ett värde som är kvoten mellan bildens höjd och bildens bredd. I fallet Brasilien blir det 0.988 som jag har stoppat in i mallen. --Larske (diskussion) 22 september 2014 kl. 19.55 (CEST)
Tack för påminnelsen, Larske (vi har pratat om det förut SMirC-smile.svg)! 0.988 gör att nationalparken ser lite "off" ut, men det är inte särskilt mycket (cirka 4 mil). Kanske är kantkoordinaterna i mallen inte särskilt exakt inlagda.--Paracel63 (diskussion) 22 september 2014 kl. 21.53 (CEST)

Boverket får ny webbplats[redigera | redigera wikitext]

Den 1 oktober lanserar Boverket sin nya webbplats och då bryts nuvarande länkar. [2] Vi har tydligen 136 externa länkar till Boverket. Går det att botändra dem, alternativt bot-märka upp dem med "död länk"? Sjö (diskussion) 26 september 2014 kl. 10.29 (CEST)

Jag gick igenom alla länkar till Boverket och kan konstatera att nästan alla fanns sparade på Internet Archive. De som inte var sparade är det nu. Väsk 26 september 2014 kl. 18.00 (CEST)
Hur så? Det viktiga är väl att få länkarna till den nya sidan att fungera. Att länka till en gammal version av en sida är inte särskilt bra. Sjö (diskussion) 26 september 2014 kl. 20.32 (CEST)
Om det rör sig om källhänvisningar är det ju bra att det länkas till den sida som användes. Om det är externa länkar så är det ju bra om de går till aktuell version. Tomas e (diskussion) 28 september 2014 kl. 20.52 (CEST)