Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


kan jag använda denna bild i en bok?[redigera | redigera wikitext]

Hej, Jag har läst alla viktiga inlägg om upphovsrätt mm. förtår ändå inte. Kan jag använda bilden tändkulemotor

http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4ndkulemotor#mediaviewer/Fil:T%C3%A4ndkulemotor.svg i en bok som jag/vi skriver om fiske på sörmlandskusten under 1900-talet

Den bilden kommer från Nordisk familjebok. Det uppslagsverket är så gammalt att upphovsrätten har gått ut. Därför får du använda den bilden (File:Tändkulemotor.svg) bäst du behagar. De andra bilderna i samma artikel är nyare och för dem gäller lite andra förutsättningar /ℇsquilo 5 juni 2014 kl. 18.17 (CEST)
Redigeringskonflikt: Ja det kan du! Enda kravet är att du attributerar den enligt licensen. Till exempel under ett eget avsnitt längst bak i bken, efter källförteckningen. I fallet med den föreslagna bilden blir det:
Bildkällor, -licenser och -bidragsgivare
Fil:Tändkulemotor.svg  Källa: https://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Fil:Tändkulemotor.svg  Licens: Public Domain  Bidragsgivare: Tändkulemotor.png: NH derivative work: Malyszkz
Ett tips är att klicka på "Hämta som PDF" i vänstermenyn i en Wikipediaartikel som har bilden. Då skapas ett avsnitt med attributering enligt licensen. Även om den går att snygga till. Lycka till med din bok!--LittleGun (diskussion) 5 juni 2014 kl. 18.26 (CEST)
Svar: Ja, du kan använda den. Den är publicerad som "public domain", och därför behöver du egentligen inte uppge någon licens eller upphovsrättsinformation alls. Det kan ändå vara smart att upplysa om var bilden kommer ifrån, om någon skulle ifrågasätta användandet av den (eller i sin tur vilja använda den).
Det stämmer att bilden ursprungligen kommer ur Nordisk familjebok vars upphovsrätt "gått ut". Sedan har undertecknad redigerat den något, och därefter har signaturen Malyszkz gjort en svg-version av detta. Men eftersom både jag och Malyszkz har publicerat våra versioner som public domain behöver man inte tillskriva någon av oss upphovsrätten. Ja, det är min tolkning i alla fall.
/NH 5 juni 2014 kl. 18.38 (CEST)
Svensk lag kräver att upphovsmannen nämns enligt god sed. "public domain"-deklarationen ändrar inte på detta (men ändringarna kanske är för små för att ge rätt till omnämnande). Jag är osäker på i vilken mån paragrafen gäller då skyddstiden tagit slut, men om upphovsmannen lätt kan spåras är det åtminstone god sed att nämna honom. Genom att nämna källan ges andra åtminstone en möjlighet att spåra honom (t.ex. "från Nordisk familjebok, andra upplagan, tändkulemotor, via Wikimedia Commons, Fil:Tändkulemotor.svg", om du har ett avsnitt om bildernas ursprung). --LPfi (diskussion) 24 juni 2014 kl. 12.44 (CEST)

Hjälp med identifiering[redigera | redigera wikitext]

Jag var på Skansen på nationaldagen i år och hade med mig min kamera och stora teleobjektivet. Jag lyckades få till runt femtio anständiga fotografier på diverse folk som hade reserverade platser. De som har reserverade platser på Soliden brukar vara kändisar av ett eller annat slag. Per Westerberg, Fredrik Reinfeldt och Stefan Attefall tror jag mig känna igen, men jag skulle behöva lite hjälp av er andra när de gäller de övriga. Alla bilder finns här. Behöver jag skapa en projektsida i stil med Wikipedia:Projekt fotografera riksdagsledamöter/Identifiering? /ℇsquilo 13 juni 2014 kl. 16.34 (CEST)

Ja, en projektsida skulle nog funka. Jag kände inte igen någon mer än Reinfeldt och Prins Daniel. DSC_0074.jpg har en namnbricka med namn och skansenstryck, det får mig att tänka att det kanske är skansenpersonal? Möjligen gäller det flera i folkdräkter. Militärerna som vad där var i alla fall synnerligen väldekorerade. /Hangsna (diskussion) 13 juni 2014 kl. 16.49 (CEST)
Bild 80-81: Jan Eliasson, Bild 9904: Sten Nordin. --Larske (diskussion) 13 juni 2014 kl. 20.41 (CEST)

Bild 103 Micael Bydén 108 Sverker Göransson 26 Anna-Karin Hatt // jorchr 23 juni 2014 kl. 21.43 (CEST)

Kvinnan på bild 122 bär kronprinsessan Victorias monogram som brosch, gissningsvis en representant från kronprinsessans hovstat? Mannen på bild 9946 är en major vid Svea livgarde. Att han bär ägiljett till uniformen indikerar att han är där som någons adjutant, gissningsvis någon av de kungligas. /FredrikT (diskussion) 23 juni 2014 kl. 23.28 (CEST)
Tack så mycket för hjälpen allihopa. Jag tror att kvinnan på bild 0074 kan vara Marie Olofsson. Majoren Överstelöjtnanten känner jag väl till. Han heter Richard Beck-Friis Häll och är chef för kommendantstaben. Jag har en bild på honom sedan tidigare. /ℇsquilo 24 juni 2014 kl. 11.11 (CEST)
Bild 122, kan det vara hovmarskalk Karolin Johansson? /ℇsquilo 25 juni 2014 kl. 09.27 (CEST)
Verkar mycket möjligt om man jämför med den bild av henne som finns här (bild nr 7 i bildspelet). /FredrikT (diskussion) 25 juni 2014 kl. 09.50 (CEST)

Namnge en vanlig person i bildtexten[redigera | redigera wikitext]

I artikeln tuppkam finns en bild högst upp och en ny användare påstår att det är han som syns på bilden. Han vill nu att hans namn syns i bildbeskrivningen. Jag tror att personer bara nämns när de om kändisar men hittar ingen sida om detta. --Nordelch För Wikipedia - i tiden 3 juli 2014 kl. 20.33 (CEST)

Jag håller med dig. Jag minns någon gång när det var nån bild på en kändis att det var lite tal om huruvida personen bredvid skulle skrivas ut men det var en som inte var känd så då skippade vi det. Det finns väl inget encyklopediskt värde i att skriva ut namnet? /Hangsna (diskussion) 3 juli 2014 kl. 23.00 (CEST)
Dock finns det väl även viss kutym och vissa ideella rättigheter avseende den som utgör motivet på ett foto oavsett om vederbörande är känd? Om en person som - frivilligt eller ofrivilligt - agerat "modell" på något av våra foton vill ha sitt namn utsatt tycker jag nog att det vore moraliskt snyggast att bifalla dennna önskan. Därmed inte sagt att informationen är relevant att ha med i själva bildtexten i artikeln, men däremmot att den gott kan läggas in i bildbeskrivningen på Commons. /FredrikT (diskussion) 4 juli 2014 kl. 00.17 (CEST)

Rotera en mp4-film[redigera | redigera wikitext]

Går det att rotera mp4-filmer som tagits "stående" men som visas "liggande", dvs horisonten blir lodrät. Det är ju lätt att rotera stillbilder (.jpg) så de blir rättvända, men det var värre med filmer. Jag brukar ibland filma med digitalkameran och då blir det mp4-format om jag först det hela rätt. Häromsistens vände jag kameran 90 grader och filmade eftersom det intressanta var mer i högt-lågt än höger-vänster. Men resultatet blev (förstås) en film i liggande format och man måste ha huvudet på sne' för att se nåt.... Går det och i så fall hur. Helst inte alltför krångligt... --MagnusA 11 juli 2014 kl. 17.27 (CEST)

Med Windows Movie Maker som följer med Windows går det. Kanske måste man konvertera mellan filformat med annat program. Edaen (diskussion) 11 juli 2014 kl. 17.31 (CEST)
Det brukar gå att hitta olika omvandlare gratis på webben. Jag brukar själv använda det för text och bildfiler men det finns också för videoformat. Du kan tex prova denna [1], har inte provat just den själv så jag kan inte garantera något.AlphaZeta (diskussion) 11 juli 2014 kl. 17.35 (CEST)
Tack så mycket för tipsen! Det medföljande Movie Maker gjorde jobbet. Det var lika enkelt som för .jpg-bilder när jag väl kom underfund om hur man öppnade respektive sparade filerna i programmet. --MagnusA 11 juli 2014 kl. 18.03 (CEST)

Artidentifiering av orm[redigera | redigera wikitext]

Den okända ormen.

Bilden ovan tog jag på en resa till Kenya 2010. Eftersom jag inte själv är bevandrad inom herpetologin undrar jag om det finns någon mer kunnig wikipedian som kan hjälpa mig identifiera vilken art ormen tillhör.

//Scouten (diskussion) 16 augusti 2014 kl. 11.52 (CEST)