Wikipedia:Bildfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök


Deltagarsidor Icon of three people in different shades of grey.svg
 Arkiv för denna sida     Genväg WP:BF
Bluegradient1.svg
Bildfrågor
Frågor som rör bilder och upphovsrätt
38254-new folder-13.svg

Observera att svenskspråkiga Wikipedia har stängt av den lokala uppladdningen av bilder. All uppladdning av bilder sker numera på Wikimedia Commons. Några av frågorna här nedan kan därför vara inaktuella.

Ställ gärna egna frågor, längst ner. Kolla gärna igenom de vanligaste frågorna rörande bilder och upphovsrätt eller arkiven innan du ställer din fråga.


Eget foto[redigera | redigera wikitext]

Hej jag undrar om det är tillåtet att ladda upp en bild om man själv tagit bilden?

Ja, nästan alltid. Foton av saker kan vara upphovsrättsskyddade. Till exempel foton av konst inomhus. - Averater (diskussion) 24 februari 2015 kl. 15.17 (CET)

Tack Averater MVH: Akvaristen (diskussion) 24 februari 2015 kl. 18.30 (CET)

Radio-, TV- och filminspelning, teater[redigera | redigera wikitext]

Hej! Vad gäller egentligen när man fotograferar en produktion av radio, TV, film (och teater)? Finns det några generella upphovsrättsliga begränsningar? Jag har försökt att leta runt på Commons men inte hittat något ännu. Vi har på Commons många (radio)program som spelats in på mässor och där våra foton nu ligger på Commons: [1]. Här kategorin för TV: [2] Däremot blir jag lite undrande när jag ser en liknande kategori från USA: [3]. I princip bara gamla svart/vita foton. Finns det någon orsak till det? Och finns det olika regler för de olika medierna, och skillnad mellan foto-, film- eller ljudupptagning? Stort tack på förhand.--Paracel63 (diskussion) 7 mars 2015 kl. 14.26 (CET)

När det gäller bilder från USA som är publicerade mellan 1923 och 1963 så finns det särskilda regler för det. En av orsakerna till att du inte bara kan fotografera film/teater/tv på plats är att scenografin oftast är skyddad (även kostymeringen kan ha ett skydd), och gäller det stillbilder från rörlig bild så finns ytterligare upphovsrätt. Detta problem torde dock inte finnas när det gäller radio. Däremot ser jag ett problem om nutida radioprogram har spelats in och lagts på Commons - men det har väl inte skett? (får vi hoppas) //Vätte (diskussion) 7 mars 2015 kl. 15.06 (CET)
Ja, vad gäller scenografi förstår jag problematiken. Där rör sig ofta fotona på Commons (i de nämnda kategorierna) i ett gränsland. Mitt frågebatteri rör inte avfilmning. Det gäller foton av produktioner/föreställningar där inte kostymering eller dekor är ett problem. Radiosändningar (samhällsprogram, frågeprogram, debattprogram…) på mässor fotograferar vi ofta av, och där är inte folk särskilt konstigt klädda eller täckta av logotyper.--Paracel63 (diskussion) 7 mars 2015 kl. 15.56 (CET)
Den här enwp-artikeln verkar ta upp frågan. Det står ingen om foto utan om återgivande av en presentation i audiovisuell form (dvs. film eller ljud). Det låter ju betryggande, hoppas jag. Eller vet någon av er andra bättre (Hannibal?)? Och här förklaras i allmänna termer upphovsrätt för olika ämnen.--Paracel63 (diskussion) 7 mars 2015 kl. 19.54 (CET)

Upphovsrättsfråga från 1938[redigera | redigera wikitext]

Hej Användare,

Jag har en inte helt lättbedömd fråga angående bildrättigheter.

I min forskning - som också lett till en snart publicerad artikel här på Wiki - har jag använt en Italiensk utgrävningsrapport från 1938. Rapporten publicerades av Reale Accademia D'Italia.

Rapporten innehåller att antal vackra utgrävningsskisser över arkitektur.

Följande förutsättning gäller:

1. Akademien var en statlig organisation. 2. Akademien upphörde att existera 1943 eftersom den upplöstes iom den fascistiska regimens fall.

3. Det är mer än sjuttio år sedan publikationen. 4. Det är mer än sjuttio år sedan organisationen, som rimligen borde varit rättighetsinnehavare, upphörde.

Frågan är alltså, kan jag publicera materialet? Min bedömning är att det rimligen, under Europeisk lag, borde vara fritt fram. Men jag tar gärna emot andras tanka i ärendet.

mvh Pleistoanax--Pleistoanax (diskussion) 2015 april 1 kl. 11.24‎ (Wikipediasignatur tillagd i efterhand.)

Vem som har publicerat rapporten är inte intressant. Det är den som har skrivit (författat) rapporten som är upphovsrättsinnehavare. Om denne person har varit död i mer än 70 år så är det fritt fram. Om rapporten är publicerad utan att författare har angetts (dvs anonymt) så upphör upphovsrätten 70 år efter att den publicerades. /ℇsquilo 1 april 2015 kl. 12.13 (CEST)
Förtydligar, eftersom det gällde skisserna i rapporten, att det är den som ritat dem som är upphovsman och som ska ha varit död i mer än 70 år. MEN gäller verkligen samma regler i Italien och gjorde också det 1938? --Averater (diskussion) 1 april 2015 kl. 17.11 (CEST)
Enligt Itwp gäller:
Per le amministrazioni dello Stato (province, enti pubblici culturali, accademie ecc) la durata dei diritti esclusivi di utilizzazione economica è di venti anni dalla prima pubblicazione, secondo quanto affermato all'art.11.
Alltså att för de statliga administrationerna varar den andra uteslutande ekonomiska rätten i 20 år från verkets första publicering. Man kanske kunde ställa frågan på italienskspråkiga Wikipedia? Det verkar inte helt omöjligt att materialet är tillräckligt fritt. Edaen (diskussion) 1 april 2015 kl. 17.26 (CEST)

iConji[redigera | redigera wikitext]

Skulle någon kunna flytta över bilderna i engelskspråkiga Wikipedias artikel om "Iconji" till Wikimedia Commons? Det står på filbeskrivningssidorna på engelskspråkiga Wikipedia att de är kandidater att flyttas till Wikimedia Commons. Jag är dock inte helt säker på om det går på grund av upphovsrättsliga skäl. Jag är också inte tillräckligt teknisk kunnig för att kunna utföra en sådan flytt själv. Definiendum (?) 11 april 2015 kl. 10.38 (CEST)

Skeppsbron, Stockholm[redigera | redigera wikitext]

Var har ni hittat bilden av Skeppsbrohusen i rad dels från 1700-talet, dels från 1931?

Agneta Carlsen

Angiven källa vid bilden på Wikimedia Commons är Stadskollegiets utlåtanden och memorial 1964; "Sanering inom staden mellan broarna". Edaen (diskussion) 15 april 2015 kl. 18.04 (CEST)

bildfråga[redigera | redigera wikitext]

Hej

Jag har en bild som jag skulle vilja ladda upp till en wikiartikel. Upphovsmakaren är död men jag har de anhörigas tilllåtelse. Hur går jag till väga?

Du måste då redogöra för det tillståndet. Nedanstående är saxat från Wikipedia:Ladda upp filer, avsnittet "Den som äger bilden har gett sin tillåtelse till användning":
Du har fått tillåtelse via e-post från den som äger rättigheterna till bilden:
Ja Ladda upp bilden till Commons med motsvarande licens som i e-brevet. Skriv på bildbeskrivningssidan att medgivandet är «skickat till OTRS». Därefter vidarebefordrar du e-brevet med medgivandet till permissions-commons@wikimedia.org med "Permission for image in swedish" i ärendemeningen (alternativt till info-sv@wikimedia.org med ärenderaden "Tillstånd för bild"). Du kan använda malltexten du hittar här (under rubriken "Medgivanden för alla förfrågningar") för att be om ett sådant medgivande.
Lycka till, det är lite omständligt.--LittleGun (diskussion) 29 april 2015 kl. 14.38 (CEST)
Om det är möjligt så är det enklast om du tar din laptop och knallar över till den som har rättigheterna och hjälper hen att själv ladda upp bilden på commons. AlphaZeta (diskussion) 29 april 2015 kl. 15.19 (CEST)