Winx Club

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Winx Club, är en italiensk tecknad serie, skapad, producerad och regisserad av Iginio Straffi, som utspelar sig i en magisk värld. Det finns många olika planeter, kungadömen och varelser där. Serien handlar främst om sex tjejer, som med magisk kraft kan förvandla sig till féer. De måste skydda den magiska världen Magix ifrån de tre onda häxorna Icy, Darcy och Stormy. Dessa sex tjejer kallar sig även just för Winx Club. De heter Bloom, Stella, Musa, Flora, Tecna och Layla/Aisha.

Karaktärer[redigera | redigera wikitext]

 • Winx Club: Seriens huvudpersoner.
  • Bloom: Winx Clubs grundare och ledare. Hon trodde först att hon var en helt vanlig tjej tills hon fick veta att hon var en fé när hon mötte Stella. Det visar sig till och med att Bloom är prinsessa över planeten Domino, men när hon bara var ett spädbarn ödelades Domino och hennes storasyster, nymfen Daphne, öppnade en portal som förde henne till Jorden. Bloom besitter dessutom kraften i drakens eld, kraften som skapade den magiska dimensionen, och är den mäktigaste fen i universum. Bloom hittar sina riktiga föräldrar, kung Oritel och drottning Marion, i långfilmen. Hon har ett seriöst förhållande med planeten Eraklyons prins Sky. När Layla blev medlem i Winx blev Blooms bundna älva Lockette.
  • Stella: Solen och månens fé. Bloom räddade Stella när hon attackerades av några varelser som fick henne att hamna på Jorden när de möttes. Stella blev då Blooms bästa vän. Hon är planeten Solarias kronprinsessa. Hennes föräldrar, kung Radius och drottning Luna, är skilda. Hon är den typiska tjejen som älskar att shoppa. Stella är störtförälskad i prins Skys väpnare Brandon. När Layla blev medlem i Winx blev Stellas bundna älva Amore.
  • Musa: Musikens fé. Musa kommer från planeten Melody. Hennes pappa Ho-Boe var musiker och hennes mamma Matlin var sångerska, men när Musa fortfarande var liten dog Matlin - vilket hon visar tydliga känslor för - och då slutade Ho-Boe med musik för evigt. Musa vill jättegärna bli sångerska som Matlin men i säsong 2 försökte Ho-Boe få henne att sluta upp med att sjunga när hon skulle göra en konsert. I slutändan ändrade han sig och lät Musa fortsätta med sin dröm. Hon är ihop med Riven. När Layla blev medlem i Winx blev Musas bundna älva Tune, men i säsong 6 är hennes bundna älva Cherie.
  • Flora: Naturens fé. Hon kommer från planeten Lynphea. Hon får sina krafter från alla växter, jorden och träden. Hon har en lillasyster som heter Miele som dyker upp första gången i säsong 3. Flora är ihop med Helia. När Layla blev medlem i Winx blev Floras bundna älva Chatta.
  • Tecna: Teknologins fé. Hon kommer från planeten Zenith. Hon är otroligt smart och älskar all typ av teknologi och datorprogram. Hon har en handdator som hon ofta knappar på. Hon är ihop med den jätteblyge men lika smarta Timmy. När Layla blev medlem i Winx blev Tecnas bundna älva Digit, men i säsong 6 är hennes bundna älva Caramel.
  • Layla: Vågornas fé. Hon är vattenplaneten Andros kronprinsessa och medlem i Winx Club sedan säsong 2. Hennes krafter är att styra Morphix, en slags flytande vätska. Hon är en pojkflicka som älskar att sporta och dansa och är en bra fighter. När hon anslöt sig till Winx-tjejerna fick dem varsin bunden älva, hennes egen älva är Piff. Laylas pojkvän var Nabu som hon blev bortlovad till, hon ville först inte veta av honom men när de träffades och lärde känna varandra blev de ihop. Men i säsong 4 dog Nabu tack vare Svarta cirkelns trollkarlar och då ville hon hämnas på dem och döda dem utan Winx-tjejerna. Hon blev nästan besegrad men med hjälp av de andra tjejerna insåg hon att hämnd ger henne inte Nabu tillbaka, då lyckades hon besegra trollkarlarna och hon blev återigen medlem i Winx.
  • Roxy: Djurens fé. Roxy bor i Gardenia, precis som Bloom, och är den sista fen på Jorden. Hon dyker upp första gången i säsong 4. När Svarta cirkelns trollkarlar höll på att göra sig av med Roxy räddade Winx-tjejerna henne och hon blev deras nya medlem. Hon får sin kraft från djuren och kan på så sätt kommunicera med dem. Hon bor med sin pappa Klaus och sin hund Artu. Hennes mamma visar sig vara jordféernas drottning Morgana. I slutet av säsong 4 börjar Roxy studera på Alfeaskolan i Magix.
 • Specialister: Riddarlärlingar som studerar på skolan Rödfontänen i Magix. Rödfontänens rektor är Saladin.
  • Prins Sky: Planeten Eraklyons kronprins. Läraren Codatorta beskriver Sky som sin bästa elev i säsong 1. Han är Blooms pojkvän och senare hennes fästman när han friar till henne i långfilmen. Sky var först bortlovad till den egoistiske Diaspro, hon vill faktiskt gifta sig med Sky bara för att han är prins, men i säsong 1 gjorde han slut med henne. I säsong 1 visade det sig att Sky och hans väpnare Brandon hade bytt identitet för att skydda Sky från den onde Yoshinoya som hade jagat Sky sedan han och Brandon var små.
  • Brandon: Prins Skys väpnare som också är som en bror för honom. Brandon och Sky är bästa vänner och vapenbröder. Han är Stellas pojkvän men från början var han lite av en tjejtjusare.
  • Riven: Han är en tjurig kille och har lite kort stubin. Riven har lite svårt att lita på folk sedan hans mamma övergav honom när han föddes. Han är Musas pojkvän och deras förhållande var lite tveksam i början, men i säsong 5 insåg de till hundra procent att de inte vill vara ifrån varandra.
  • Helia: Rödfontänens rektor Saladins brorson. Helia dök upp första gången i säsong 2 och då hade han börjat på Rödfontänen igen fast han slutade där tidigare. Sedan han och Flora träffades visade de tydligt att det var kärlek vid första ögonkastet, sen blev de ihop när de berättade hur de kände för varann.
  • Timmy: En jättesmart kille som också är ganska blyg. Timmy älskar all typ av teknologi och datorprogram, precis som sin flickvän Tecna. Han och Tecna har nästan aldrig dejtat utan bara messat till varann, men i säsong 5 går de äntligen ut på sin första riktiga träff.
  • Nabu: En ung trollkarl från Andros. Nabu dök upp första gången i säsong 3 när han och Layla blev bortlovade till varandra fast de inte ens hade träffats. Nabu spionerade på Winx-tjejerna för att kolla in vad Layla var för tjej. När de sen lärde känna varann blev de ihop och han friar till Layla i säsong 4. Men i samma säsong dör Nabu och det tar knäcken på Layla.
  • Roy: En specialist som jobbar för Laylas pappa. Han dyker upp första gången i säsong 5 där han hjälper Winx-tjejerna att bekämpa mot Laylas kusin Tritannus. Han verkar dessutom vara lite förtjust i Layla.
 • Fiender: I varenda säsong dyker en ny fiende upp, de enda som är med i varje säsong, förutom säsong 4, är Trixhäxorna.
  • Trixhäxorna: Winx-tjejernas ärkefiender och seriens huvudskurkar. De är tre systrar som planerar att ta över hela universum. De studerade på häxskolan Himlatornet i Magix tills de i säsong 1 blev utslängda när rektorn Griffin insåg att de gick alldeles för långt.
   • Icy: Trixhäxornas självklare ledare. Icy är den äldsta och mäktigaste i gruppen och är aggressivare än Darcy men lugnare än Stormy. Hennes kraft är is, med tanke på hennes namn. Hon beskrivs som fullkomligt känslokall att hennes hjärta är helt av is. Hon är framför allt Blooms dödsfiende.
   • Darcy: Mörkrets drottning. Darcys kraft består av inget annat än bara mörker, hennes namn betyder faktiskt "mörker". I säsong 1 hypnotiserade hon Riven för att få information som kunde hjälpa Trixhäxorna att ta kraften i drakens eld från Bloom.
   • Stormy: Stormens prinsessa. Stormy är den yngste och den mest aggressiva i gruppen. Hennes kraft är att framkalla oväder och åskmoln, hennes hår är till och med format som ett åskmoln. Hon påstår i smyg att hon är bättre än Icy.
  • Lord Darkar: Mörkrets mästare som kallas Skuggfenixen och är huvudskurken i säsong 2. Lord Darkar är ute efter en kraft som kallas Relix som kan göra honom till universums härskare, men för att få den kraften måste han få tag på de fyra delarna av nåt som kallas för kodexen. För att få tag på de fyra delarna anlitade han Trixhäxorna och för att få Relixs kraft gjorde han Bloom ond. Han kan förvandla sig själv till en stor fågel som ser ut som en fågel Fenix. Det var Darkar som beordrade Urhäxorna att attackera planeten Domino, men så besegrades han. Han skickades sen ner i mörkret och sattes i djup slummer.
  • Mörka Bloom: Blooms onda sida. Mörka Bloom är lika ond och har lika negativ magi som hon egentligen är godhjärtad. Lord Darkar gjorde Bloom ond för att få Relixs kraft men han slängde också ut Trixhäxorna och gjorde Bloom till sin främsta häxa. Darkar verkar dessutom flörta med Bloom under de sista avsnitten i säsong 2. När prins Sky berättade hur mycket han älskar Bloom blev hon normal igen.
  • Valtor: En mycket ond trollkarl som skapades av Trixhäxornas förfäder Urhäxorna med en gnista av drakens eld. Valtor är huvudskurken i säsong 3 och hans plan är att absorbera alla världarnas krafter och ta över universum. Efter förstörelsen av planeten Domino fängslades han i Omegadimensionen, men han befriades av Trixhäxorna och då allierade de sig med honom. När han gör nån till sin hantlangare lämnar han ett märke på den personen eller varelsen som ser ut som ett V. Trixhäxorna visar tydligt under det mesta av säsong 3 att de är kära i Valtor, men när han mot slutet förvandlar sig själv till ett monster äcklar han dem.
  • Urhäxorna: Trixhäxornas förfäder. Urhäxorna beskrivs som den magiska dimensionens första riktigt onda varelser. De var ansvariga för förstörelsen av planeten Domino när de försökte ta drakens eld från Bloom när hon var ett spädbarn. Urhäxorna heter Belladonna, Lysslis och Tharma och har samma krafter som sina ättlingar, Trixhäxorna. De var fängslade i Obsidiandimensionen men i slutet av långfilmen befriades de efter att Winx-tjejerna förstörde Obsidian. I den andra långfilmen hjälpte Trixhäxorna dem med att få bort all positiv magi i den magiska dimensionen, men i slutet förintades dem äntligen av Winx-tjejerna.
  • Mandragora: En ond häxa som har makten över insekter och är en huvudskurkarna i långfilmen. Urhäxorna skickade ut Mandragora för att fånga Bloom så att Urhäxorna kunde befrias från Obsidiandimensionen. Bloom och prins Sky besegrade henne genom att Sky högg henne med Blooms far kung Oritels svärd.
  • Svarta cirkelns trollkarlar: Huvudskurkarna i säsong 4. De är ansvariga för att det inte finns féer på Jorden längre. När människorna på Jorden slutade tro på magi kunde trollkarlarna göra sig av med jordféerna. Ju fler människor tror på magi, desto svagare blir de.
   • Ogron: Svarta cirkelns trollkarlars ledare. Han kan absorbera magi och blir starkare för varje liten bit magi han absorberar.
   • Duman: Han är formskiftare och kan förvandla sig själv till vem som helst och vad som helst.
   • Anagan: Han kan springa jättefort och då glöder hans ben svart.
   • Gantlos: Han kan skjuta chockvågor.
  • Tritannus: Laylas kusin och huvudskurken i säsong 5. Tritannus är son till planeten Andros härskare under vatten, kung Neptune och drottning Ligea, och tvillingbror till prins Nereus. När Nereus blev vald till Andros undervattensrikes kronprins blev Tritannus avundsjuk att han tänkte döda Nereus. Det slutade med att Tritannus fängslades och där mötte han Trixhäxorna som allierade sig med honom. När han absorberar föroreningar förvandlas han till ett monster. Tritannus och Icy blev kära i varann direkt när de möttes och det utvecklades till ett förhållande. Då planerade de två att härska över universum tillsammans som kejsare och kejsarinna. Tritannus blir också en av huvudskurkarna i den nya långfilmen.
  • Selina: Huvudskurken i säsong 6. Selina är en häxa från Jorden och började studera på häxskolan Himlatornet. Hon äger en bok som kallas Legendarium och som kan göra alla legendariska varelser levande. När Trixhäxorna kom och tog över Himlatornet anslöt sig Selina till dem och började hjälpa dem att ta över alla skolor i den magiska dimensionen. Men det visar sig att Selina egentligen jobbar för en ond trollkarl som heter Acheron och som är fast i Legendarium-boken. Selina visar sig också vara en gammal barndomsvän till Bloom.
  • Acheron: En ond trollkarl som är fast i boken Legendarium. Acheron skapade Legendarium och försökte använda den för att bli universums härskare, men så blev han fast i Legendarium när han inte kunde kontrollera dess krafter. Den unga häxan Selina arbetar för Acheron efter att han talade till henne när hennes gudmor Eldora visade henne Legendarium. Acheron lovade Selina att lära henne magi som kan göra henne mäktigare om hon lyckas befria honom.
  • Politea: En nymf som var Blooms storasyster Daphnes vän. När Urhäxorna förbannade Daphnes Sirenix-form hjälpte inte Politea Daphne när hon behövde henne. Hennes förräderi slutade med att Urhäxorna förbannade hennes Sirenix-form också och då blev hon förvandlad till ett monster. Darcy och Stormy absorberade Politeas kraft i säsong 5 så att hon försvann. Politea blir huvudskurken i den nya långfilmen.

Övriga rollfigurer[redigera | redigera wikitext]

 • Rektor Faragonda: Féskolan Alfeas rektor. Före detta medlem i Ljusets sällskap.
 • Rektor Saladin: Rödfontänskolans rektor och specialisten Helias farbror. Före detta medlem i Ljusets sällskap.
 • Rektor Griffin: Häxskolan Himlatornets rektor. Före detta medlem i Ljusets sällskap.
 • Griselda: Biträdande rektor på Alfea.
 • Professor Palladium: Lärare på Alfea som lär ut olika formler och drycker.
 • Professor Wizgiz: Lärare på Alfea som lär ut Metamorphosimbiosis, konsten att förändra sitt utseende.
 • Professor Codatorta: Lärare på Rödfontänen.
 • Daphne: Blooms storasyster, nymf, planeten Dominos kronprinsessa och lärare på Alfea som lär ut magihistoria. Det var hon som gjorde så att Bloom som spädbarn hamnade på Jorden när Domino ödelades av Urhäxorna. Daphne blev under förstörelsen till en ande utan kropp när hon förvandlade sig själv till sin Sirenix-form som Urhäxorna lade en förbannelse på. Under det mesta av serien kunde Daphne kommunicera med Bloom och hjälpa henne på hennes väg. I slutet av säsong 5 bröt Bloom förbannelsen över Daphnes Sirenix-form och hon fick sin kropp tillbaka.
 • Mike och Vanessa: Blooms adoptivföräldrar i Gardenia. Mike jobbar som brandman och Vanessa jobbar som florist.
 • Kung Oritel och drottning Marion: Blooms riktiga föräldrar och Dominos härskare. De försvann spårlöst efter ödeläggelsen av Domino men Bloom hittade de i Obsidiandimensionen i långfilmen. De är också före detta medlemmar i Ljusets sällskap.
 • Knut: Ett närsynt troll som jobbade för Trixhäxorna i säsong 1, men han lämnade dem och nu jobbar han som vaktmästare på Alfea.
 • Mirta: Före detta häxa från Himlatornet som numera studerar som fé på Alfea.
 • Lucy: En häxa i Himlatornet och Mirtas bäste vän.
 • Diaspro: Prins Skys egoistiske före detta fästmö. Diaspro vägrar inse att Sky älskar Bloom över allt annat vare sig hon vill det eller inte, hon gör ändå vad som helst för att få Sky att gifta sig med henne. I säsong 3 gav Valtor henne en dryck som fick Sky att bli kär i henne och i säsong 6 ansluter hon sig till Trixhäxorna.
 • Kung Erendor och drottning Samara: Prins Skys föräldrar och härskare över planeten Eraklyon. De har först lite problem med att Sky älskar Bloom i stället för Diaspro, men sen accepterar de Bloom. I den andra långfilmen visar det sig att kung Erendor är en av de ansvariga för planeten Dominos ödeläggelse.
 • Thoren: Prins Skys kusin som är förtjust i Daphne och som Daphne själv är förtjust i.
 • Nex: En vän till Thoren. Han och Layla verkar vara förtjusta i varann.
 • Klaus: Roxys pappa och Morganas make.
 • Morgana: Jordféernas före detta härskare, Roxys mamma och Klaus fru.
 • Drottning Nebula: Jordféernas nuvarande härskare efter att Morgana abdikerade. Nebula är den mäktigaste av jordféerna och hon var så besatt över att få ta hämnd på både Svarta cirkelns trollkarlar och människorna eftersom de slutade tro på magi.
 • Mitzi: Blooms före detta klasskamrat i Gardenia och rival.
 • Andy: Blooms ex-pojkvän.
 • Jason Queen: Musikproducent i Gardenia som upptäcker Musas talang med att sjunga.
 • Kung Teredor och drottning Niobe: Laylas föräldrar och härskare över planeten Andros.
 • Kung Neptune, drottning Ligea, kronprins Nereus och prinsessan Tressa: Tritannus familj och sjöjungfrur som styr undervattensriket på Andros.
 • Kung Radius och drottning Luna: Stellas föräldrar och härskare över planeten Solaria.
 • Grevinnan Cassandra och Chimera: Två av huvudskurkarna i säsong 3. Valtor gav de krafter till att ta över Solaria. Men Stella lyckades besegra dem och de fängslades.
 • Concorda, Discorda, Athena och Ninfea: Fyra älvor som vaktar de fyra delarna av kodexen. Concorda på Alfea, Discorda i Himlatornet, Athena på Rödfontänen och Ninfea i Älvbyn.
 • Prinsessan Amentia och Sponsus: Prinsessan Amentia är prinsessan i Underlandet som försökte gifta sig med Brandon, men med hjälp av Bloom, Stella, Layla, prins Sky och kärleksälvan Amore upptäckte Amentia sin kärlek till sin kärlekskranka tjänare Sponsus.