X-Men: Apocalypse

Från Wikipedia
X-Men: Apocalypse
GenreAction/Äventyr/Science Fiction
RegissörBryan Singer
ProducentLauren Shuler Donner
Bryan Singer
Simon Kinberg
Hutch Parker
ManusSimon Kinberg
SkådespelareJames McAvoy
Michael Fassbender
Jennifer Lawrence
Oscar Isaac
Nicholas Hoult
Rose Byrne
Tye Sheridan
Sophie Turner
Olivia Munn
Lucas Till
OriginalmusikJohn Ottman
Produktionsbolag20th Century Fox
Marvel Entertainment
Premiär
LandUSA
SpråkEngelska
FöregångareX-Men: Days of Future Past (2014)
UppföljareX-Men: Dark Phoenix (2019)
IMDb SFDb Elonet

X-Men: Apocalypse är en amerikansk superhjältefilm. Filmen hade svensk premiär den 18 maj 2016. Det är uppföljaren till X-Men: Days of Future Past (2014) och den åttonde delen i X-Men-filmserien.

Handling[redigera | redigera wikitext]

1983 råkar CIA-agenten Moira MacTaggert, som är på jakt efter mutantsekter i Kairo, väcka upp vad som kan vara den första mutanten, En Sabah Nur. Han skaffar som vanligt fyra medhjälpare. Bland sina rekryter finns Erik Lehnsherr, som försökt ta upp ett vanligt liv men som avslöjats som mutant och vars familj råkats dödas.

Raven Darkholme / Mystique som fått veta vad som hänt hennes vän Magneto, försöker spåra upp honom och tar hjälp av Charles Xavier och hans telepatiförstärkningsmaskin, Cerebro. När En Sabah Nur känner Xaviers kraft ger det honom möjlighet att styra varenda människa på jorden och han bryter sig därför in på Xaviers skola och kidnappar Xavier.

En Sabah Nur ser till att alla kärnvapenstridspetsar i världen skickas ut i rymden. Eftersom myndigheterna inte känner till honom, faller misstanken på Xavier och hans studenter. Studenterna förs av militären till en experimentell anläggning, men lyckas fly och tar sig till Kairo där En Sabah Nur och hans fyra medhjälpare startat sin process att skapa om världen. Xavier och hans studenter, samt Magneto, som byter sida, kämpar mot En Sabah Nur och lyckas, efter att Kairo jämnats med marken, att besegra honom. Det mynnar ut i en försiktig vapenvila mellan Magneto och Xaviers studenter.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]