Black Panther (film)

Från Wikipedia
Black Panther
Black Panther
Black Panther
GenreAction
Äventyr
Science fiction
RegissörRyan Coogler
ProducentKevin Feige
ManusRyan Coogler
Joe Robert Cole
Baserad påBlack Panther av
Stan Lee
Jack Kirby
SkådespelareChadwick Boseman
Michael B. Jordan
Lupita Nyong'o
Danai Gurira
Martin Freeman
Daniel Kaluuya
Letitia Wright
Winston Duke
Angela Bassett
Forest Whitaker
Andy Serkis
OriginalmusikLudwig Göransson
FotografRachel Morrison
KlippningMichael P. Shawver
Claudia Castello
DistributionWalt Disney Studios Motion Pictures
Premiär
Speltid134 minuter
LandUSA USA
SpråkEngelska
Xhosa
Budget$200 miljoner
Intäkter$1,347 miljarder
FöregångareThor: Ragnarök
UppföljareAvengers: Infinity War
IMDb SFDb Elonet

Black Panther är en amerikansk afrofuturistisk superhjältefilm från 2018, baserad på seriefiguren med samma namn från Marvel Comics, producerad av Marvel Studios och distribuerad av Walt Disney Studios Motion Pictures. Det är den artonde filmen från Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmen är skriven och regisserad av Ryan Coogler med Joe Robert Cole som medförfattare. Huvudrollen som T'Challa / Black Panther spelas av Chadwick Boseman med övriga roller spelade av bland andra Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o, Danai Gurira, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Letitia Wright, Winston Duke, Angela Bassett, Forest Whitaker och Andy Serkis.

Black Panther hade världspremiär på Dolby Theatre i Los Angeles den 29 januari 2018. Filmen hade biopremiär i Sverige den 14 februari 2018 och i USA den 16 februari 2018.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Skådespelarna i Black Panther.

Mottagande[redigera | redigera wikitext]

Black Panther möttes av positiva recensioner av kritiker och hyllades för regin, kostymdesignen, actionscenerna, soundtracket, och rollprestationerna. På Rotten Tomatoes har filmen ett medelbetyg på 97%, baserade på 323 recensioner, och ett genomsnittsbetyg på 8,2 av 10. På Metacritic har filmen genomsnittsbetyget 87 av 100, baserade på 54 recensioner.

Oscarsgalan 2019 belönades svensken Ludwig Göransson med en Oscar för bästa filmmusik i denna film. Black Panther vann även Oscar för bästa scenografi och bästa kostym samt nominerades även för bästa film, bästa sång ("All the Stars"), bästa ljudredigering och bästa ljud.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]