Zoomobjektiv

Från Wikipedia
18-70mm zoomobjektiv
Optisk princip.
Den synbara effekten då zoomobjektiv används.

Zoomobjektiv är objektiv som kan förändra sin brännvidd. Det finns en enklare variant av zoomobjektiv som kallas varifokal. I dessa objektiv är inte skärpe- och zoominställningarna synkroniserade. Varifokalen finns idag på en del dataprojektorer, där behovet att zooma är begränsat. Generellt för zoomobjektiv är att de innehåller många linser och dessa stjäl ljus. Man brukar tala om objektivets optiska ljusstyrka och dess fotometriska ljusstyrka. Vid äldre zoomobjektiv kunde den fotometriska ljusstyrkan var ett helt bländarsteg lägre än den optiska. Ett zoomobjektiv kan innehålla så många som 19 linselement. När datorstyrda kompaktkameror kom på marknaden försåg industrin dessa med en ny typ av zoomkonstruktion.

Kameraautomatiken arbetar med ett zoomobjektiv vars ljusstyrka varierar med brännvidden. Det anses att ett zoomobjektiv medger sämre skärpa än ett fast objektiv, men stora förbättringar har gjorts av industrin på senare år. I synnerhet är objektiv med ett kort zoomområde bra och telezoomobjektiven har förbättrats.

Det medger att ett negativ kan förstoras åtta gånger utan att optiska fel blir störande. Fotografer har alltid ansett det vara bättre att ha zoommöjlighet i objektivet än att delförstora ett negativ eller beskära en digital bild taget med fast optik. Många zoomobjektiv för småbildskameror har sedan länge makroinställning, och det brukar inte vara några svårigheter med vissa digitalkameror att fokusera på motiv som ligger bara någon dm framför. Här sker också förbättringar av zoomobjektivens kvalitet.

Zoomning[redigera | redigera wikitext]

Zoomning kallas det när man i film eller video steglöst förstorar ett parti under filmens gång; "zoomar in". Det kan också betyda att på bildskärmen eller videoprojektorn förstora en del av en bild.

Se även[redigera | redigera wikitext]