Studenthuset, Stockholms universitet

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Studenthuset

StudenthusetStockholms universitetsområde, Frescati, är ett samlingshus för studentnära verksamheter beläget i anslutning till Södra huset. Byggnaden ritades av Erséus Arkitekter vilka vann den av Akademiska Hus utlysta tävlingen om ett nytt kårhus och sydlig entré till universitetsområdet.[1] Byggnadsprocessen påbörjades hösten 2011 och färdigställdes sommaren 2013.[2]

Byggnaden består av de två husen Alfa och Beta vilka tillsammans upptar en yta på 6 400 m2 fördelat över fyra våningsplan.[3] Studenthuset innehåller Studentkårens (SUS) lokaler, studentinformation, studievägledning, publika mötes- och samlinglokaler, ett cafè samt studieplatser och matrum för studenterna.[4] Utvändigt karakteriseras byggnaden av tre horisontella element, en sockelvåning i sten, ett mellanliggande plan helt i glas och det tredje en träfasad. Det översta elementet sticker ut från byggnadskroppen och ger byggnaden ett flygel-liknande utseende.

Stommen utgörs av prefabricerad betong och stål och hålls upp med bärande pelare vilket tillåter det mellanliggande planets fönsterband.[5]

Under byggnadsprocessen har miljövänlighet varit i fokus vilket gjort Studenthuset till en av de mest energieffektiva byggnaderna i Akademiska Hus fastighetsbestånd samt givit det miljöbyggnadscertifiering nivå silver.[6][förtydliga]

AIX Arkitekter har inrett byggnaden som nu har en inredning i kraftig färgskala som spelar med husets kulörer som bakgrund. Inredningen bidrar till en god akustisk miljö.[7] Byggnaden har också en avancerad inomhusbelysning som med hjälp av fiberoptik fångar och koncentrerar solens strålar, för att sedan ledas direkt till ljuskällor inomhus.[8]

Referenser[redigera | redigera wikitext]