Diskussion:Braxen

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Hur böjs ordet "braxen"? /Yvwv [y'vov] 6 februari 2007 kl. 15.29 (CET)[svara]

Sing. ob. braxen, sing. b. braxen, plur. ob. braxnar. torvindus 7 februari 2007 kl. 00.50 (CET)[svara]
Precis braxen heter även braxen i pluralis. se ordbok eller googla braxnen och braxen för en snabb koll över träffar. --Boldie 11 april 2007 kl. 21.33 (CEST)[svara]
Heter det inte braxnar i pluralis? Google:braxen+braxnar //StefanB 11 april 2007 kl. 21.48 (CEST) Google:braxen+braxnar[svara]
Knivig fråga verkar det som... Sökning på "brax fisk" ger följande träffar på google:
  • Braxen = 38,900 (i och för sig både pluralis och singularis. Endast braxen 81,000)
  • Braxnen = 0 (endast braxnen ger 4 träffar)
  • Braxnar = 286 (endast braxnar ger 518 träffar)
  • Brax = 91,300 (sigularis. Endast brax är inte intressant då det blir för mycket "skräp")
Goolge är inte allsmäktig men jag skulle gissa att samtliga ovan representerar dialektala varianter av namnet. En lösning är att ange dessa som dialektala variationer på namn och böjningar i artikeln. --Boldie 11 april 2007 kl. 22.33 (CEST)[svara]
Frågan är vad dagens SAOB säger. Den från 1922 säger braxnar. //StefanB 12 april 2007 kl. 10.01 (CEST)[svara]
Och frågan är vad singularis bestämd form är? braxnen eller braxen. Sten A 12 april 2007 kl. 10.36 (CEST)[svara]
Jag tycker att Torvindus beskrivning ovan verkar vara den rätta. Var är den hämtad? //StefanB 12 april 2007 kl. 20.05 (CEST)[svara]
Nordstedts Svenska ordbok ("Dead tree production") från 1990 ger: Brax/en subst., best.f.=, nar . jag får väl ge mig, men "braxnar" skär i mitt fiskehjärta!  ;-) --Boldie 12 april 2007 kl. 22.31 (CEST)[svara]

Det heter braxen som artnamn. En individ av denna art blir då en braxen. Analogt med att en individ av arten strömming kallas en strömming. Ingen skulle väl kalla den ensamma individen för en ström? Liknande språkliga företeelser har vi i Stora Teatern i Göteborg, gemenligen kallad Storan. I Stockholm finns Dramatiska Teatern, gemenligen kallad Dramaten. I Gävle finns Gävle Teater, men inte är den teatern "en stora" eller "en dramat"!
Åter till braxen. Det är helt enkelt språkligt fullständigt felaktigt att tala om en brax, ehuru ett alltför vanligt misstag. Språkligt korrekt är en braxen, i plural heter det egentligen med helt normalt böjningsmönster flera braxenar, vilket sammandras till braxnar. (Jämför dock det som nedan sägs om det fornsvenska urspringet braxn.)
Den som talar om en brax har förletts av tron att ändelsen -en utmärker bestämd form, men så är det icke.
Ett annat exempel: I spelet boule förekommer många stora kulor, men endast 1 liten, som kallas lillen. Det är typen som avses, inte individen. Ingen kallar väl en liten kula i allmänhet för "en lill"?
Låt oss titta lite på etymologin. Elias Wessén upplyser i sin bok Våra ord, deras uttal och ursprung att ursprunget är ett ord som är gemensamt för flera germanska språk; på fornsvenska hette det en braxn. Wessen säger det visserligen inte explicit, men en nutida svensk finner det väl helt logiskt med ett normalt böjningsmönster att det i bestämd form singularis blir braxn-en, i obestämd form pluralis braxn-ar. Jag håller det för troligt att den nutida formen en braxen har fått ett extra e inskjutet bara för att underlätta uttalet; det är lite besvärligt att bokstavstroget uttala braxn.
Wessén ger förklaringen att det gamla germanska ordet troligen bildats på ett verb som betyder glimta, glänsa. Detta passar ju bra som beskrivning av en fisk med blanka fjäll. Braxen skulle då kunna tolkas som den som blänker.
Läget beträffande bestämd form singularis är lite oklart. men för mitt svenska öra låter braxenen helt acceptabelt.

Men. Kom just på ett nytt argument. Om vi är eniga om att det i plural heter braxnar och besinnar det fornsvenska ordet braxn som rot, så blir ju problemet bestämd form singularis löst: det blir solklart braxn-en.
82.182.149.179 13 augusti 2008 kl. 05.12 (CEST)[svara]

Kanske känns det bara lite ovanligt för den som felaktigt talar om "en brax", men har man bakgrunden klar för sig, vänjer man sig nog snart.
Med hänvisning till det här framförda och med stöd i Norstedts Svenska Ordbok enligt ovan för jag in en liten språkvårdande notis i artikeln, till den verkan det hava kan.
82.182.149.179 12 augusti 2008 kl. 05.53 (CEST)[svara]

Ändringar 2008-02-20[redigera wikitext]

Jag har tagit bort eller (oftast) ändrat en del uppgifter som inte har någon annan källa än motsvarande artikel i engelska Wikipedia. Den baserar sig i sin tur på tyska och franska Wikipedia, och det säger sig självt att en artikel som är två generationer "gammal" knappast kan vara särskilt tillförlitlig, speciellt som de tyska och franska versionerna skiljer sig från varandra, och engelska Wikipedia inte har någon information om varför den tyska versionen har valts i vissa fall och den franska i andra. Jag har också tagit bort meningen "Stjärtfenorna är lång och sträcker sig till höftfenorna, och är det största hjälpmedlet för att skilja braxen från den närbesläktade björknan". Jag är ledsen, men jag kan helt enkelt inte få någon rätsida på den. Den enda fenan som över huvud taget kommer i närheten av stjärtfenan är analfenan, men den är dels inte parig, och dels, även om avståndet mellan stjärt- och analfena är mindre än braxen än hos björknan, så går knappast stjärtfenan ända fram till analfenan. / LawD 20 februari 2008 kl. 17.42 (CET)[svara]

FEL BILD ?[redigera wikitext]

Bilde längst upp till höger liknar inte en braxen, snarare en sutare.

Externa länkar ändrade[redigera wikitext]

Hej, wikipedianer!

Jag har just ändrat 1 externa länkar på Braxen. Kontrollera gärna mina ändringar. Om du har några frågor, eller vill be boten ignorera vissa länkar eller hela artikeln, läs frågor och svar för mer information. Jag har gjort följande ändringar:

När ändringarna har blivit kontrollerade kan du använda verktygen nedan för att rapportera eventuella problem.

  • Om du har hittat länkar som påstås vara döda men inte är det kan du rapportera det som falskt positivt.
  • Om du har hittat fel i själva ändringen kan du rapportera en bugg.
  • Om du har hittat fel med själva URL:en, som till exempel att den använder en otillförlitlig arkivtjänst, kan du ändra det med URL-verktyget.

Hälsningar.—InternetArchiveBot (Rapportera fel) 2 augusti 2017 kl. 13.55 (CEST)[svara]