Boule

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Boule

Boule eller pétanque som är en variant av flera olika boulespel är ett spel och en sport, som spelas genom att kulor av stål kastas mot en liten träkula, kallad "lille". Det moderna spelet har sitt ursprung i Frankrike. Ordet boule är egentligen det franska ordet för klot. I Frankrike och de flesta andra länder benämns spelet pétanque. Oftast spelar man på hårt grusunderlag. Gräsmattor och sandstränder är mindre lämpliga för boule.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Redan i forntidens Egypten förekom kast av stenar mot fasta mål. Via antikens Grekland kom kastandet till Romarriket. Romarna förde sedan ut föregångaren till modern boule till sina provinser. Några lokala varianter lever än idag kvar. Boule spelades från början av romerska legionärer i södra Frankrike.[1]

Den moderna formen av spelet boule har sitt ursprung i Frankrike och kommer från kulsporten jeu provençcal. Historien säger att det var en skicklig provençalsk spelare som på ålderns höst på grund av begränsad rörlighet hade svårt att delta. Hans namn var Jules Lenoir och hans kamrater ändrade reglerna något så att även han skulle kunna vara med. Båda fötterna skulle vara i ringen när klotet kastades på franska "avoir les pieds tanqués" Det är den formen som idag kallas pétanque och vars främsta kännetecken är att spelaren ska stå i en ring.

Spelet[redigera | redigera wikitext]

Bouleutrustning

Ett parti boule börjar med att man skakar hand med sin motspelare och lottar om vem som ska börja. Det lag som vinner lottningen ritar en ring som är maximalt 50 centimeter och minst 35 centimeter i diameter, ställer sig i den och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter (gäller vuxna spelare). Sedan kastar laget ett klot mot lillen. Därefter kan det andra laget välja mellan att skjuta bort klotet om det ligger nära eller att kasta ett klot som hamnar närmare än motståndarens klot. När lagen har kastat varsitt klot bedömer man vilket som ligger närmast lillen. Det lag som ligger längst ifrån får då kasta ett klot igen. En ny jämförelse görs. Så fortsätter det tills att ena laget har kastat det antal klot det disponerar. Därefter kastar det andra laget sina resterande klot. När alla klot är kastade får det lag poäng för alla klot som ligger närmare lillen än motståndarens närmaste klot. Match spelas i regel tills det ena laget uppnår 13 poäng.

Spelet sker i form av:

 • Singel: (en mot en) tre klot per lag
 • Dubbel: (två personer mot två personer) tre klot per person
 • Trippel: (tre personer mot tre personer) två klot per person

Taktik[redigera | redigera wikitext]

Taktiken inom boule handlar ytterst om att använda sitt klot på ett optimalt sätt, utifrån spelarnas förmåga och spelets situation. Duktiga spelare på elitnivå skjuter ofta, då deras träffprocent är hög. Ett bra skott kan innebära att man både lägger och skjuter samtidigt, det vill säga att man får en fullständigt elastisk stöt och byter plats med det liggande klotet, en så kallad carreau. För sämre spelare lönar det sig ofta bättre att placera ett klot framför lillen, så att det ligger ivägen för motståndaren, än att skjuta och missa. Ett viktigt inslag i boulespelet är - enligt vissa spelare - att "spela snålt". De menar då att det kan vara bättre att förlora en poäng än försöka vinna flera poäng.

Ordlista[redigera | redigera wikitext]

 • Lägg – kast i syfte att placera klotet på ett speciellt ställe på banan
 • Plomb – ett lägg med mycket hög båge
 • Skott – kast i syfte att knuffa undan klot eller lille
 • Rullskott – kast som gör att klotet rullar en stor del av sin färdväg
 • Rasp – skott som tar i marken ett stycke före det träffar motståndarens klot
 • Carreau – en spelare kastar och träffar med sitt klot, så att det byter plats med motståndarens klot
 • Casquette – en spelare kastar och träffar med sitt klot "på järnet" men bågen är lite för lång så motståndarens klot stannar kvar och det egna fortsätter.
 • Paket – när ett lag tar lika många poäng som det antal klot laget disponerar, dvs 3 vid singel och 6 vid dubbel/trippel
 • Elfenbenare – när det ena laget lyckas skjuta bort varje klot som motståndaren lägger in och därmed lyckas få hem "ett paket".
 • Kloss – när ett klot ligger an mot lillen
 • Lille – målkula (av trä) som man strävar att komma närmast
 • Fanny – vinna match med 13-0 (snarare att förlora en match med 0-13!)

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Svenska Bouleförbundet har omkring 15 000 medlemmar, varav cirka 6 500 årligen löser tävlingslicens. Det grundades 1977. Förbundet är anslutet till Riksidrottsförbundet. Närmare 300 bouleföreningar är anslutna till Svenska Bouleförbundet, som har stor del av sin verksamhet fördelade på åtta distrikt. Precis som varpa så är boule väldigt populärt på Gotland

SM[redigera | redigera wikitext]

SM i boule arrangeras sedan 1978 av Svenska Bouleförbundet (SBF) en gång om året, normalt under vecka 30. För att delta i SM behövs ingen kvalificering utan det räcker med att vara innehavare av en boulelicens som kan erhållas via en av klubb ansluten till SBF.

I följande orter har eller ska SM arrangerats:

År Plats
1978 Bara
1979 Gävle
1980 Malmö
1981 Gävle
1982 Skara
1983 Halmstad
1984 Göteborg
1985 Halmstad
1986 Stockholm
1987 Malmö
1988 Göteborg
1989 Motala
1990 Halmstad
1991 Kullabygden
1992 Växjö
1993 Motala
1994 Boden
1995 Halmstad
1996 Borås
1997 Stockholm
1998 Göteborg
1999 Motala
2000 Boden
2001 Skövde
2002 Göteborg
2003 Göteborg
2004 Göteborg
2005 Göteborg
2006 Eskilstuna
2007 Eskilstuna
2008 Borås
2009 Växjö
2010 Falun
2011 Uppsala
2012 Skövde
2013 Falun
2014 Växjö
2015 Uppsala
2016 Malmö

Källor[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.museedelaboule.com/

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]