Hoppa till innehållet

Ärkebiskopsdömet Magdeburg

Från Wikipedia
Vapen.

Ärkebiskopsdömet Magdeburg, tyska: Erzstift Magdeburg, var ett furstärkebiskopsdöme i tysk-romerska riket, vilket utgjordes av de världsliga domäner som förlänats av kejsaren till de romersk-katolska ärkebiskoparna av Magdeburg. Det grundades av kejsar Otto I år 968. År 1561 anslöt sig ärkebiskop Sigismund av Brandenburg officiellt till reformationen, varefter biskopsdömet kom att styras av administratorer. Den siste administratorn, hertig August av Sachsen-Weissenfels, avled år 1680, varefter ärkebiskopsdömet enligt westfaliska fredens bestämmelser sekulariserades och förenades i personalunion med Kurfurstendömet Brandenburg som Hertigdömet Magdeburg.[1]

Territorium och ägor[redigera | redigera wikitext]

Ärkebiskopsdömet Magdeburg (Erzbm. Magdebg, i lila) med omkringliggande furstendömen omkring 1250.

Ärkebiskopsdömet utgjordes av de territorier som var underställda ärkebiskopen som världslig länsherre, till skillnad från Magdeburgs kyrkliga ärkestift som var överställt flera stift. Den territoriella sammansättningen förblev huvudsakligen oförändrad fram till sekulariseringen 1680. Större delen av ärkebiskopsdömet ligger i dagens tyska delstat Sachsen-Anhalt, men även mindre områden i dagens delstat Brandenburg.

Ärkebiskopsdömets territorium[redigera | redigera wikitext]

Angränsande territorier[redigera | redigera wikitext]

Ärkebiskopens residens[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Erzstift Magdeburg, 9 februari 2019.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Stockholm den 22. Junij”. Swenska Ordinarie Post-Tijender: s. 4. 22 juni 1680.